Vilnius – Litauen

Lidt om Vilnius
En 1½ times flyvning fra København ligger hovedstaden i Litauen, Vilnius. Landet har ca. 3,3 millioner indbyggere, hvoraf ca. 560.000 bor i hovedstaden. Med sine godt 65.000 km2 er Litauen godt 1½ gang større end Danmark.

Arkæologiske fund viser, at området ved Vilnius har været beboet i gennem mange hundrede år, og tilbage i 1323 finder man første gange i skriftlige kilder henvisninger til selve bynavnet, Vilnius. I 1387 blev byen grundlagt, da den fik byrettigheder. Blandt andet takket været grundlæggelsen af byens universitet i 1579, havde byen stor vækst, og i begyndelsen af 1800-tallet var den faktisk den tredjestørste by i Østeuropa.

Under 1. verdenskrig var Vilnius besat af Tyskland og efterfølgende fulgte næsten 20 år under polsk besættelse frem til 1939. Under 2. verdenskrig bekæmpede Tyskland og Rusland hinanden i byen, ligesom 95 % af Litauens jødiske befolkning mistede livet. I 1940 blev landet indlemmet i Sovjetunionen. De første større demonstrationer mod det sovjetiske styre begyndte i 1987, men først 6. september 1991 blev Litauen af Sovjet anerkendt som en selvstændig republik.

Vilnius deles i to af floden Neris. På den ene side af floden findes en mere moderne bydel med flotte kontorbygninger i glas, mens der på den anden side er den historiske og kulturelle del af Vilnius.

Den gamle bydel i Vilnius har mange flotte og velbevarede bygninger, ligesom der findes mange flotte og velbevarede kirker. Mange af bygningerne er fra 1600 og 1700-tallet – blandt andet det gamle universitet – og hele bydelen er utrolig hyggelig at gå rundt i.

På den anden side af floden ligger den mere moderne del af byen. Her tilbragte vi blandt andet mange regnvejr-timer med at shoppe til billige penge i de store indkøbscentre og mærkevareforretninger. Vilnius var Europæisk Kulturby i 2009, hvilket hovedsageligt har været årsag til, at byen i dag er stå som en flot og velholdt europæisk hovedstad.