Dagbog – Berlin sommer 2019

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 20.30, torsdag den 30. maj 2019
I går hentede vi Valdemar fra skole så tidligt som muligt, så vi trods Kr. Himmelfartsferie-trafik kunne nå færgen. Trafikken var ingen problemer, så vi nåede frem i meget god tid. På turen fra færgen til Berlin blev vi dog lidt forsinket. Der var bare så mange kilometer med vejarbejde og væsentlig nedsat hastighed. Klokken nærmede sig derfor 21.30, førend vi nåede frem til lejligheden.

Mens Britt pakkede ud og fik Valdemar i seng, parkerede Casper bilen i parkeringshuset og handlede lidt i Rewe, hvor der – sikkert på grund af Kr. Himmelfartslukket – var laaang kø.

I morges tog vi det helt stille og roligt og kom derfor sent ud ad døren – altså sent for os, hvilket var kl. 9. På grund af Kr. Himmelfart var ingen butikker åbne, og vi havde ikke rigtigt nogle planer for dagen. Vi besluttede at starte dagen i Mauerpark, der var lidt tarvelig. En stor del af parken var spærret af, og vi kunne se, at det skyldes en større renovering, der vil gøre parken væsentlig mere attraktiv.

Vi fandt ikke resten af Berlinmuren i Mauerpark på grund af renoveringen, så vi fortsatte til Bernauer Str. i nærheden, hvor Valdemar fik lidt historieundervisning i murens historie. Det gjorde især indtryk på ham at se billeder af de mange mennesker, der havde mistet livet i forsøg på at flygte over muren.

For nogle uger siden hørte Valdemar om Buddha, som han havde fået til at hedde Gubba. Det blev i dag til en snak om, hvordan vi hver især forestillede os, at guden, Gubba, så ud: Lille og lyserød med tyk mave, tre øjne og store ører eller måske stribet lilla med lange arme og ben og blåt hår? En god snak om, at man må tro på, hvad man vil – afstedkommet af historien om jøderne, der kom i ”fængsel”, da vi så nogle af de små mindeplader i fortovet.

På turen fra Mauerpark til Alexanderplatz besøgte vi mindst fem legepladser – og ved fjernsynstårnet blev der hoppet igennem på trampolinerne.

Bag fjernsynstårnet så vi en stor knægt tage noget gemt i en busk og gemme det ærmet. Britt så det som en kæp, mens Casper så det som en kniv. Det virkede så skummelt, og vi blev lidt skræmte og tænkte, om vi burde have gjort noget… Vi er glade for, at vi her til aften ikke kan læse noget som knivstikkeri i Berlin eller lignende!

Frokosten blev, som Valdemar havde ønsket sig: McD. Efter frokosten gik vi hen til domkirken, som Britt har ønsket at besøge på vores forrige ni besøg her i Berlin. Da vores rygsæk blev henvist til nogle bagagebokse udenfor, valgte Casper også at blive udenfor, imens Britt og Valdemar besøgte den enorme domkirke. Det blev også til en tur op ad de mange trin op for at nyde udsigten fra kuplen og en tur i krypten med de mange kister – store som små.

Efter domkirken fandt vi et issted, og efter besøg i endnu en kirke og en legeplads, kom vi tilbage til lejligheden midt på eftermiddagen. Et par timers slappen og så aftensmad på en nærliggende italiensk restaurant.

I dag sneg temperaturen op på måske 22 grader, og det skulle blive varmere i morgen. Vi må huske at tage t-shirts på!

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 21.15, fredag den 30. maj 2019
Valdemar er vild med at køre i sporvogn, så i dag efter morgenmaden gik vi til den nærmeste sporvogn.

Med sporvognen kørte vi lidt længere ud af byen for at besøge den jødiske kirkegård i Weißensee. Kirkegården var helt tilgroet og virkede lidt jungleagtigt. Valdemar var også på jagt – efter både egern og kat. Når vi rejser rundt i verden, er det ofte Britt, der må tildække håret med et tørklæde, når vi besøger religiøse steder, men her på kirkegården var det Valdemar og Casper, der måtte iføre sig kalotter.

Fra kirkegården gik vi mod Park am Weißen See – med et kort stop på en legeplads undervejs. I parken nøjedes vi dog også med at besøge den store legeplads, hvor Casper også prøvede kræfter som hamster på et enormt hamsterhjul.

Fra parken tog vi sporvognen til Alexanderplatz, hvor vi shoppede lidt tøj – til Valdemar selvfølgelig. Selvom vi har medbragt vores to store tasker, er det alligevel lykkedes os at glemme nogle ret vigtige ting: tandpasta, som vi købte i en døgnkiosk i går, og sokker til Valdemar. Efter to dage i de samme sokker, og i Britts sokker i dag, var det nødvendigt at få købt nogle til Valdemar. Det blev så også lige til tre par bukser og to t-shirts…

Frokosten havde stået på hjemmesmurte rugbrødsmadder og diverse grøntsager. Så i stedet for at spise ude, købte vi en æske donuts, som vi tog med hjem til lejligheden. Inden vi satte tænderne i dem, var vi dog lige i supermarkedet for at købe ind til aftensmaden – eller rettere sagt to supermarkeder, for Lidl havde udsolgt af burgerboller.

Det meste af eftermiddagen tilbragte vi i lejligheden, og aftensmaden stod på hjemmelavede burgere. For ikke at gro helt fast, fik vi lokket Valdemar med på en lille gåtur efter aftensmaden. Okay, han gad kun, da han fik at vide, at målet for gåturen var en slikbutik knap 1½ km. væk.

Valdemar er nu kommet i seng – og endelig er det lykkedes os at få ham til at sove oppe på hemsen her i lejligheden. Det ville han ikke, da sidst var her i lejligheden – og heller ikke i går.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 22.00, søndag den 2. juni 2019
I går var vi tidligt ude ad døren og afsted mod Kollwitzplatz. Vi kiggede ind gennem porten til ”Jødegangen” langs kirkegården og fortsatte til pladsen, hvor de var begyndt at stille op til markedet. Mens de pakkede ud, spillede vi fodbold på græspladsen ved legepladsen ved siden af. Der var masser af lækkerier, men vi nøjedes med at kigge.

Vi fik stoppet på et par legepladser mere på vores tur til Shönerhauser Arcaden. Vi kiggede på butikkerne – og fik selvfølgelig købt lidt til Valdemar -, mens vi ventede på, at klokken blev 12. Der skulle ”strandbaren” oppe på taget af parkeringshuset nemlig åbne. Men selvom vi havde tjekket åbningstiderne på deres hjemmeside, kom vi desværre op til en lukket strandbar. I stedet fandt vi en café i nærheden, hvor vi spiste frokost.

Derefter skulle vi skynde os tilbage til lejligheden for at tage imod Farmor og Farfar – og vi nåede frem til lejligheden samtidig med dem. Da deres tasker var båret op, var vi afsted igen. Vi tog U-banen til Wittenbergplatz, hvor vi efter et besøg i Lego-butikken, tog i KaDeWe. Vi shoppede løs i delikatesseafdelingen til aftensmaden. Selvom vi havde købt meget, lykkedes det os faktisk at spise næsten det hele.

Vejrudsigten sagde 33 grader i dag, så vi droppede overtøjet i morges. Og da vi stod og ventede på sporvognen før kl. 10, svedte vi allerede…

Vi tilbragte lidt tid med at slentre rundt omkring Alexanderplatz, forbi trampolinerne, smut i St. Marienkirche og igennem Nikolaj Viertel-kvarteret. Vi ventede bare på, at klokken blev 11, hvor is-festivalen åbnede på Alexanderplatz – en international is-konkurrence på tur igennem Europa. For 10 euro pr. person fik vi et armbånd og mulighed for at smage en af hver af de mange is, der konkurrerede. Alle is blev serveret i minivafler. Efter måske 10 is måtte vi erkende, at vi ikke kunne rumme mere is – og vi besluttede os derfor at tage videre.

Kl. 13 havde vi booket en tur op i Rigsdagsbygningen. Der stod på bookingen, at vi skulle være der senest 12.45 for at kunne nå igennem sikkerhedstjek. Der var ingen i kø, da vi ankom lidt over halv et, men vi blev afvist ved indgangen. Kl. 12.45 var køen enorm, og der var i hvert fald ikke sædvanlig tysk ordnung i kø- og adgangsadministrationen. Efter noget kaos kom vi dog endelig ind og op i bygningen. Det var et imponerende bygningsværk, så udsigten var næsten sekundær.

Fra Rigsdagsbygningen valgte vi at tage tilbage til is-festivalen for at smage videre… Farmor og Valdemar måtte give op, mens vi fik smagt os igennem alle 19 varianter af is – både kastanjeis, karryis og is med tørret lavendel på toppen. Nogle varianter var mere velsmagende end andre. Valdemars yndlings var mango, kokos og chili – en is, der var for stærk til Farmor. Farfar var ikke med på is, så til frokost tog han en pølse med brød, mens vi andre spiste is.

Godt fyldte med is tog vi sporvognen tilbage til lejligheden, så vi kunne nå at slappe lidt inden aftensmaden. Den spiste vi på en nærliggende indisk restaurant. Tilbage i lejligheden blev der bl.a. lavet irsk kaffe – som Farfar først glemte at putte whisky i.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 21.00, mandag den 3. juni 2019
I dag tog vi tidligere afsted end i går. Planen var nemlig at komme i nogle tøjbutikker, inden der kom for mange andre.

På gåben tog vi til Alexanderplatz, hvor vi først tjekkede køen – eller mangel på samme – ved fjernsynstårnet. Derefter shoppede vi lidt i tøjbutikkerne, inden vi tog en tur op i fjernsynstårnet. Det var rimeligt klart i vejret, så udsigten var flot. Mens Farfar købte vinterstøvler, hoppede Valdemar på trampolinerne.

Vi spiste frokost på en restaurant under fjernsynstårnet, inden vi gik mod Ritter Sport. Vejrudsigten sagde 35 grader, så vi var glade for, at restauranten fik gang i nogle enorme vandforstøvere.

Hos Rittersport lavede vi hver vores chokolade, og mens de stod i køleskabet, spiste vi kage og chokoladefondue i caféen. Og selvfølgelig fik vi puttet rigeligt med chokolade i indkøbskurven i butikken efterfølgende. Vi orkede ikke at gå hjem i heden, så vi tog U-banen tilbage til lejligheden.

Til aften valgte vi at besøge Berlins ældste biergarten, der ligger tæt herpå. Britt prøvede en øl med cola, mens Farfar og Casper holdt sig til schwarzbier. Det er sæson for hvide asparges, så Farmor og Britt måtte prøve, mens Farfar og Casper valgte wienerschnitzel – og det smagte virkelig lækkert det hele. Da vi næsten var færdige med at spise, kom der nogle enkelte, men meget store regndråber. Og kort efter blæste det op og begyndte at lyne og tordne. Selvom det fortsat lyner og tordner, er det endnu ikke begyndt at regne.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 20.45, tirsdag den 4. juni 2019
I dag stod der shopping på programmet – altså for os og ikke for Valdemar, Farmor og Farfar. Vi ville nemlig en tur til et outlet mall lidt udenfor Berlin, så lidt i ni gik vi ned for at hente bilen. Først fandt vi ud af, at vores parkeringsbillet ikke duede – og da vi endelig fik løst det problem og fik en billet, så vi kunne køre ud, opdagede Casper, at han havde glemt bilnøglen. Så måtte vi tilbage til lejligheden igen! Det blev derfor godt en halv time senere end planlagt, at vi endelig kørte afsted.

Køreturen gennem Berlins myldretid tog noget længere tid end forventet, men vi nåede da frem lidt over ti og var klar til shopping. Og vi fik shoppet! Især Casper fik købt en del nyt tøj og to par sko. Sidst på eftermiddagen var vi et hurtigt smut forbi lejligheden for at læsse vores indkøb af, inden vi placerede bilen i parkeringshuset igen og tog U-banen ind til Alexanderplatz. Der fik vi shoppet lidt mere, inden vi sidst på eftermiddagen kom hjem igen.

Vi gik til en nærliggende italiensk restaurant for at spise aftensmad. Da vi kom hjem, var det tid til at begynde at pakke – og det betød også, at vi skulle tømme fryseren for is. Selvfølgelig skulle vi også smage på de chokolader, som vi lavede på Ritter Sport i går.

Valdemar er nu ved at få læst godnathistorie, og bagefter vil vi fortsætte pakningen. Så er det kun rengøringen, som vi skal klare i morgen, inden vi kører hjem.