Mere om rejsen til Antarktis & South Georgia

Buenos Aires og Ushuaia – Argentina
Buenos Aires blev grundlagt af spanierne i 1536 og fik oprindeligt navnet Nuestra Señora Santa María del Buen Aire, der betyder ‘Vor frue den hellige Maria af den gode vind’. Senere blev Buenos Aires centrum for smugleri uden om Panama og Lima, der var det spanske kongeriges hovedsæde i Sydamerika. På et tidspunkt lukkede det spanske hovedsæde ligefrem havnen i Buenos Aires for at sikre, at handlen og dermed beskatningen gik igennem Lima.

I 1810 blev der nedsat en selvstændig regering i Buenos Aires. Først i 1816 blev Argentina endeligt erklæret selvstændig, og i 1853 fik landet en forfatning efter amerikansk forbillede. I 1880 blev Buenos Aires Argentinas officielle hovedstad efter flere år med uklarhed om byens status som selvstændig eller ej.

Buenos Aires har i dag mere end 12 mio. indbyggere.

Vi har tidligere tilbragt flere dage i Buenos Aires, så denne gang skulle vi ikke rundt og se byens seværdigheder. Allgevel blev det dog til et besøg i Casa Rosada og en tur til bydelen, La Boca, hvor der danses tango i gaderne, da vi tilbragte en dag i byen i starten og slutningen af ferien.

Byen, Ushuaia, blev grundlagt i 1900-tallet som en slags fængsel, hvortil Argentina deporterede fanger. I dag er byen hovedbyen i provinsen, Tierra del Fuego – på dansk: Ildlandet. Byen bliver derfor besøgt af turister, der skal udforske områdets nationalpark, ligesom Ushuaiaogså er udgangspunkt for de fleste krydstogter til Antarktis.

Det var også i Ushuaia, at vi startede vores sejltur sydpå. Udover en kort bustur i Ildlandet inden vores afgang mod Antarktis, og en gåtur en sen aften, da vi lagde til i byen igen efter krydstoget, fik vi ikke rigtigt set, hvad byen og det omkringliggende område har at byde på.

Antarktis
Mere end 98 % af Antarktis er permanent dækket af sne. 90 % af jordens is findes her, og isen udgår samtidig 70 % af jordens samlede mængde af ferskvand. Antarktis er det koldeste, tørreste, mest blæsende og højeste kontinent. Den laveste temperatur målt på jorden, blev målt på den russiske forskningsstation Vostok i juli 1983. Termometeren viste da -89,6 grader. Gennemsnitstemperaturen på Antarktiser ca. -50 grader, men ved kysterne ses et meget mildere klima. På den antarktiske halvø, som vi besøgte, er den årlige gennemsnitstemperatur ca. 2 grader. Om sommeren kan temperaturen på halvøen ligefrem snige sig op på 15 grader. På vores tur lå temperaturen omkring den antarktiske halvø dog lige omkring frysepunktet.

På vores tur kom vi i landgang seks forskellige steder på den antarktiske halvø og øerne derved. Dertil kommer mange landgange på de omkringliggende øgrupper og på Falklandsøerne. Både på land og fra båden og ture i de små zodiacs oplevede vi den unikke natur og et fantastisk dyreliv med blandt andet spækhuggere, pukkelhvaler, pingviner, sæler, søelefanter og pelssæler.

South Shetland Islands & South Orkney Islands
South Shetland Islands og South Orkney Islands er to øgrupper, der begge ligger syd for den 60. breddegrad og dermed er omfattet af Antarktis-traktaten. South Shetland Islands består af 11 større øer, mens South Orkney Islands består af fire større øer.

Deception Island, der er en del af South Shetland Islands, menes at være blevet opdaget i 1603, mens South Orkney Islands umiddelbart først blev opdaget i 1823 af to sælfangere. Begge øgrupper er opkaldt efter deres nordlige navnefæller, Shetland Islands og Orkney Islands, der ligger på næsten samme breddegrader – blot mod nord. Fælles for de to øgrupper er endvidere, at de er en del af britisk territorium, mens Argentina også gør krav på øerne. Chile har også gjort krav på South Orkney Islands.

Med undtagelse af forskellige forskningsstationer er South Shetland Islands og South Orkney Islands ubeboede.

South Georgia
Øen, South Georgia, blev opdaget i 1675, men først i 1775 satte James Cook fødderne på øen og gjorde den til en del af britisk territorium. I 1927 gjorde Argentina krav på øen, og under Falklandskrigen i 1982 blev øen da også besat af argentinske tropper.

I 1904 blev der grundlagt en hvalfangerstation på øen af norske hvalfangerne, og denne var i brug helt frem til 1965. Da hvalfangst var på sit højeste, boede der ca. 2000 på South Georgia. I dag er øen kun beboet af medarbejdere på to forskningsstationer samt af medarbejdere på museet og posthuset i Grytviken.

I Grytviken, hvor resterne af hvalfangerstationen stadig kan findes, er det ikke kun byens navn, der er norsk. Også kirken og navnene på gravstederne på kirkegården er norske, ligesom man på øen også finder rensdyr og mælkebøtter, som de norske hvalfangerne bragte dertil. Nordmænderne havde et ønske om at blive begravet i norsk jord, hvorfor jord fra fædrelandet blev bragt til South Georgia. I jorden var blandt andet mælkebøttefrø, så i dag vokser de gule blomster overalt på øen.

Øen, der ligger i den antarktiske zone, byder på et fantastisk dyreliv – tusindvis af pingviner, søelefanter og pelssæler, hvilket vi oplevede på vores fem landgange på øen.

Falklandsøerne
Falklandsøerne – eller Islas Malvinas, som argentinerne kalder øerne – ligger ca. 450 km. fra Sydamerikas sydspids. Øgruppen, der blev opdaget i 1600 af en hollænder, består af to hovedøer samt et par hundrede mindre øer. Franskmænd var de første, der bosætte sig på øerne, og spaniere fulgte kort tid efter. Alligevel er det i dag Storbritannien og Argentina, der kriges om øerne, der siden 1892 har haft status af britisk koloni.

Senest i 1982 invaderede Argentina øerne, og ikke mindre end 900 mistede livet under krigen, der varede i 72 dage. I 1986 og igen i 2013 var der afstemning blandt beboerne på Falklandsøerne om, hvorvidt de fortsat ønskede at være britiske, eller ønskede at blive en del af Argentina. Ved begge afstemninger stemte mere end 95 % for, at Falklandsøerne skulle forblive en del af Storbritannien.

Der bor i dag ca. 3000 mennesker på Falklandsøerne, heraf ca. 2000 i hovedstaden Stanley.

Oprindeligt skulle vi have tilbragt to dage ved Falklandsøerne, men på grund af den omlagte rute blev dette kun til en enkelt landgang, nemlig i hovedstaden Stanley. Der tilbragte vi det meste af en dag med blandt andet et besøg på Falkland Islands Museum & National Trust samt en tur til Gypsy Cove, der bød på enkelte pingviner og delfiner.