Dagbog – Rom

Hotel Champagne Palace, Rom, kl. 20.45, torsdag den 28. maj 2009
Endnu en gang startede vores ferie med et morgenfly fra Kastrup, så morgenmaden blev – sædvanen tro – indtaget i lufthavnen. Her blev vi mødt med humor i særklasse ved check in-skranken.

Vel landet i Rom lidt før planlagt, fik vi hurtigt vores kuffert og fandt toget mod centrum. Det skulle afgå netop, som vi nåede frem, så vi kom ombord som nogen af de sidste og måtte derfor stå op den halve times tid til Roma Termini – hovedbanegården. Derfra var der kun få minutters gang til vores hotel, hvor vi trods ankomst før kl. 12, kunne få vores værelse.

Uden planer om at se noget bestemt begav vi os ud i byen – drejede op og ned ad de gader, som vi umiddelbart syntes, så mest interessante ud. Først stop blev den imponerede kirke, Santa Maria Maggiore. Vores videre vandring på må og få bragte os derefter forbi præsidentens bolig (han måtte have fornemme gæster med alle de biler og tilhørende chauffører, der ventede udenfor) og derefter til Trevi-fontænen. Da vi ikke umiddelbart har planer om at vende tilbage til Rom foreløbigt, gjorde det ikke så meget, at vi ikke fik kastet en mønt i fontænen.

Ikke langt fra Trevi fandt vi et lille hyggeligt sted til frokosten. Vi har planer om primært at leve af pasta og pizza de næste otte dage, og her lagde vi ud med lasagne og cannelloni. Igen uden at kigge på kort kom vi herefter tilfældigt forbi Pantheon og kattene ved Largo Argentina, hvorefter vi nåede til Capitol, hvor vi vist lidt for hurtigt kom igennem museerne. Dog fik vi set Remus og Romulus med ulvinden. De mange antikke fund på Palatinerhøjen skuede vi ud over, inden vi nåede frem til det imponerende Colosseum. Der brugte vi tid på at komme det hele igennem – og trapperne op og ned blev benyttet et par gange, da vi ikke lige kunne finde rundt.

Igen var vi blevet lidt småsultne, men da der ikke lige dukkede en fristende isbar op, endte vi til sidst med tidlig aftensmad ikke lagt fra vores hotel – naturligvis pizza. Et provianteringsstop i supermarkedet, og så var der ellers dømt afslapning resten af aftenen her på værelset. Vi kan godt mærke, at vi har fået mindre end fem timers søvn i nat og været oppe siden før kl. 4 i morges!

Hotel Champagne Palace, Rom, kl. 21.30, fredag den 29. maj 2009
I dag var det med bykortet i hånden, at vi begav os ud i Roms gader. Vi travede der ud ad. Første stop var Piazza delia Repubblica, hvor vi besøgte kirken Santa Maria degli Angeli. Udefra så den lidt slidt og sølle ud, men indenfor var den imponerende! Den var jo enorm!

Vi nåede ind i endnu en kirke, der også hed noget med Santa Maria (det gør 80 % af Roms kirker), inden vi nåede til Piazza Barberini med dens to fontæner. Tæt derved besøgte vi Roms nok mest makabre og spøjse seværdighed. I krypten under Santa Maria della Concezione findes skeletterne fra omkring 4000 kapucinermunke. Nogle lavet til lysekroner – andre sat op i flotte mønstre på væggene. Selvfølgelig måtte vi også lige besøge kirken ovenover.

Derefter gik turen opad, til vi nåede toppen af den spanske trappe ad bagvejen. Et smut i kirken, Trinita dei Monte inden turen ned ad trappen og igennem en gade, hvor alle de store dyre mærker havde deres butikker – Gucci, Cartier, Louis Vuitton og mange andre. Igen stak vi hovedet ind i et par kirker, inden vi nåede til den enorme Piazza del Popolo. Selvfølgelig skulle vi besøge terrassen med udsigt over pladsen. På vej ned ad trapperne igen, fik en tiggende ’krøbling’ afsløret sit eget skuespil selv i et uopmærksomt øjeblik.

Endnu en kirke, over floden Tiberen et par gange – og så en kirke til. Så nåede vi til den store Piazza Navona og derefter op og op forbi flere monumenter, til vi nåede Piazza Giuseppe Garibaldi. Derfra var en flot udsigt over byen til flere sider. Den gamle borg Engelsborg fik vi også travet igennem – og så lige et par kirker til, inden vi nåede til Santa Maria in Trastevere efter at have krydset floden et par gange mere.

Der spiste vi aftensmad – pasta naturligvis. Så vidt vi kan se, er det normalt med forret, to hovedretter og så dessert, men selvom vi sprang en hovedret (kødretten) over, blev vi mere end mætte.

Trods ømme fødder havde vi alligevel overskud til turen hjem med mindre omveje for at se flest mulige af de flotte bygningsværker på vejen tilbage til hotellet. Et kirkebesøg mere blev det vist også til – tror vi har været inde i mindst 10 kirker i dag!

Hotel Champagne Palace, Rom, kl. 00.30, søndag den 31. maj 2009
Hotellets morgenmad blev droppet til fordel for et par panini’er på pladsen ved Capitol. Derefter gik turen mod markedet på Campo dei Fiori. På vej dertil stak vi selvfølgelig hovedet ind i et par kirker. Mest imponerende var Sant Ignazio-kirken med dens fantastiske synsbedrag malet i loftet – en falsk kuppel og ’væltende’ søljer. Fascinerende!

Efter et besøg på markedet, hvor der primært blev solgt frugt og grønt, travede vi op og ned ad bakker på den anden side af Tiberen – og ikke altid kunne vi få kortet til at passe med virkeligheden. Derefter kom vi forbi de duftende rosenhaver og Circus Maximus, inden vi nåede kirken Santa Maria in Cosmedin. Indvendigt var kirken ikke den store seværdighed, men udenfor var lidt af et tilløbsstykke – nemlig Sandhedens Mund. Casper vovede hånden derind.

En sen frokost blev indtaget ved Capitol, og derefter fik vi for første gang på ferien smagte den italienske is. Vi må indrømme, at vi blev lidt skuffede – vi vil til enhver tid foretrække den hjemlige ParadIs. Santa Prassede-kirken med dens fantastiske mosaikker fik vi også lige set, inden vi nåede tilbage til vores hotel til en sen siesta.

Efter en ordentlig slapper på hotellet begav vi os mod Piazza Santa Maria in Trastevere, hvor vi fik lækker lasagne til aftensmad. Til forret fik Britt smagt squash-blomst.

Formålet med vores aftenvandring var at se nogle af Roms seværdigheder med lys på. Capitol var flot, men det var noget skuffende at se et næsten mørklagt Colosseum. Så var Trevi-fontænen lidt flottere, selvom de mange mennesker tog lidt af fornøjelsen. På vores tur fandt vi ud af, at Giro d’Italia kommer til byen, så det håber vi at kunne få et glimt af i morgen.

Godt ømme over det hele er vi nu endelig kommet tilbage til hotellet, hvor det er sengetid.

Hotel Champagne Palace, Rom, kl. 21.45, søndag den 31. maj 2009
I dag skulle vi være religiøse (mere end vores utallige kirkebesøg), så efter morgenmaden satte vi kurs direkte mod Peterskirken. Klokken 9.30 holdt Paven nemlig pinsemesse, hvilket vi gerne ville opleve. Siddepladserne i kirken krævede en særlig tilladelse, men det lykkede os at få rimelige ståpladser – med så godt udsyn til paven, at Casper måtte lege fotograf for mindst fem andre, der stod bagved. Knap tre kvarter inde i messen (som vi naturligvis intet forstod af), smuttede vi igen. Ude på Peterspladsen kunne vi så lige se lidt mere på storskærmene.

Efter frokost stod der cykelløb på programmet! Tilfældigt nåede vi frem til at se den store karavane køre forbi. Fra næsten første parket fik vi derefter set stort set samtlige ryttere i Giro d’Italia blive sendt af sted på løbets sidste etape – en kort enkeltstart. I mere end fire timer kiggede vi på den ene cykelrytter efter den anden køre af sted sammen med følgevogn og kameramotorcykel. Bortset fra en kort regnbyge skinnede solen det meste af tiden. Behøver vi at sige, at vi desværre ikke havde smurt os ind i solcreme? Casper kan nu også prale med cykelrytterarme. Undervejs fik vi dog en fin reklamekasket af en af løbets sponsorer, men den hjalp desværre ikke så meget.

På vores vej tilbage mod vores hotel kom vi forbi præsidentpaladset, hvor der var spærret af. En betjent kunne fortælle os, at det skyldes, at præsidenten skulle overrække trofæ til Giro-vinderen. Så tog vi opstilling der med tålmodighed. Efter et godt stykke tid kom endelig alle rytterne med følge, og Denis Menchov fik af den franske præsident (som vi ikke kender navnet på) overrakt det flotte trofæ.

Efter mere eller mindre at have stået op i ni timer (først Peterskirken, så cykelløb og til sidst ved paladset) kunne vi endelig sidde og nyde vores aftensmad. Denne gang faldt valget på vel Italiens svar på Jensens bøfhus, hvor Britt fandt ud af, at medium stegt på italiensk betyder næsten rå.

Vi er spændte på, om vores ømme fødder og røde nakker har det bedre efter en god nats søvn. Det håber vi.

Hotel Champagne Palace, Rom, kl. 21.30, mandag den 1. juni 2009
Da vi stod op i morges, regnede det, og vejrudsigten i morgentv viste noget, der lignede heldagsregn (eftersom vi kun har italiensk tv her på hotellet, forstod vi ikke, hvad de sagde). Så efter morgenmaden begav vi os tilbage til værelset, hvor vi tilbragte et par timer med blandt andet at kigge på de mange billeder, som vi har taget de forrige dage.

Da der blev lidt ophold i regnen, vovede vi os ud. Det småregnede stadig en smule – og ind i mellem kom en ordentlig skylle, men ikke så slemt, at vi følte os fristende til at købe en paraply af en af de mange gadesælgere, der konstant tilbød os sådanne (sikkert til ågerpriser).

På vores vandring kom vi forbi nogle af de ruiner i byen, som vi endnu ikke havde set. Vi kom også forbi Colosseum, hvor de fortsat er i gang med at gøre klar til morgendagens parade. Til frokost fandt vi en lille café, som umiddelbart ikke fik besøg af mange turister. De serverede lækre billige pastaretter! På turen tilbage til hotellet, fik vi købt feriens første souvenirs. Endnu et par timer blev tilbragt på hotellet med blandt andet at få skrevet postkort hjem til, for trods en kort ferie skal der jo lige sendes et par enkelte kort hjem.

På vej ud for at finde et sted til aftensmad fik vi købt lidt flere souvenirs – stadig ikke til os selv. Aftensmaden bød på gode pizzaer efterfulgt af en noget skuffende tiramisu. Da militærparaden i morgen i anledning af Republikkens Dag starter allerede kl. 8 – 9 (afhængigt af, hvem vi har spurgt), er vækkeuret sat til at ringe tidligt. Så nu vil vi nyde en kold italiensk (naturligvis) øl og få en god nats søvn. Vi kan glæde os over, at vores fødder og ben i dag ikke er så medtagede som de andre dage, hvor vi har haft travet væsentlig mere.

Hotel Champagne Palace, Rom, kl. 22.00, tirsdag den 2. juni 2009
I dag er det Republikkens Dag her i Italien – faktisk 63 års dagen for Italien som republik. Dette fejres med en kæmpe militærparade, som vi naturligvis ikke ville gå glip af. Omkring kl. 8 nåede vi frem til Via dei Fori Imperiali mellem Capitol og Colosseum, hvor paraden skulle foregå. Der var mange mennesker, men det lykkedes os lige nøjagtigt at få en plads i første række.

Lidt over ni begyndte paraden med jagerfly i formation med røg i Italiens farver efter sig. De næste timer fulgte den ene gruppe efter den anden: kamptropper af forskellig art, marinen, luftvåbenet, politiet, brandvæsenet, sygeplejersker og så mange flere – flere af dem med deres udstyr som diverse våben, gasmasker og ski. Der var heste, hunde, militærbiler, politibiler (endda også en Fiat 500 samt en Lamborghini!), motorcykler og en amfibie-bil. Det var en imponerende opvisning!

Også i dag fik vi præsidenten at se (vi har stadig ikke fundet ud af, hvad han hedder), ligesom vi også var så heldige at få Silvio Berlusconi at se. Han sneg sig (hvis man kan det omgivet af utallige bodyguards) ind til sin siddeplads ad bagvejen, som tilfældigt var lige der, hvor vi stod. Et kendt ansigt fra dansk tv kom også forbi (’værtinden’ fra tv-programmet Min Italienske Drøm).

Knap fire timer stod vi og kiggede måbende på det store show, hvor blandt andet Colosseum blev pakket ind i et enormt flag – italiensk selvfølgelig. Vi fik endda reddet os lidt militær-merchandise: en fin kasket med reklame for det italienske militær.

Efter lidt pasta til frokost gik vi lidt rundt i en del af Rom, hvor vi endnu ikke har været – flere flotte bygninger, kirker og ruiner. Selvom vi blev skuffede forleden, ville vi give den italienske is en ekstra chance. Derfor besøgte vi Giovanni Fassi – Italiens ældste isfabrik med mere end 100 år på bagen – og stadig et familieforetagende. Denne gang blev vi ikke skuffende. Isen, der var helt frisklavet, smagte rigtigt godt. De utroligt mange besøgende viste, at det var vi ikke de eneste, der synes.

At finde en restaurant at spise aftensmad var ikke helt så nemt i dag. Flere havde nemlig lukket (måske er Republikkens Dag en helligdag her i Italien?), og de andre, som vi kom forbi, faldt ikke lige i vores smag. Til sidst besluttede vi os for den lidt pænere Nueva Stella tæt ved vores hotel, og vi blev ikke skuffede. Casper fik endelig smagt bøf med gorgonzola-sovs, mens Britt smagte Saltimbocca Alla Romana. Forinden havde vi fået hver vores slags bruschetta. Derefter delte vi nogle forskellige italienske oste, og så sluttede vi af med at dele en skøn tiramisu (gårdagens skuffende tiramisu skulle ikke være feriens sidste). Alt sammen utroligt lækkert! Sammen med en ½ flaske husets rødvin, løb regningen op i 85 euro – feriens dyreste måltid, men bestemt også det bedste.

Hotel Champagne Palace, Rom, kl. 22.00, onsdag den 3. juni 2009
Vores sidste feriedag var afsat til Vatikanet. Under pinsemessen forleden dag var det begrænset, hvor meget, vi fik kigget på Peterskirken, så det ville vi råde bod på i dag. Derfor var skuffelsen enorm, da vi ved kirken fik oplyst af en betjent, at kirken havde lukket i dag. Heldigvis spurgte vi endnu en betjent og fik at vide, at Peterskirken åbnede igen kl. 13 efter dagens pave-audiens, og at Vatikanmuseet havde åbent.

Egentlig havde vi besluttet kun at besøge en lille del af det enorme Vatikanmuseum, men vi endte med at komme stort set det hele igennem – og dele af det endda to gange i vores søgen efter Rafaels Stanze (som viste sig ikke at være afmærket på grund af delvist afspærring og renovering). Vi fik blandt andet set nye værker af Matisse, Chagall og Dali og det obligatoriske Sixtinske Kapel med Michelangelos fantastiske malerier. Hele museet – eller rette museerne – var imponerende, og konstant gik vi rundt og var ved at falde bagover af de smukke værker. Især maleriet Paradiso faldt vi for.

Flere timers gennemgang blev det til. Efter en gang frokost var vi så parate til at give os i kast med Peterskirken. Køen var utrolig lang, og blev længere og længere, som vi ventede. Men alligevel kom vi hurtigt igennem sikkerhedskontrollen, så vi slet ikke nåede at få lidt farve af solen, der bagte fra en skyfri himmel. Peterskirken er overvældende. Meget mere er der ikke at sige til den.

Til aften besøgte vi Roms første og dermed ældste pizzeria, Ricci. Utroligt nok var pizzaerne helt anderledes end de andre, som vi har smagt. Disse var små og havde tykke bunde, men smagte ligesom de andre, rigtigt godt.

Her til aften slog vi også lige et smut forbi Fassi Gelateria. Deres is smager altså bare godt! Efter at have fyldt maverne med pasta, pizza, tiramisu og italiensk is i en uge – og efter at have set flere kirker og ruiner end vi har tal på – er vi nu parate til at begive os hjem til Danmark i morgen.