Brasilien, Argentina, Chile & Peru

Lidt om Sydamerika og rejsen
Brasilien, Argentina, Chile & Peru besøgte vi, da vi i en måned rejste rundt i Sydamerika fra den 28. oktober til den 28. november 2006. Fra regnskoven i nord, til isgletsjere i syd og over Andesbjergene mod vest oplevede vi nogle af de mange kontraster, som den sydamerikanske verdensdel kan byde på.

Planlægning af rejsen
Tilbage i januar havde vi besluttet, at destinationen for vores næste rejse skulle være Sydamerika, da det var et af de kontinenter, som vi endnu ikke havde besøgt. Valg af årstid faldt på november, hvor det er forår i Sydamerika. Der ville vi ikke komme til at opleve den værste kvælende hede nordpå, ligesom vi sydpå kunne undgå de største forfrysninger. At det så samtidig er lavsæson og dermed den billigste årstid at rejse på, var jo en bonus oven i hatten.

Udover at læse en del om Sydamerika, besøgte vi på feriemessen i Bella Center alle de rejsebureauer, der havde Sydamerika i deres katalog, ligesom vi før og efter feriemessen deltog i informationsmøder om Sydamerika som rejsemål hos både Festival Tours samt C&C Travel. Via mail sendte vi efterfølgende vores ønsker til rejsen til flere rejsebureauer. Check Point Travel meldte hurtigt tilbage med et fyldestgørende tilbud, der indeholdt alle vores ønsker til ferien. Derfor var det helt naturligt for os at fortsætte samarbejdet med dem for at få lavet den perfekte rejse lige efter vores hoved.

Desværre var det ikke alt deres efterfølgende arbejde, der var lige så professionelt som deres første tilbud. Nogle af de opståede problemer med dårlig planlægning og information fik Check Point Travel dog rettet op på, men desværre ikke det hele. Da de samtidig ikke ville give os en eller anden form for kompensation for, hvad vi mente, var fejl fra deres side med ekstra omkostninger for os til følge, havde vi mest lyst til at afbryde samarbejdet. Disse problemer opstod dog desværre så langt henne i planlægningsprocessen, at det var for sent at vælge anden arrangør, hvis vi ville til Sydamerika i år. Nogle af de ekstra omkostninger og dårlig planlægning kom vi til livs ved selv at booke flybilletter til og fra Sydamerika, mens andre meromkostninger måtte vi bare æde. I det store hele gav Check Point Travel dog en god service og prøvede så vidt muligt at imødegå vores ønsker.

Prisen for rejsen
I alt kom vores rejse til at koste ca. 35.000 kr. pr. person. Med i denne pris var i alt 21 overnatninger med morgenmad på centralt beliggende middelklasse hoteller, tre overnatninger på lodge i Amazonas junglen med fuldpension og udflugter, tre overnatninger på lodge i Pantanal med fuldpension og udflugter, to udflugter i Rio, to udflugter til vandfaldene ved Iguazu, udflugt til Perito Moreno-gletscheren fra El Calafate, udflugt til pingvin-koloni fra Punta Arenas samt tog fra Cuzco til Aguas Calientes med efterfølgende guidet tur til Macchu Piccu. Dertil kom transport som fly Sydamerika tur – retur; syv ‘indenrigs’ flyvninger i Sydamerika med flere mellemlandinger, diverse transfers fra lufthavne til hoteller og logdes, sovebus fra Iguazu til Buenos Aires samt bus fra El Calafate til Punta Arenas, som også var inkluderet i de 35.000 kr. pr. person. Alt var bestilt på forhånd hjemmefra.

Sydamerikas historie
I slutningen af 1400-tallet udforskede italienerne Christoffer Columbus og Amerigo Vespucci kysterne af det centrale og sydlige Amerika efter betaling af den spanske konge. Snart efter ankom de første spaniere til det nye land og kort tid efter portugisere. Hurtigt opstod der konflikt mellem spanierne og portugisere om retten til de nye landområder. Konflikten løste de ved Tordesillas-kontrakten, der delte landet i mellem dem.

Allerede inden europæerne kom til Sydamerika boede der mellem fem og 50 millioner mennesker på kontinentet. Jagten på dem blev indledt, da europæerne ankom, og størstedelen af de oprindelige kulturer blev udryddet. Størstedelen af de oprindelige kulturer bukkede dog ikke under for europæernes våben, men derimod de sygdomme, som de bragte med sig. I dele af Amazonas-junglen lever dog stadig i dag stammer, der ikke har haft kontakt med omverdenen.

I dag tales der spansk i størstedelen af de sydamerikanske lande. Undtagelserne er Brasilien, hvor portugisisk er hovedsproget samt de mindre lande Fransk Guyana, Guyana samt Surinam i nord, hvor de officielle sprog er henholdsvis fransk, engelsk og hollandsk.

Areal og indbyggertal
Sydamerika har i alt ca. 320 millioner indbyggere fordelt i 13 lande samt de bristiske Falklandsøer med et samlet areal på 17.830.000 kvadratkilometer. Til sammenligning har Danmark ca. 5,4 millioner indbyggere og et areal på 43.098 kvadratkilometer.