Dagbog – Berlin jul 2017

Friedrichshain, Berlin, kl. 19.15, mandag den 25. december 2017
Normalt tager vi en færge fra Gedser kl. 7 om morgenen, når vi skal til Berlin. Men her 1. juledag var dagens første færgeafgang først kl. 11, så vi havde rigeligt med tid i morges… Især da Casper havde været oppe siden kl. 3.30, og Britt siden kl. 5.30. Valdemar måtte vi vække kl. 8, og morgenmaden blev rugbrødsmadder med ost indtaget i bilen.

Med et lille pit stop i en Netto, som var en af de få butikker, der havde åbent her 1. juledag, ankom vi til færgen i god tid. Overfarten gik fint, om end vi skulle koncentrere os lidt om at holde balancen på grund af blæsevejret.

Godt to timers kørsel, og så var vi fremme ved lejligheden. Vi pakkede lidt ud og skyndte os så ud for at få lidt ud af det sidste dagslys. Vi blev positivt overraskede over lejligheden og området omkring lejligheden, der ligger i et kvarter, som vi ikke tidligere har besøgt. Lejligheden er en ældre stuelejlighed med fire meter til loftet – enkelt indrettet med nyt køkken og bad og med rigeligt med plads. Ejendommen er – ligesom de andre her omkring – en flot, kæmpestor nyrenoveret bygning i otte etager. Her ligger flere spisesteder ganske tæt ved, så vi må ud og spise nogle af de andre aftener.

Vi gik langs Karl Marx Allé, hvor lejligheden ligger, til Alexanderplatz, hvor der var godt gang i julemarkedet. Vi gik dog blot igennem og over til trampolinerne ved fjernsynstårnet. Da klokken allerede var 17, valgte vi bare at tage U-bahnen tilbage til lejligheden. Aftensmaden blev flæskestegssandwich med rester fra gårsdagens julemiddag.

I en skuffe fandt vi en masse dvd’er, og Valdemar sidder nu og ser Hjulben for første gang i hans liv – en klassiker fra vores barndom.

Friedrichshain, Berlin, kl. 19.15, tirsdag den 26. december 2017
Det var faktisk muligt at se en del blå himmel, da vi efter morgenmaden forlod lejligheden. Vi bor lige mellem to U-bahn-stationer, så i morges gik vi mod Frankfurter Tor, så vi kunne se de flotte bygninger på pladsen.

Vi tog U-bahnen til Alexanderplatz og derfra videre til Potsdamer Platz. Det klare vejr betød også en noget lavere temperatur end i går. Da Legoland Discovery Centre først åbnede kl. 10, brugte vi ventetiden på at få noget varmt at drikke på Starbucks i Sony Center. Der var også rigelig med juleudsmykning at kigge på.

Kl. 10 stod vi klar ved Legoland Discovery Centre, hvortil vi havde fået et par fribilletter, da vi købte vores sæsonpas til Legoland. Selvfølgelig var Valdemar imponeret over den lille miniby med bygningsværker fra Berlin. Vik fik ham dog lokket med til drageforlystelsen, hvor vi kørte rundt og kiggede på Lego-figurer. Forlystelsen var helt identisk med den første del af Drage-rutsjebanen i Legoland i Billund.

Efter at have bygget en drage (eller var det en grøn giraf?!) og en bil, lavede vi nogle små film med vores Lego-figurer. Meget sjovt. På ”fabriksturen” lærte vi, hvordan Legoklodser – eller Legosten, som de kalder dem her i Tyskland – bliver lavet, og Valdemar fik en ’prøve’ med hjem. Valdemar og Britt prøvede derefter stedet anden kørende forlystelse, hvor der skulle cykles for at komme op i højderne. Valdemar byggede en bil og testede den på banerne, inden vi så en 4D-film. Filmen var lidt uhyggelig, synes Valdemar… Efter 2½ time lykkedes det os endelig at få Valdemar med ud og på gåben begav vi os mod Ritter Sport Schokowelt.

Vi havde læst på nettet, at Ritter Sport havde åbent her 2. juledag, men det var desværre ikke korrekt. Skuffende gik vi i stedet på julemarkedet på Gendarmenplatz, hvor vi kiggede på diverse kunsthåndværk og boder med mad og drikke. Vi fortsatte videre til julemarkedet bag fjernsynstårnet ved det røde rådhus. Der prøvede vi det 50 meter høje pariserhjul, hvorfra der var en flot udsigt over byen. ’Frokosten’ blev diverse lækkerier fra et par af madboderne. Videre igennem julemarkedet på Alexanderplatz og så hjem mod lejligheden med pause på en legeplads på vejen. Vi gik forbi et par små supermarkeder, men de havde desværre lukket.

Valdemar legede med et par julegaver, inden aftensmaden, der igen i dag stod på rester fra julemiddagen – denne gang biksemad med spejlæg. Og til dessert en ’kugle’ af noget, der minder om klejnedej med nøddenougatfyld! Lækkert! Vi slapper nu med tegnefilm på fjernsynet.

Friedrichshain, Berlin, kl. 20.15, onsdag den 27. december 2017
I dag var det tid til at shoppe! Vi valgte at gå til Alexzanderplatz og ankom til Primark netop, som butikken åbnede dørene kl. 9. Utroligt nok faldt Britt kun for en enkelt bluse, mens der blev puttet rigeligt i kurven til Valdemar. Vi fortsatte shoppingen i Galeria efterfølgende, hvor Casper og Valdemar igen fik en del tøj. Mens Britt fik gået hele dametøjsetagen igennem, tilbragte Casper og Valdemar tid ved trampolinerne ved fjernsynstårnet.

Fra trampolinerne gik vi igen igennem det store julemarked foran det røde rådhus. Frokosten blev to forskellige madbrød fra et par boder – det sidste spiste vi, mens vi gik til den nye jødiske synagoge. Siden vi var i Berlin for første gang for fire år siden, har Britt ønsket at komme helt tæt på den, men det blev altså først på vores 7. besøg her i byen, at det lykkedes!

Fra synagogen gik vi videre mod Rittersport. På vejen passerede vi VW Drive, der meget skuffende stort set var tom for konceptbiler og sportsvogne. I dag havde Rittersport heldigvis åbent, så Valdemar fik kreeret sin egen chokolade. Mens chokoladen kølnede, gik vi i caféen, hvor vi fik bestilt alt for meget! Casper og Valdemar valgte hver et stykke kage, mens Britt tog chokoladefondue, hvor der både var frugt, småkager og skumfiduser at dyppe i chokoladen. Det hele smagte lækkert – så lækkert, at vi spiste op, selvom vi var ved at revne.

Med godt fyldte maver gik vi tilbage til Alexanderplatz, hvor vi lige shoppede lidt mere i C&A. Dermed kom dagens indkøb op på tre store fyldte poser med tøj! Vi valgte også i dag at gå tilbage til lejligheden, hvor Casper lige smuttede ind med alle indkøbene. Derfor gik vi en tur i supermarkedet, hvor vi fik købt en del lækkerier, men glemte det vigtigste: toiletpapir!

Her til aften valgte vi at spise aftensmad på den græske restaurant, der bogstaveligt talt er vores nabo. Moussaka, souvlaki, gyros og tzatziki, uhmm! Tilbage i lejligheden fik vi dannet os et overblik over alle vores indkøb. Vi kan være i tvivl om, hvorvidt Valdemars skab er stort nok til alt det nye tøj, som han har fået. Valdemar ligger nu og sover sammen med de tre små bamser, som vi også fik køb i dag

Friedrichshain, Berlin, kl. 19.45, torsdag den 28. december 2017
Til en forandring begav vi os ikke mod Alexanderplatz i morges, men gik i stedet den modsatte vej. Målet var shoppingcentrene Ring Center 1 og Ring Center 2. Vi kom i god tid, inden de åbnede, så Valdemar fik god tid på den nærliggende legeplads.

Vi var i mange butikker i de to centre, men det eneste, som vi købte, var en bluse og en minibamse til Valdemar. Vi tog U-bahnen til Alexanderplatz, hvor vi lige gik en tur i Galeria og derefter i C&A for at bytte et par bluser, som vi købte i går til Casper. Vi opgav endnu et besøg i Primark, da der simpelthen var for mange mennesker. Vi prøver igen i morgen.

For tredje dag i træk spiste vi frokosten på julemarkedet. Planen var derefter et besøg i akvariet, SeaLife, men det var indtil vi så den lange kø udenfor. I stedet fortsatte vi med at shoppe i Alexa, inden vi gik tilbage til lejligheden. Der blev leget med minibamser (Valdemar har nu fået fem af Paw Patrols seks medlemmer i minibamser), inden vi efter en times tid gik ud igen.

Casper havde læst om en ølbutik i kvarteret her, som han gerne ville besøge. Og butikken var bestemt et besøg værd for en ølentusiast som Casper. Britt valgte blot en øl med kokos og en med hamp – jo mærkeligere, jo sjovere.

Toiletpapir fik vi jo ikke købt forleden, så vi gik i vores yndlingssupermarked og shoppede – selvfølgelig toiletpapir, men ellers stort set kun diverse snacks som julechokolade til halv pris.

Indkøbene stillede vi i lejligheden, og så gik vi til en mexicansk restaurant tæt på. Vores burrito og enchilada smagte ok, men vi må indrømme, at Valdemars kyllingenuggets nok smagte bedst. Hvor vi på den græske restaurant fik serveret ouzo-shots inden maden, fik vi i dag Margaritha-shots sammen med regningen – og selvfølgelig et alkoholfrit alternativ til Valdemar.

Desserten er vi – eller nok mest Valdemar – nu i gang med at spise: diverse chokolader og marcipansnitter – de sidste rester af juleslikket hjemmefra.

Friedrichshain, Berlin, kl. 20.30, fredag den 29. december 2017
Kl. 2.30 i nat var Valdemar vågen og mente ikke, at han kunne sove mere. Det tog Britt en times tid at få ham til at sove videre. Nok derfor sov Valdemar længe i morges, så i stedet for at gå, tog vi U-bahnen til Alexanderplatz i morges.

Vi havde lovet Valdemar en tur i Sealife – og inden de åbnede kl. 10, ville vi lige en tur i Primark igen. Casper fik købt en jakke og endnu flere sokker. Kl. 10 stod vi klar ved akvariet. Valdemar var noget mere begejstrede for fiskene end hans besøg i Den Blå Planet tidligere på året, og han tog billeder af mange af fiskene. Alligevel var det hele gået igennem på ca. tre kvarter.

Ved siden af Sealife lå AquaDom – en elevator omgivet af et kæmpe akvarie. Turen op og ned med den to etagers elevator tog otte minutter. Der var flere dykkere i vandet, og en af dem fodrede fiskene, netop som vi begyndte elevatorturen. Det betød, at stort set alle fiskene var samlet ved akvariets bund, så der var ikke mange at kigge på resten af turen.

Efter alt det vand var vi tissetrængende og holdt derfor en kakao/kaffe/æblejuice-pause på en nærliggende café, inden vi tog U-bahnen ud til Wittenbergplatz. Vi kiggede i butikkerne fra stationen og til julemarkedet ved Gedenknische Kirche – længste stop blev i Legobutikken. På julemarkedet delte vi et ’handbrot’, mens Valdemar igen foretræk vores medbragte rugbrødsmadder. Et æble med chokoladeovertræk faldt mere i hans smag. I KaDeWe besøgte vi blot legetøjsafdelingen og madetagen. Vi købte dog ikke andet end en legetøjssporvogn og noget, der vel kan betegnes som en nytårsbolle?!

Tilbage på Alexanderplatz supplerende vi nytårsbollen med en æske donuts, inden vi gik tilbage til lejligheden. Klokken var efterhånden blev mange, så mens Casper stillede vores indkøb ind, fik Valdemar endelig prøvet den legeplads, der ligger lige bag ved lejligheden.

Vi havde lovet Valdemar pizza til aftensmad og fandt en italiensk restaurant i nærheden. Tre retter mad og drikkevarer for ca. 160 kr. – feriens absolut billigste restaurantbesøg, men faktisk også det bedste.

Tøjet er nu blevet pakket i kufferterne, så der ikke er helt så meget at pakke i morgen tidligt, hvor det desværre er tid til at vende hjem til Danmark igen.