Riga – Letland

Lidt om Riga og rejsen
I maj 2012 gik turen til Riga, der er hovedstaden i Letland. Byen har omkring 700.000 indbyggere, hvilket er ca. en tredjedel af landets indbyggere. Byen har næsten samme areal som nabolandet, Litauen, nemlig ca. 65.000 km2.

Byen blev grundlagt i 1158 af tyske købmand, og byen blev centrum for handel og et knudepunkt for handel mellem øst og vest. Frem til 1891 var tysk faktisk byens officielle sprog, hvilket vidner om den stærke tyske tilknytning, selvom byen i en periode også var under svensk kontrol.

I 1918 blev Riga hovedstad, da Letland erklæredes som en selvstændig stat. Dette varede til 2. verdenskrig, hvor både tyskere og russere invaderede Letland og Riga. Letland blev efter 2. verdenskrig en del af Sovjetunionen frem til 1991, hvor landet igen blev selvstændigt. I sovjettiden blev mange lettere depoteret til Sibirien, mens man forsøgte at kolonisere landet med russere. Russerne udgjorde næsten halvdelen af befolkningen frem til 2006.

Så sent som i 2012 blev der afholdt folkeafstemning om, hvorvidt russisk skulle være landets officielle sprog, hvilket blev nedstemt. I 2004 blev Letland både medlem af Nato og EU.

Mens Rigas forstæder er præget af betonblokke fra sovjettiden, er centrum af byen på Unescos verdensarvsliste på grund af de flotte art nouveau-bygninger, som vi også fik set på vores besøg. Byen er ikke større end, at den kan indtages til fods, hvilket vi også gjorde på vores fem dage i byen.