Japan

Lidt om Japan og rejsen
I efteråret 2010 tilbragte vi en måned i Japan, da vi i perioden 23. oktober til 21. november rejste rundt i bil, med tog og med fly. Blandt mange spændende steder overnattede vi byerne Sapporo, Tokyo, Nagoya, Kyoto, Osaka, Kobe, Hiroshima og Kumamoto, ligesom vi tilbragte nogle dage på Okinawa. Derudover besøgte vi blandt andet Mt. Fuji, Mt. Aso, Nikko, Nara samt øen, Miyajima.

Med en afstand på mere end 2.500 km. fra feriens nordligste stop til det sydligste bød ferien på oplevelser af meget forskellig art. Fra barsk og øde natur med sne over millionstorbyer med blinkende neonlys til sol, palmer og sandstrande. På vores ferie besøgte vi fire japanske øer, nemlig Hokkaido, Honshu, Kyushu og Okinawa.

Planlægningen af rejsen
Japan har været på vores rejseønskeseddel siden vores første rejse sammen i 2002, og i 2010 skulle det så endelig blive til noget.

For at undgå den værste varme i syd og snestorm mod nord var oktober/november det naturlige tidspunkt at rejse. Alternativ ville være om foråret, hvor kirsebærblomsterne blomster, men da det netop også er tidspunktet, hvor japanerne holder ferie, holdt vi os fra den årstid.

Ikke mange danske rejsebureauer gør sig i rejser til Japan, så valget faldt meget naturligt på Japanspecialisten. Selv med en klar idé om, hvad vi gerne ville se, skulle der mange mails frem og tilbage i gennem nogle måneder, førend den endelige rejse var på plads. Men ca. en måned før den planlagte afrejse var alt på plads: fly, overnatninger, billeje og togrejser. Sædvanen tror endte det med, at vi selv bookede enkelte af overnatningerne, da Japanspecialisten ikke alle steder kunne levere konkurrencedygtige priser. Flere gange under planlægningen overvejede vi da også, om vi ikke lige så godt kunne booke det hele selv, hvilket ikke ville have været det store problem.

Prisen for rejsen
Spørgsmål om det ikke er dyrt at rejse til Japan, har vi fået mange gange, og jo, Japan er da ikke det billigste rejsemål. Prisen for rejsen blev i alt ca. 60.000 kr. for os begge to. I den pris var inkluderet fly (herunder fire indenrigsflyvninger), 28 overnatninger på hoteller og ryokans (enkelte overnatninger inklusiv morgen- og aftenmad, men primært uden måltider), 5 dages billeje, en heldagsudflugt til Mt. Fuji samt et 14-dags Japan Railpass, som gav os mulighed for at rejse ubegrænset med Japan Rail rundt i landet.

Oveni de 60.000 kr. kom så udgift til øvrige måltider, udflugter samt den transport, som ikke var med i Japan Railpass – eksempelvis med metroen i Tokyo. Alt i alt kom rejsen til at koste os ca. 100.000 kr., og så var der ikke blevet sparet på noget.

Hvorvidt det er dyrt eller ej, er op til andre at vurdere. Vi syntes i hvert fald, at rejsen var alle pengene værd.

Japans historie
Nippon er det japanske navn for Japan, hvilket betyder solens ophav. Ordets Japan menes at stamme fra det kantonesiske ord for Japan, Jatbun, som blev bragt til Europa med handelsrejsende.

Japan menes at have været beboet i mere end 200.000 år, og ifølge Japans historie kan landet føres tilbage til det 7. århundrede f.kr., hvor landet blev grundlagt af kejser Jimmu. I dag fejres den nationale grundlæggelsesdag dog den 11. februar, hvor landet menes at være blevet samlet under en kejser i år 660. På papiret havde kejseren magten, men den egentlige magt lå hos adelsmænd og shôguner. Også i dag har Japan en kejser, kejser Akihito, men han har dog ingen egentlig magt.

Fra år 1630 og mere end 200 år frem isolerede Japan sig fra omverdenen og lukkede grænserne for ind- og udrejse. Måske er dette medvirkende årsag til, at blot 1½ % af Japans befolkning er af anden etnisk oprindelse end japansk – og to tredjedele af disse er kinesere eller koreanere.

I dag er Japans økonomi verdens tredjestørste – kun overgået af USA og Kina.

Areal og indbyggertal
Japans ca. 3.000 øer dækker et areal på små 378.000 kvadratkilometer, og har et indbyggertal på ca. 127.000 millioner. Arealet er dermed ca. 9 gange større end Danmarks areal, mens indbyggertallet er 23 gange større end Danmarks.