Madagaskar

Lidt om Madagaskar og rejsen
Den 2. september 2009 begyndte dette års sommerferie, og forude ventede næsten fire uger med oplevelser på den afrikanske ø, Madagaskar. Vi trodsede advarslerne og besøgte landets hovedstad, Antananarivo, og oplevede heldigvis, at de politiske uroligheder havde lagt sig. Derudover besøgte vi mange af øens nationalparker både i øst, vest, nord og syd, ligesom vi fik mulighed for at slappe af ved nogle af øens flotte strande. På de fire uger kom vi godt rundt på øen og fik oplevet øens enestående dyreliv og natur samt livet i både de små landsbyer og større byer.

Planlægningen af rejsen
Denne gang havde vi valgt at få hjælp af et dansk rejsebureau, Brandstrup Travels, og deres sydafrikanske rejseagent, Jenman Safaris, til at arrangere rejsen. En pakkerejse var det naturligvis ikke, men vi havde brugt nogle af de klassiske Madagaskar-rundrejser som inspiration. En kombination af tre forskellige rundrejser på øen fik vi sat sammen med ekstra overnatninger, og på den måde fik vi en rejse, der passede til os.

Prisen for rejsen
Det er billigt at leve på Madagaskar, men en rundrejse på øen hører ikke til de billigste. Fly tur/retur med skift i Paris, fire indenrigsflyvninger, båd til øen, Nosy Be, rundrejse med privat chauffør, overnatninger på middelklassehoteller med morgenmad og private guider i alle nationalparker kom i alt til at koste ca. 66.000 kr. for os begge. Den oprindelige pris for rejsen lød på 75.000 kr., men det lykkedes os at få forhandlet prisen 9.000 kr. ned og samtidig få to overnatninger ekstra. Det kan betale sig at være stædig og lidt fræk. Dertil kom så udgift til mad, lommepenge samt drikkepenge til chauffører og guider, som dog kun løb op i ca. 7.500 kr. i alt for de fire uger.

Madagaskars historie
Indtil for 2000 år siden boede der ikke mennesker på øen, så siden øen for ca. 165 millioner år siden løsrev sig fra Afrika, fik dyrelivet mulighed for at udvikle sig. I dag lever 5 % af verdens dyre- og plantearter på Madagaskar, og 80 % af disse arter findes ikke andre steder i verden. De første mennesker, der kom til øen, var fra Malaysia, og arabiske handelsstationer blev oprettet. Først i år 1500 opdagede europæerne øen, da portugiseren Diego Diaz og hans skib var kommet på afveje på vej til Indien. I de næste et par hundrede år var det mest europæiske pirater, der havde base på øen, ligesom franske handelskolonier blev grundlagt. I en årrække var landet under stærk britisk indflydelse, men i 1885 blev øen fransk protektorat. Først i 1960 opnåede øen fuldstændig selvstændighed. Der har i 2009 været mange politiske uroligheder på øen på grund af utilfredshed med landets præsident, Ravalomanana. Præsidenten trådte tilbage 17. marts 2009, og en overgangsregering blev indsat. Mere end 200 mennesker blev i februar 2009 dræbt i demonstrationer i hovedstaden, og senest er flere bomber sprunget i byen i juni og juli samme år.

Areal og indbyggertal
Madagaskar, der er verdens fjerdestørste ø, har et areal på 587.040 km2 og er dermed næsten 14 gange så stort som Danmark. Landet har et indbyggertal på ca. 20 millioner, hvoraf ca. 1,7 million bor i selve hovedstaden, Antananarivo – også kaldet Tana.