Amsterdam – Holland

Lidt om Amsterdam og rejsen
Vi besøgte Amsterdam i maj 2011. Byen er i dag kendt for de mange museer, hvoraf vi blandt andet besøgte Van Gogh-museet. På vores fem dage i byen fandt vi også tid til en udflugt uden for centrum – nemlig til blomsterparken Keukenhof (man har ikke været i Holland uden at se tulipaner!), vindmøllerne ved Zee Sanches samt den lille hyggelige by Volverdam, hvorfra vi sejlede til øen Marken.

Amsterdams historie
Selvom regeringen holder til i Haag, er Amsterdam alligevel hovedstaden i Holland – eller rettere sagt Nederlandene, som er landets korrekte navn.

Tilbage i 1275 omtales byen, Amsterdam, første gang – dog under navnet Amstelledamme. Byens navn betyder dæmningen ved Amstel, for Amsterdam er nemlig opdæmmet land. Byen var dengang blot et mindre fiskerleje, men amsterdammerne var også ivrige handelsmænd. Faktisk blev byen en af verdens ledende handelsbyer, og i 1622 var byen med sine mere end 100.000 indbyggere en af Europas største byer. I alt bor der ca. 750.000 mennesker i byen, hvilket gør den til Hollands største.

Nordens svar på Venedig bliver Amsterdam også kaldt, og med de 160 kanaler er det forståeligt hvorfor. Den første kanal, Singel, blev bygget i ca. 1420 og var en del af byens fæstningsanlæg.

Helt tilbage i 1500-tallet blev Amsterdam et fristed for forfulgte religiøse fra andre lande – herunder jøder, der grundlagde byens diamantindustri, der stadig ses i dag. Byen betragtes også i dag som et fristed for blandt andet homoseksuelle. Samtidig er byen karakteriseret af mange forskellige nationaliteter: mere end 45 % af byens indbyggere har anden etnisk oprindelse end hollandsk. En af byens nok mest kendte indbyggere gennem tiderne var faktisk heller ikke hollænder: Anne Frank, der skrev sin berømte dagbog i Amsterdam, var oprindeligt fra Tyskland.