Mere om rejsen til Canada

Vancouver Island
Vest for Vancouver ligger øen, Vancouver Island. Øen er ikke meget større end Jylland. Alligevel rummer øen træer på 80 meter i højden i den tætte regnskov, bjerge, der rager mere end 2.100 meter i vejret, brede sandstrande med klipper og mulighed for at se tusindvis af hvaler, der svømmer forbi øen hvert år blot få hundrede meter fra kysten. Med så meget at byde på er det forståeligt, at mere end 2 millioner turister hvert år besøger øen.

På øen bor i dag ca. 750.000 mennesker, hvoraf næsten halvdelen bor i Victoria på øens sydspids.

Det menes, at Vancouver Island har været beboet i ca. 8.000 år af forskellige indianerstammer. Fra slutningen af 1700-tallet begyndte de europæiske handelsmænd at komme til øen, og i 1778 erklærede James Cook øen for britisk. Øens største by og samtidig hovedstaden i staten British Columbia, Victoria, er den dag i dag mest engelske by i Canada.

Mens man på fastlandet ledte efter guld i 1800-tallet, var pels den største handelsvare på Vancouver Island. Konkurrencen mellem amerikanerne og englænderne om kontrollen over områderne var hård, og fik i 1843 englænderne til at bygge Fort Victoria som handelsstation for pels. Udover pels var også træ en handelsvare på Vancouver Island, og på øen blev i sin tid opført den første savmølle vest for Rocky Mountains.

Vi valgte at tilbringe flere dage på Vancouver Island , og der fik vi oplevet spækhuggere og pukkelhvaler ud for øens nordlige kyst, og fra øen tog vi på udflugt til fastlandet, hvor vi så de fantastiske grizzly-bjørne.

Vancouver
I det sydvestligste hjørne af Canada i provinsen British Columbia, ligger Vancouver, der med sine 2,2 millioner indbyggere i centrum og forstæder er byen Canadas tredjestørste by. Beliggende ved Stillehavet og ellers omgivet af bjerge, betegnes byen som en af verdens smukkeste byer, og et amerikansk rejsemagasin har da også flere år i træk haft Vancouver placeret i top 10 over verdens bedste rejsemål. Byen har det hele!

I 1869 blev byen døbt Granville, men den oprindelige gamle bydel hed Gastown – et navn, der stadig betegner den ældste del af Vancouver, hvor det er muligt at finde bygninger tilbage fra slutningen af 1800-tallet. Som for så mange andre byer, betød det en stor omvæltning, da jernbanen i 1884 nåede byen. Ja, faktisk valgte man i 1886 igen at omdøbe byen og opkalde den efter jernbane-ingeniøren William van Horne, hvilket blev til Vancouver.

Da man gjorde store guldfund i midten af 1800-tallet, blev mange tiltrukket af Canada, og en del valgte at bosætte sig i Vancover. På blot 10 år fordoblede byen sit indbyggertal, så der i 1908 levede 66.500 mennesker. Især mange kinesere bosatte sig i byen både dengang og i nyere tid. Inden Hong Kong igen blev kinesisk i 1997 valgte også mange velhavende Hong Kong-kinesere at flytte til Vancouver, som i dag har Nordamerikas næststørste Chinatown.

Da vi startede vores Canada-rejse i Vancouver, var det selvfølgelig for at opleve den smukke by samt at bruge byen som udgangspunkt for udflugter videre til Vancouver Island og de skønne naturområder og nationalparker længere vestpå.

Whistler
Oprindelig var dalene ved det 2.182 meter høje Whistler Mountain en del af indianernes handelsrute. Da briterne kom dertil i 1860 kaldte de bjerget London Mountain, men efterfølgende fik bjerget og området omkring det navnet Whistler efter et lille pattedyr, der lever i området.

Den smukke natur tiltrak mange. Fra starten af 1900-tallet blev de første camps og lodges bygget, og op igennem den første halvdel af det 20. århundrede var Whistler et velbesøgt sommerferiemål. Først i starten af 1960’erne blev stedet et skisportssted, og allerede i 1968 blev byen Whistler vært for vinter OL. Siden har byen udviklet sig til Canadas bedste skisportssted – og er faktisk også kåret til verdens bedste skisportssted flere gange. Måske af den grund skal byen i 2010 sammen med Vancouver igen være vært for de olympiske vinterlege.

I dag har byen med den bilfri bymidte ca. 10.000 indbyggere. Da vi lagde vejen forbi Whistler omkring 1. oktober var det ikke sæson for at stå på ski. Derimod oplevede vi naturen fra en slags enmands svævebane mellem trætoppene (et rigtigt adrenalinsus!), ligesom vi fik oplevet den lille hyggelige bymidte.

Banff
Banff National Park er efter sigende et af de smukkeste områder i de canadiske Rocky Mountains, og byen Banff er udgangspunktet for udflugterne i området. Byen, som har ca. 7.700 indbyggere, har turismen som hovedindtægtskilde.

Under bygningen af jernbane gennem landet i slutningen af 1880´erne opdagede tre jernbanearbejdere i 1883 de varme kilder i området, og for at beskytte disse, oprettede man en nationalpark. Banff National Park blev oprettet i 1885 som den første i Canada og den tredje på verdensplan og dækker et areal lidt mindre end Sjælland.

Udover de varme kilder, der i dag stadig er en stor turistattraktion, byder Banff National Park på mulighed for at opleve en fantastisk natur og et rigt dyreliv, ligesom nationalparken rummer Lake Louise, der om vinteren er et af Canadas mest populære skisportssteder.

Jasper
Umiddelbart nord for Banff National Park og stadig i provinsen Alberta ligger Jasper National Park, der ligesom Banff byder på blandt andet storslået natur og varme kilder.

Selve Jasper by er med sine blot 5.000 indbyggere mindre end Banff, mens hele Jasper National Park udgør et samlet areal på næsten 11.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til 1½ gang Sjællands størrelse. Dermed er parken en af de største af Canadas 41 nationalparker.

Parken blev oprettet i 1907 og blev opkaldt efter Jasper Hawes, der var en pelsjæger, som havde levet i området i slutningen af 1800-tallet.

Edmonton
I provinsen Alberta hedder hovedstaden, Edmonton. Byen er Canadas nordligste storby og er en af verdens koldeste storbyer med en gennemsnits temperatur i januar på -15 °C

Denne sjettestørste by i Canada er faktisk den ældste i Alberta og opstod som handelsstation for Hudson’s Bay Company allerede i 1795. Den gang havde byen dog kun 165 indbyggere, men i sær efter jernbanen nåede til byen i 1891 voksede byen, og i 1905, hvor Alberta fik sin status som provins, havde byen ca. 9.000 indbyggere. I dag er tallet vokset til tæt på en million, hvilket gør den til en af de hurtigst voksende byer i Canada.

Syd for byen blev der gjort store oliefund i 1947, og i dag står mere end 2.200 pumpestationer og producerer ca. 10 % af Canadas olie.

Med mere end 800 butikker er indkøbscenteret West Edmonton Mall Nordamerikas største indkøbscenter og på verdensplan kun overgået af et center i Kina og et i Dubai. Udover de mange butikker, hvor Danmark er repræsenteret med JYSK, byder centret blandt andet også på verdens største indendørs vandland og et stort tivoli. Med 23.500 ansatte og 22 millioner besøgende på årsplan er det næsten naturligt, at centret også har verdens største parkeringsplads.

Trods 245 modetøjsbutikker (kun de 35 med herretøj!) i West Edmonton Mall var der tid nok til at se det hele, selvom vi kun tilbragte et par enkelte dage i Edmonton, inden vi fløj videre østpå mod Winnipeg.

Winnipeg
Byen Winnipeg ligger midt i Canada i øst-vestlig retning – ja, faktisk ligger byen næsten midt i Nordamerika set fra alle fire verdenshjørner. Dens placering ’i midten’ har gjort den til samlingspunkt for handel og transport i mere end 6000 år! Og netop handel og transport er sammen med landbrug også byens største indtægtskilder i dag.

I 1738 byggede de første europæere i byen: franske pelshandlere byggede handelsposten Fort Rouge – og i 1804 og 1821 blev henholdsvis Fort Gibraltar og Fort Garry bygget. Konkurrencen de handlende imellem blev skærpet, og kampe blev udkæmpet. I 1870 blev Manitoba en provins i den canadiske sammenslutning, og i 1873 blev Winnipeg officielt en by og hovedstad i provinsen.

I forhold til indbyggertal (omkring 700.000) har byen efter sigende den største indianske befolkning i Nordamerika. Derudover består byens indbyggere blandt andet af grupper af især skotter, irere, tyskere og ukrainere.

Denne farverige by havde vi et par dage i, inden vi derfra fløj videre nordpå til Churchill, og det var også derfra vi tre dage senere begyndte vores tur hjemad.

Churchill
Byen Churchill ligger ved Hudson Bay i nordlige Canada på grænsen til den arktiske tundra. Der er et par hundrede kilometer til nærmeste by . Ingen veje fører til byen – kun jernbanen, lufthavnen og havnen forbinder den lille by og dens ca. 1000 indbyggere med omverdenen.

Omkring år 1000 menes forfædrene til de canadiske inuitter at have jaget i områderne omkring Churchill, men også før det har andre stammer af den oprindelige canadiske befolkning beboet området. De første europæere kom dertil i 1619. Det var faktisk en dansk ekspedition, der slog lejr på stedet. Kun 3 af ekspeditionens 64 mand overlevede den hårde vinter og kunne vende tilbage til Danmark. Den første permanente bosættelse kom først i 1717, da Hudson’s Bay Company byggede et fort for at udvide pelshandlen mod nord. Faktisk er byen opkaldt efter John Churchill, der var direktør i Hudson’s Bay Company.

Churchill går også under navnet Polar Bear Capital of the World. I ugerne inden Hudson Bay fryser til i efteråret, samles hundrede af isbjørne omkring byen, hvor de venter på at kunne begive sig længere nordpå over isen. Og selvfølgelig var det for at opleve disse hvide bjørne, at vi tilbragte to nætter på tundraen. Heldigvis fik vi set flere isbjørne på helt tæt hold, ligesom vi mødte nogle af tundraens andre dyr som polarræve, sneharer og caribous, der er nordamerikanske rensdyr.