Oman & UAE

Lidt om Oman, UAE og rejsen
I slutningen af januar 2009 forlod vi Kastrup Lufthavn med kurs mod sultanatet Oman i Asien – nærmere betegnet den arabiske halvø i Mellemøsten. Efter to overnatninger i hovedstaden Muscat, fløj vi til nabolandet, Forenede Arabiske Emirater (UAE). Efter en overnatning i Dubai, tog vi en overnatning under stjernerne i ørkenen lige udenfor byen. Tilbage i storbyen havde vi fem overnatninger, hvor vi udover at se selve Dubai City, havde vi en heldagstur til hovedstaden, Abu Dhabi, i naboemiratet af samme navn.

Planlægningen af rejsen
En ferie på blot 10 dage var der ingen grund til at blande et rejsebureau ind i, så igen klarede vi os selv med at booke over internettet. Først flybilletter med henholdsvis KLM og Air Arabia, derefter hoteller og til sidst diverse udflugter. Udover et enkelt problem med ørkenudflugten (som blot medførte, at vi fik turen til næsten halv pris) havde vi ingen problemer.

Prisen for rejsen
Hoteller er ikke billige i hverken Oman eller UAE, så selvom vi ikke behøvede at bo i luksus, kom fly og overnatninger i alt til at koste ca. 25.000 kr. for os begge for fly København – Muscat – Dubai – København og otte hotelovernatninger – heraf to i Muscat i Oman. Udflugt og overnatning i ørkenen uden for Dubai er også inkluderet i dette beløb. Udover dette brugte vi ca. 13.500 kr. til mad, andre udflugter og lommepenge. Alene mere af halvdelen af de 13.500 kr. dækkede dog udgift til helikoptertur over Dubai samt to luksuriøse måltider – nemlig middag på Gordon Ramseys restaurant Verre og brunch på hotellet Burj Al Arab.

Oman og UAEs historie
Området på den arabiske halvø, hvor Oman og UAE ligger i dag, har fælles historie tusinder år tilbage, og UAE var engang en del af Oman. Fra ca. 600 år f.kr. og frem til ca. 700 år e.kr., hvor islam kom til området, var Oman kontrolleret af tre forskellige iranske dynastier. Efterfølgende har Oman i en årrække været under blandt andet portugisisk, yemenitisk og persisk herredømme.

Købmænd og handelsrejsende har beboet området i århundrede. Indtil området indgik ’våbenhvile’ med England og blev engelsk protektorat, blev området dog også kaldt Piratkysten på grund af de mange sørøverier.

Fra starten af 1800-tallet og frem til 1971 var området under engelsk protektorat, men efter selvstændigheden i 1971 blev Oman en selvstændig stat med sultan Qaboos bin Said Al Bu Saidi, som stadig sidder på magten. Samtidig gik syv sheikdømmer gik sammen og oprettede De Forenede Arabiske Emirater (UAE), hvoraf Abu Dhabi og Dubai var og er de to største emirater. Fra sammenslutningens dannelse i 1971 og frem til 2004 var Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan præsident. Efter hans død overtog hans søn posten.

Dubai City i emiratet, Dubai, er i dag den største by i UAE, men byen Abu Dhabi i naboemiratet af samme navn er hovedstaden i UAE. Abu Dhabi regnes i dag for at være en af verdens rigeste byer – hovedsageligt takket olie, hvor de første oliefund i området blev gjort i 1958. Fra ca. 50.000 indbyggere for 50 år siden og til knap 1.000.000 indbyggere i alene hovedstaden i dag vidner om en enorm vækst. 80 % af UAEs indbyggere er immigranter.

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at olie er den primære eksportvare i både Oman og UAE.

Areal og indbyggertal
Hele Mellemøsten dækker et areal på ca. 6.000.000 kvm2 – heraf har UAE et areal på 83.600 km2 og Oman 212.000 km2 UAE har et indbyggertal på 4,4 millioner, hvoraf bor de knap 1.000.000 i hovedstaden Abu Dhabi og lidt flere i Dubai City. I Oman bor 3,2 millioner – heraf lige under 900.000 i hovedstaden Muscat. Til sammenligning har Danmark et areal på 43.000 kvm2 og et indbyggertal på ca. 5,4 millioner.