Dagbog – Berlin jul 2019

Mitte, Berlin, kl. 20.15, onsdag den 25. december 2019
Efter morgenmaden hos Mormor kørte vi mod Gedser i gråvejr og nåede frem til færgen i god tid. Også på den tyske side var det gråt og vådt i vejret.

Trods det vejarbejde på motorvejen tæt ved Berlin, som vi kender så godt – og som varer 2 – 3 år endnu! – kom vi frem til centrum af Berlin på 2 timer og et kvarter. Vi stillede hurtigt vores ting i lejligheden og gik så det korte stykke vej til Alexanderplatz. Når vi normalt kommer til Berlin 27. december, er julemarkedet på Alexanderplatz allerede ved at lukke ned. Men i dag fik vi rigtigt set, hvor stort det egentlig er. Vi gik et par runder, inden vi igen gik tilbage til lejligheden for at pakke ud.

Aftensmaden stod på biksemad lavet af resterne af julemaden fra i går. Alle butikker har jo lukket i dag og i morgen, så vi har aftensmad med hjemmefra. Lejligheden er små 100 kvm., men virker større på grund af de større værelser. Til gengæld er køkken og badeværelse meget småt – og sidstnævnte mærkede vi rigtigt, da vi to store mennesker skulle lave mad sammen. Vi kunne dårligt komme forbi hinanden!

På julemarkedet købte vi et æble med chokoladeovertræk til Valdemar, men han spiste kun et par bidder på vej hjem. Resten af det store æble blev efter aftensmaden skåret i både – og så var der lækker dessert til os alle.

Efter maden kom julegaverne frem, som vi naturligvis har med. Valdemar har fået en masse Pokemon-kort, som skulle pakkes ud, og bagefter blev den nye racerbane samlet og testet på stuegulvet. Imens indviede Britt sin nye badekåbe.

Mitte, Berlin, kl. 19.30, torsdag den 26. december 2019
Planen var at tage u-bahnen til Potsdamer Platz, men toget stoppede ikke. Stationen er åbenbart under renovering, så vi kom et stop længere ud. Det gjorde dog ikke så meget. Dels fik vi set nogle gader, hvor vi ikke har været tidligere – og Lego Discovery lå ganske tæt derpå.

I godt to timer hyggede vi os med Legoklodser – og på ”fabrikken” fik Valdemar lov at trykke på alle knapperne, da vi var de eneste på ”fabriksbesøget”.

Valdemar havde glædet sig til en pølse med brød på et julemarked, men da vi kiggede i boderne på julemarkedet på Potsdamer Platz, var der ingen pølser, der fristede. De eneste, som Valdemar ville have, ville de ikke sælge til os, da de ikke var stegt færdige. Valdemar er bare ikke vild med brankede pølser, men han blev glad igen, da frokosten alternativt blev indtaget på den nærliggende McDonalds.

På gåben gik vi til Fjernsynstårnet, hvor det – efter en tur på trampolinerne – blev til en isdessert på en café. Vi gik en tur igennem julemarkedet på Alexanderplatz, inden vi midt på eftermiddagen gik tilbage til lejligheden. Resten af eftermiddagen hyggede vi i lejligheden – bl.a. med racerbanen, der stadig fylder en stor del af stuegulvet.

Også i dag lavede vi aftensmad hjemme, og nu slænger vi os i den store hjørnesofa med hver vores skærm – og dagens 3. afsnit af Matador på fjernsynet.

Mitte, Berlin, kl. 20.15, fredag den 27. december 2019
Når vi er i Berlin, shopper vi som regel en del – og dagen i dag var afsat til shopping.

l. 9 var vi klar til Primark, efterfulgt af C&A og så Galeria Kaufhof. Efter besøg i de tre butikker, havde vi et par fyldte poser at slæbe på – stort set kun tøj til Valdemar.

På julemarkedet bag Fjernsynstårnet fandt Valdemar endelig nogle pølser, som han gerne ville smage – indtil han hørte, at det var ostepølser. Da vi først havde købt en pølse med brød, fandt han dog ud af, at den faktisk smagte ret godt. Vi supplerede efterfølgende med et madbrød med skinke og rigelig ost og tre kvarkboller, der vel mest kan betegnes som friturestegte æbleskiver. Selvom sigtbarheden ikke var den bedste på grund af gråvejr, fik vi alligevel en fin udsigt fra julemarkedets store pariserhjul.

Efter en tur rundt i en del af Alexa, havde vi endnu mere at slæbe på. Midt på eftermiddagen besluttede vi derfor at gå hjem til lejligheden for at holde en times pause. Dagens indkøb blev gjort op til 12 par sokker, 5 par jeans, 4 sweatshirts, 2 undertrøjer, 2 par sko, 1 skjorte, 1 t-shirt, 1 cardigan og 1 jakke til Valdemar, en trøje og 5 par sokker til Casper – og blot en pakke håndspænder til 10 kr. til Britt. Dertil kom lidt slik, julepynt og legetøj. Sidst på eftermiddagen gik vi igen igennem Alexa, der jo blot ligger 5 minutters gang her fra lejligheden – og der blev det lige til et par støvler til Britt.

Efter at have lavet mad hjemme de sidste to dage, valgte vi at spise ude her til aften. Vi har ligesom ikke været i Berlin, hvis vi ikke har været på indisk restaurant, så sådan en fandt vi lige bag Alexa. Lækkert som altid!

Mitte, Berlin, kl. 20.00, lørdag den 28. december 2019
Valdemar er vild med at køre i sporvogn, så det var planen i dag. Vi startede dog dagen med at købe et par øl, som skal bruges til en gave derhjemme. Derefter gik vi i Primark (igen igen) for at købe endnu gave. Først, da vi stod ved kassen i Primark, opdagede Casper, at han havde glemt sin pung. Varerne i supermarkedet var betalt med kontanter fra jakkelommen, men der var ikke nok til købene i Primark. En t-shirt til Valdemar blev lagt tilbage, og mens Casper skyndte sig tilbage til lejligheden efter pungen og samtidig lagde indkøbene, brugte Britt og Valdemar lidt tid på trampolinerne.

Lidt senere end planlagt kom vi endelig afsted med sporvognen ud ad centrum. Første stop var ved en stor legetøjsbutik, hvor de havde netop den racerbil, som Valdemar godt kunne tænke sig til den nye racerbane. Vi fortsatte derefter videre med sporvognen. Vi kom et godt stykke uden for centrum, forbi grønne områder, villakvarterer og store indkøbscentre som Ikea.

Målet var at se en betonbygning på Stendaler Str. med fantastisk udsmykning – og fantastisk og meget livagtigt var det! Vi gik derfra til den nærmeste station og tog U-banen tilbage til Alexanderplatz og videre til Potsdamer Platz. Også i dag valgte Valdemar frokosten, så det blev McD igen i Mall of Berlin. Selvfølgelig fik vi shoppet lidt mere til både Casper og Valdemar – bl.a. en larvebamse på 190 cm.!

På gåben begav vi os tilbage mod lejligheden. På vejen kom vi forbi flot arkitektur af forskellig karakter, ligesom vi også passerede det første neonskilt i Østberlin opsat ganske kort tid efter murens fald. Selvfølgelig var det Coca Cola, der kom først. Da Valdemar klagede over ømme ben, holdt vi dessertpause. Så klarede han også lige endnu et besøg i Primark for at købe den t-shirt, som vi ikke havde kontanter til i morges.

Vi havde egentlig besluttet at spise aftensmad på en nærliggende italiensk restaurant, men ombestemte os, da vi nærmede os det lokale supermarked. I stedet købte vi noget mad, der nemt kunne laves i ovnen i lejligheden. Den italienske restaurant kan vi altid nå på vores sidste aften i morgen…

Mitte, Berlin, kl. 20.00, søndag den 29. december 2019
Da vi tog afsted i morges efter morgenmaden, var der for en gangs skyld flot blå himmel – og så var det koldt! Men med huer og vanter – og termobukser til Valdemar – var vi klar til dagens travetur.

Tæt herved ligger det alternative Holzmarkt, der selvom det hele var lukket, var underholdende nok at se på. Skæve vinkler, genbrug og farver! Vi fortsatte videre til East Side Gallery, som vi også besøgte på et af vores første besøg i Berlin. Langs det 1½ km. stykke udsmykkede mur og over den flotte bro, Oberbaumbrücke. På den anden side af Spree-floden gik vi gennem Kreuzberg, hvor kontrasten til de store boligblokke i det gamle Østberlin er stor.

Ved middagstid nåede vi frem til Ritter Sport – en god gåtur på omkring 8 km.. Vi lavede et par plader chokolade, inden vi satte os i caféen med chokoladefondue og nougattærte.

Efter at købt ”lidt” chokolade i butikken fortsatte vi på gåben tilbage til julemarkedet bag Fjernsynstårnet. Valdemar ville gerne have en ostepølse med brød, så vi delte to pølser, mens vi kiggede på skøjtebanen – først på alle de skøjtende, og da de blev genet af banen: på ismaskinen, der ordnede isen.

Midt på eftermiddagen var vi tilbage i lejligheden, hvor vi hyggede lidt et par timer. Igen gik vi til julemarkedet ved Fjernsynstårnet, og igen ville Valdemar se på de skøjtende. Også igen var det tid til ismaskinen, men denne gang blev den ledsaget af et lille show med tant og fjas. Da vi endelig kom til den italienske restaurant, som vi havde udvalgt til aftensmaden, fandt vi ud af, at den var lukket. Ved Alexanderplatz fandt vi dog en anden restaurant, der også serverede pizzaer (og curry wurst til Casper).

Vi hygger nu igen herhjemme med lækre brændte mandler med Kinder-chokolade, som vi købte på julemarkedet her til aften. Vi er glade for, at vi først nu har smagt disse mandler! Ellers havde vi nok nået at købe os fattige i dem på denne og tidligere ferier.

I morgen tidligt går turen desværre hjem med færgen fra Rostock kl. 11.