Island

Lidt om rejsen og Island
Vores sommerferie 2010 gik mod nordvest – nærmere betegnet Island. På lidt over en uge kørte vi selv hele øen rundt og oplevede den fantastiske natur, som vulkanøen kan byde på. Hovedvej 1 går hele vejen rundt om øen – en strækning på ca. 1.400 km. Vi holdt os dog ikke kun til hovedvejen, men tog afstikkere og fik dermed tilbagelagt mere end 3.000 km. på vores ferie.

Som det sidste europæiske land blev Island bosat i år 874 af Ingólfur Arnarson, en norsk høvding, og allerede i år 930 fik Island sin forfatning. I 1262 blev Island en del af det norske rige, og da Norge kom under dansk styre i 1397, blev Island en del af Danmark. Først 17. juni 1944 blev Island igen en selvstændig stat, efter mere end 97 % af vælgerne valgte at stemme for en løsrivelse fra Danmark. Med et areal på ca. 103.200 km2 og blot ca. 300.000 indbyggere, hvoraf ca. 60 % bor i Reykjavik, er det tydeligt, at ikke ligefrem er tæt befolket udenfor hovedstaden.

Island er en vulkanø – opstået af vulkansk aktivitet på bunden af Atlanterhavet for ca. 16 millioner år siden. Vulkansk aktivitet er stadig meget almindeligt i området – og så sent som i 1963 dukkede en ny ø, Surtsey op af havet som følge af vulkanudbrud. Den geologiske aktivitet i undergrunden bidrager også til landskabet med springende gejsere med kogende vand og vandhuller boblende af svovlholdigt (og dermed stinkende!) varmt mudder.

Samme år, som vi besøgte øen, havde en vulkan under gletsjeren Eyjafjallajökull været i udbud. Dette vulkanudbrud skabte en askesky, som forårsagede kaos i lufthavnene i det meste af Europa.

Island byder ganske enkelt på en fascinerende natur med vulkaner, gletsjere, gejsere, vandfald, klipper og landskab skabt af størknet lava som var man på en fremmed planet. Med vores tur øen rundt fik vi oplevet det hele – og med hjem havde vi blandt andet vores egen lille portion af askeskyen.