Dagbog – Riga

Centra Hotel, Riga, kl. 23.00, mandag den 14. maj 2012
Traditionen med at starte ferien med at spise på restauranten EyeCon i lufthavnen måtte brydes, da stedet var lavet om til et cafeteria. Men en tidlig aftensmad et andet sted fik vi da, inden en kort, men meget varm flyvetur til Riga. Da vi ankom til lufthavnen, var det rart at blive mødt af en taxachauffør med et skilt med vores navn.

Taxachaufføren var meget snaksaglig på den venlige måde, så vi blev opdateret med resultatet af aftenens ishockeykamp (VM-kampen mellem Danmark og Letland, der endte 2-0 i Danmarks favør) til gode steder at besøge under vores besøg her i byen.

På hotellet blev vi mødt af en næsten lige så snaksaglig medarbejder i receptionen. Vores hotel ligger i i den gamle bydel, og fra vores lækre, store værelse, der blandt andet er udstyret med en stor hvid lædersofa, er der udsigt over byens tage og kirker.

Det var efterhånden nogle timer siden den tidlige aftensmad i lufthavnen, så vi gik hurtigt på jagt efter et supermarked. Stort set alt med undtagelse af spisesteder og barer havde lukket, men på hovedbanegården fandt vi et større supermarked. Nu er vi så tilbage på hotellet – med et par sandwich og lidt drikkevarer, som vi vil til nyde. Vi glæder os til i morgen at kigge lidt nærmere på byen, der umiddelbart har en del at byde på…

Centra Hotel, Riga, kl. 21.15, tirsdag den 15. maj 2012
Klokken halv tre i nat var det nødvendigt at lukke vinduet her på værelset. Selvom vores værelse ligger på 6. sal, var det alligevel muligt at høre larmen fra gæsterne fra byens barer, der skulle hjem – nogle lidt mere højtråbende end andre.

Solen skinnede flot i morgen, så vi besluttede at tilbringe så meget af dagen udenfor – og gennem indendørs aktiviteter til de kommende dage, hvor vejrudsigten ikke er lige så lovende.

Vi startede lidt uden for den gamle bydel med at besøge den russisk ortodokse katedral – imponerede både uden fra og inden for. Derefter gik vi rundt i det omkringliggende kvarter og beundrede de mange huse i art nouveau-stil – det ene mere pyntet end det andet. De fleste var sat flot i stand for nyligt, mens enkelte mere så ud til at være klar til nedrivning. På vores tur kom vi igennem flere af byens flotte parker med kanaler, springvand og blomster.

Med en guidebog i hånden fulgte vi efterfølgende en rute igennem den gamle bydel, der bragte os forbi de fleste af byens seværdigheder. Vi kunne se, at de guidede ture fulgte samme rute – om end i et lidt langsommere tempo end vores.

Frokosten bød på pizza. Casper valgte nok den mest mærkelige pizza på menukortet: med blandt andet salat, ristede løg, chips og syltede agurker! Den smagte rigtigt godt! Efter frokost tog vi en tur på i tårnet på Peterskirken – med elevator. Fra 80 meters højde var der en flot udsigt over byen. Vi tog derefter tilbage på hotellet og slappede et par timer, inden vi igen var ude og gå i gaderne. Vi har snart besøgt de fleste steder her i den gamle bydel op til flere gange.

Da vejret fortsat var flot, turde vi godt vælge en semi-udendørs restaurant. De fleste siddepladser var helt udendørs, mens vi sad på en overdækket terrasse. Ikke engang køkkenet var indendørs – og toiletterne var i en skurvogn og en container bagved. Trods stedets lidt simple karakter, var maden bestemt ikke simpelt, men både velsmagende og flot anrettet. Vi sluttede af en med en lækker osteplatte.

Nu vil vi lige tjekke vejrudsigten for i morgen – og derefter finde ud af, om dagen måske skal både på kirkebesøg og shopping frem for mere byvandring.

Centra Hotel, Riga, kl. 21.15, onsdag den 16. maj 2012
Solen skinnede, da vi forlod hotellet i morges. Derfor valgte vi at gå en tur over vandet til den lille ø, Kipsala, hvor vi kunne se mange både gamle, slidte og nyrenoverede træhuse. Et spændende område, hvor gammel industri er ved at blive forvandlet til at smart boligområde. Vi passerede et mindre shoppingcenter på vejen, som vi på tilbagevejen hurtigt gik igennem.

Tilbage i den gamle bydel besøgte vi Lille Gilde – et gammelt handelslav, samt Sortbrødrenes Hus. Sortbrødrene var også et handelslav for ungkarle. Huset blev oprindeligt bygget tilbage i det 14. århundrede, men blev bombet under 2. verdenskrig. I 1999 blev huset genopført med datidens pomp og pragt.

Et besøg i Domkirken, der desværre er under renovering både udvendig og indvendig, samt et kig ind i Skt. Johns kirken blev det også til. I løbet af formiddagen blev det overskyet og begyndte at smådryppe. For at få ly for regnen tilbragte vi lidt tid i et større shoppingcenter tæt ved vores hotel. Britt købte en enkelt bluse; ellers nøjedes vi med at kigge blandt andet i de mange skobutikker. Over middag tog regnen til, så vi var lige forbi hotellet om eftermiddagen for at tørre lidt, inden vi gik ud for at spise aftensmad.

Aftensmaden blev rigtig lettisk. Igen fik vi ost til dessert (selvom det egentlig er en forret her i landet) – denne gang med lettiske oste.

Centra Hotel, Riga, kl. 21.00, torsdag den 17. maj 2012
Vi startede dagen med et besøg på det enorme centralmarkedet. I flere store haller, der tidligere har været hangarer for luftskibe, samt området omkring er det nu muligt at købe stort set alt. Tøj og sko sprang vi over, mens vi gik igennem de dele, hvor der blev solgt blomster, frugt og grønt, kød, brød, fisk – og meget mere. Vi fik købt lidt souvenirs til venner og familie: Riga Black Balsam – en bitter, som man åbenbart bare skal smage, når man er i byen.

Efter besøget på markedet brugte vi de næste timer med at trave rundt i byen både i den gamle bydel og udenfor. Vi var blandt andet igennem flere shoppingcentre (en bh og to par strømper var alt vi købte). Vi kom også forbi ’blomstermarkedet’, som nærmere var rigtigt mange blomsterbutikker samlet på stribe. De havde de flotteste blomster – især nogle mangefarvede roser imponerede os.

Til frokost spiste vi på Letlands svar på McDonalds, Hessburger. Til pomfritterne bestilte vi mayonnaise med agurk, da de ikke havde almindelig mayonnaise. Det viste sig at være remoulade.

Med undtagelse af en pause på hotellet om eftermiddagen, tilbragte vi resten af dagen med at gå rundt i den gamle bydel uden at gå efter noget bestemt. Vi har snart været selv de mindste gader i gennem mindst en gang! Selvfølgelig besøgte vi endnu en kirke. Vi forsøgte igen i dag at få skrevet nogle postkort, men det er altså ikke så nemt. I går købte vi en kuglepen, der ikke rigtigt virkede – og den kuglepen, som vi så købte i dag, strejkede efter blot et enkelt postkort. Godt, at vi har besluttet at skrive ganske få postkort.

Vi er nu tilbage på hotellet efter feriens absolut dyreste måltid: lækre bøffer på det steakhouse, der ligger lige ved hotellet.

Riga Lufthavn, Riga, kl. 19.45, fredag den 18. maj 2012
Solen skinnede, da vi stod op – og vejrudsigten forudså en flot dag. Da vi syntes, at vi havde fået travet centrum af Riga tynd, besluttede vi os at tage lidt uden for byen.

Med et meget udetaljeret kort som eneste navigation gik vi mod Mezaparks – et stort skovområde nogle få kilometre uden for byen. I Mezaparks besøgte vi først to forskellige kirkegårde – den ene var kirkegården for faldne lettiske soldater, så der var et enormt mindesmærke. Den anden virkede lidt mere uorganiseret med små gravsteder mellem skovens træer.

Efter kirkegårdene gik vi videre ud – lidt i tvivl om, hvorvidt vi gik den rigtige vej, da vi ikke havde noget kort over området. Men vi fandt vores mål, Riga Zoologisk Have. Der tilbragte vi et par timer. Selvom de fleste af havens anlæg så ud til at være af ældre dato, havde dyrene god plads, og mange steder var de i gang med at bygge nye anlæg. Selvom vi syntes, at vi har set mange dyr – både i fangenskab og den frie natur, fik vi da set flere dyr, som vi end ikke engang havde hørt om før.

Vi valgte at tage sporvognen tilbage til centrum af Riga, hvor vi fik en sen frokost – igen traditionel lettisk mad.

Endnu en gang gik vi rundt i den gamle bydel, besøgte en enkelt kirke og fik så lidt varmt at drikke på en café. Vi kan se, at der i dag var væsentlig flere turister på gaderne end de forrige dage.

Da vi havde rigeligt med tid, valgte vi at tage en bus til lufthavnen frem for taxa eller shuttlebus. Da vi endelig kunne tjekke ind, fik vi lidt pasta til aftensmad og brugte de sidste lats på lidt chokolade i tax free-butikken.