Dagbog – Berlin påske 2018

Adina Hotel Apartment Mitte, Berlin, kl. 22.15, tirsdag den 27. marts 2018
Vi nåede frem til færgen i Gedser i rigtig god tid sidst på eftermiddagen. Da færgen så samtidig var forsinket en lille halv time, havde vi rigeligt med tid til at løbe lidt rundt og lege. Allerede på kajen begyndte Britt at blive lidt smådårlig – og på færgeoverfarten blev det ”spyttet” i toilettet en del gange. Den portion fiskefilet med pommes, som Britt og Valdemar skulle dele, fik Valdemar godt gjort indhug i alene.

Køreturen fra færgen føltes også lang med kvalme og opkast, men vi nåede frem og fandt hurtigt hotellet. Vi har egentlig kun været på værelset i ca. en halv time, men Valdemar sover allerede, kufferterne er pakket ud – og inden længe sover vi også.

Adina Hotel Apartment Mitte, Berlin, kl. 19.30, onsdag den 28. marts 2018
Det sneede, da vi efter morgenmaden forlod hotellet, men alligevel gik vi de 4 km. til Alexanderplatz. Da vi nåede derind, var sne og blæst taget godt til i styrke, så vi gik indenfor og shoppede lidt i Primark og efterfølgende i Galeria og C&A. I Galeria var en hel afdeling med påskechokolade og påskepynt. De gør lidt mere ud af påsken her i Tyskland, end vi umiddelbart er vant til hjemmefra. Efter butikkerne skulle Valdemar selvfølgelig over på trampolinerne ved fjernsynstårnet.

Frokosten spiste vi på et café ved trampolinerne, så Valdemar kom ud at hoppe på dem igen bagefter. Tre brødre spillede fodbold, mens de hoppede på trampolinerne og var så søde at inkludere Valdemar i legen, hvilket morede ham gevaldigt.

Vi tog toget til KaDeWe efterfølgende. Efter et længere besøg i Lego-butikken, overlevede Valdemar også besøget i KaDeWes madafdeling. Han var virkelig ved at falde i søvn, mens vi købte ind til aftensmaden: skinker, pølser og oste.

Vi havde egentlig tænkt os at prøve hotellets pool, men klokken var blevet over fem, da vi efter et besøg i Rewe endelig var tilbage på hotellet. Efter aftensmaden testede vi den Jelly Bean-automat, som vi havde købt tidligere – efter at have samlet alle Jelly Beans op fra gulvet, da Valdemar kom til at vende bunden i vejret på posen.

Lidt skærmtid til os alle i sofaen – og så var Valdemar klar til godnathistorie og til at komme i seng. Han mener dog ikke, at han er træt, men det er vi andre!

Adina Hotel Apartment Mitte, Berlin, kl. 20.00, torsdag den 29. marts 2018
Vi var som sædvanligt tidligt oppe, så selvom vi var lidt længe om at komme ud ad døren, var klokken alligevel kun ni, da vi kom afsted. I går fulgte vi de officielle skilte mod Alexanderplatz, og så var der omkring 4 km. I morges havde vi tjekket et kort – og med en mere direkte vej var der blot ca. 3 km. til trampolinerne ved fjernsynstårnet, som selvfølgelig var første stop.

Butikkerne i Alexa var næste stop. Ligesom i går fik vi faktisk kun købt noget til Valdemar – bl.a. to par sko. Efter Alexa gik vi gennem påskemarkedet på Alexanderplatz. Boderne er de samme som til jul – selvfølgelig bare uden dem med julepynt. Vi havde regnet med, at der så i stedet var boder med påskepynt eller påskeæg, men der blev vi skuffede. Der var dog heldigvis en bod med frugt dyppet i chokolade – og Valdemar havde allerede på forhånd valgt et æble med hvid chokolade.

Valdemar havde spist rugbrødsmadder hele formiddagen, men vi havde intet frokost fået. På stationen købte vi derfor et par sandwichs, som vi sad og spiste udenfor, mens Valdemar igen hoppede på trampolinerne. På gåben begav vi os derefter til Rittersport, for selvfølgelig skulle Valdemar også på denne Berlin-tur lave sin egen chokolade. Mens chokoladen var i køleskabet, sad vi i caféen. Vi købte en kage og en børnechokoladefondue. Trods børneportionen måtte vi levne – og alligevel fik Britt indtaget så meget, at hun begyndte at få kvalme. Godt vi ikke havde taget en voksen- eller en familieportion!

Der var ikke så langt fra Rittersport til vores hotel, så vi ville gå tilbage. Da vi efter et godt stykke tid, opdagede, at vi var gået den helt forkerte vej, tog vi dog toget tilbage. Vi skulle jo nå hjem, så vi kunne nå en tur i poolen. Britt fik det bare dårligere, så hun tog lige en kort slapper på værelset og tilsluttede sig Valdemar og Casper i poolen en halv time senere.

Vandet i poolen var koldt, så da Valdemar klaprede tænder, valgte han, at vi skulle op. Tilbage på værelset fik Valdemar prøvet sine nyindkøbte tuscher inden aftensmaden. Vi spiste rester fra i går – suppleret med frisk brød.

I dag, Skærtorsdag, har det ikke været helligdag her i Tyskland, men det er det i morgen, Langfredag. Derfor er vi glade for, at vejrudsigten viste påskens bedste vejr, når vi nu ikke kan gå i butikker. Mens det i går sneede hele dagen, har det i dag mest været overskyet – med en smule sol og enkelte dråber regn. I morgen håber vi at se lidt mere til solen.

Adina Hotel Apartment Mitte, Berlin, kl. 19.15, fredag den 30. marts 2018
Forleden var det Britt, der kastede op – og den virus havde Valdemar åbenbart raget til sig. I nat fra kl. 23.30 og de næste 2 – 3 timer kastede han op adskillige gange, så vi havde travlt med at tømme ”brækspand”, som var en stor glasskål fra køkkenet, komme med våde vaskeklude til panden og munden og vaske bamse og pude, når nødvendigt. Trods den megen natteroderi og meget lidt nattesøvn, vågnede Valdemar allerede kl. 5.50 og kunne ikke sove mere!

Selvom Valdemar egentlig er alt for stor til klapvognen, var vi i morges alligevel rigtigt glade for at have den med. Valdemar hoppede hurtigt op, og da han først havde stået og kastet op på gaden, faldt han i søvn og sov i 1 ½ times tid.

Imens fik vi mulighed for en god lang gåtur. Selvom vi nu har været i Berlin vist otte gange, lykkedes det os i dag for første gang at se Brandenburger Tor, uden det store monument var pakket ind i stillads, plankeværk eller anden afspærring.

Vi fortsatte derefter turen igennem Tiergarten, hvor vi faktisk aldrig har været tidligere. Vi kom forbi flere monumenter – bl.a. det store til ære for faldne sovjetiske soldater under 2. verdenskrig, hvor der stod en tankvogn på hver side, forbi præsidentboligen, Bellevue, og over den store rundkørsel ved den gyldne engel på toppen af piedestalen. Vi gik også et stykke langs Spree med kig til dyrene i Zoologisk Have på den anden side og nød det gode vejr. Valdemar vågnede netop, som vi gik forbi de hundrede af familier, der stod i kø for at komme i Zoo.

Målet for gåturen var påskemarkedet ved Gedechniche Kirche, men da vi nåede frem lidt over 11, var boderne endnu ikke åbne. Frokosten spiste vi på KFC med udsigt til markedet, der åbenbart heller ikke åbnede kl. 12. Vi besluttede os derfor for at gå videre langs udkanten af Tiergarten, hvor de flotte, nyere ambassadebygninger lå på stribe. Selvfølgelig blev det også tid til et stop på en stor legeplads. Vi nød solen, der skinnede fra en stort set skyfri himmel – og Valdemar glædede sig over de mange blomster i skovbunden.

Trods lukkede butikker på grund af helligdagen, vrimlede det med mennesker overalt. Alle var ude og nyde forårsvejret, og alle bænke var stort set optagede, ligesom der var godt gang i udendørsserveringerne.

Ved monumentet for Holocaust fik vi leget lidt mellem de mange betonklodser, inden vi fortsatte til Nikolaj Viertel-kvarteret. Ligesom mange andre fandt vi et bord udenfor og sad og spiste en dessert i solen. Valdemar havde spottet fjernsynstårnet og vidste, at så var trampolinerne tæt på.

Fra trampolinerne gik vi igennem påskemarkedet på Alexanderplatz, hvor Valdemar ikke behøvede at plage for at få en slikkepind. Han har stort set intet spist i dag – og både aftensmaden i går og morgenmaden i dag var jo kastet op, så vi var glade for selv et sukkerindtag. Selv isdesserten tidligere havde han næsten ikke rørt…

Igen gik vi tilbage til hotellet, så vi i alt har fået gået godt 18 km. i dag. Derfor blev aftensmaden også indtaget på en italiensk restaurant lige på den anden side af gaden.

Vores hotellejlighed har faktisk en lille altan, som vi i dag endelig fik bevæget os ud på. Her fra 6. sal er en flot udsigt til både fjernsynstårnet samt taget af domkirken og rigsdagsbygningen. Sidstnævnte er dog især flot om aftenen, når den store kuppel lyser op.

Vi håber, at Valdemar snart er klar til at komme i seng trods formiddagens lange lur. Vi har også lidt søvn at indhente…

Adina Hotel Apartment Mitte, Berlin, kl. 20.00, lørdag den 31. marts 2018
Efter første nat i lejligheden skruede vi ned for varmen. Efter anden nat slukkede vi helt for varmen. Og i nat måtte Britt op og åbne et vindue! Selv med frostgrader udenfor er her bare ulideligt varmt uanset hvad!

Efter dagen i går med høj sol, var det lidt trist at vågne op til total grå himmel. Vi havde dog tjekket vejrudsigten og havde planlagt indendørsaktiviteter – nemlig shopping. Trods lidt let regn gik vi dog alligevel til Mall of Berlin. Men netop på grund af regnvejret blev det den direkte vejr, så vi var der mere end en halv time, før butikkerne åbnede. På en bænk legede vi ’Gæt et dyr’ – og så gik tiden hurtigt.

Trods besøg i mange butikker blev det eneste indkøb et par shorts til Valdemar og en tyk striktrøje til Britt (håber vinteren varer lidt længere…). Frokosten spiste vi på et australsk burgersted i Sony Center tæt på, inden vi tog toget til Alexanderplatz, hvor vi shoppede lidt videre.

Valdemar har i flere dage spurgt, hvornår vi skulle køre med sporvogn, så vi tog sporvognen til Prenzlauer Berg for at gå i vores velkendte supermarked der for at købe ind til aftensmaden – og så med sporvognen tilbage til Alexanderplatz. Mens Valdemar hoppede på trampoliner med Casper som ’vagt’, fortsatte Britt med at shoppe en times tid endnu, inden vi tog sporvognen tilbage til hotellet.

Det, der skulle være hurtig aftensmad (pasta med tomatsovs, bacon og pølser), tog evigheder at lave på køkkenets to blus. Vi ved ikke, om det var os, der ikke kunne finde ud af at betjene blussene, om de ikke virkede ordentligt – eller de bare var evigheder om at blive og forblive forvarme. Valdemar nåede derfor at blive en træt, sur unge, da maden endelig var klar.

I supermarkedet fik vi ved kassen et gratis orangefarvet æg (Valdemar ville hellere have haft et lilla), som vi troede, at vi skulle lave spejlæg af til maden. Ægget viste sig dog at være hårdkogt, men flot var det…

I morgen skal vi dog heller ikke ud af døren før lidt i 10. Derfor går det nok, at Valdemar endnu ikke er kommet i seng. Forhåbentlig sover han så lidt længe i morgen…

Adina Hotel Apartment Mitte, Berlin, kl. 19.00, søndag den 1. april 2018
Kl. 1.30 i nat vågnede Valdemar og kastede op! Og en halv time efter igen! Resten af natten skulle han nærmest bare vende sig i sengen eller hoste en smule, førend vi var på stikkerne og klar med brækskålen. Det var derfor tiltrængt, at vi sov til kl. 8. Det er længe for os.

Morgenmad var Valdemar ikke interesseret i – i stedet spiste han gulerødder. Han virkede frisk nok, så lidt i 10 stod vi klar ved indgangen til Naturkunden Museum, der nærmest ligger på den anden side af gaden fra hotellet. Store dinosaurer-skeletter, udstoppede dyr, tusinde af døde, konserverede dyr på glas og sten og mineraler i alle farver og former. Et rigtigt gammeldags museum på den gode måde. Da vi forlod museet halvanden times tid senere, stod hundrede i kø for at komme ind et godt stykke hen af gaden.

Frokosten spiste vi på værelset af diverse rester – Valdemar spiste blot flere grøntsager. Kl. 12.30 var der påskeæg-jagt på hotellet. Overalt i stueetagen var der gemt farvede hårdkogte æg og påskeharer af chokolade. Sammen med andre familier ledte vi i restauranten, pool-området, fitnesscenteret og lobbyen. Alle børn endte med hver deres pose med æg og chokoladeharer. En rigtig hyggelig oplevelse.

Valdemar var mest til bare at sidde på værelset, men vi fik ham dog overtalt til en tur i poolen efterfølgende. Til at starte med havde vi det hele for os selv – inden to andre danske familier også kom.

Lige fra i morges havde det regnet og sneet, så det blev ikke til de lange gåture i dag. Vi gik dog hen til hovedbanegården få hundrede meter væk og tog så sporvognen ind til Alexanderplatz. På påskemarkedet købte vi en portion ’munzen mandlen’, hvilket bedst kan beskrives som friturestegte marcipanboller med flormelis. De smagte godt!

Trods regn og slud skulle Valdemar selvfølgelig også hoppe et stykke tid på trampolinerne, inden vi igen tog sporvognen tilbage til hotellet. Heller ikke til aftensmaden gik vi langt. Vi spiste nemlig i hotellets restaurant, og endelig lykkedes det os at få lidt rigtig mad i Valdemar – en smule pasta.

Vi vil nu få pakket så meget som muligt, så vi måske kan komme rigtigt tidligt afsted i morgen – og dermed muligvis nå en færge tidligere end egentlig planlagt. Vi krydser fingre for en nat uden opkast!