Dagbog – Berlin sommer 2022

Schöneberg, Berlin, kl. 21.15, tirsdag den 2. august 2022
For en gangs skyld havde vi ikke købt billetter til den helt tidlige færgeafgang. Vi havde derfor god tid i morges og kørte også hjemmefra i god tid, da vi alligevel var klar. I stedet for at køre direkte til færgelejet, parkerede vi derfor ved Gedser Lystbådehavn og gik en tur der. Vi gik gennem et grønt område, hvor vi gik på rov efter brombær og blommer, selvom de fleste lige manglede en uge eller to, førend de var helt modne. Vi gik igennem selve lystbådehavnen og igennem Gedser Feriepark, der så lidt slidt ud.

Da vi stadig i god tid kom til færgelejet, var vi overraskede over så mange mennesker og biler, der ventede – primært tyskere sikkert på vej hjem fra ferie. Da først vi kom ombord, var der dog ikke så mange.

I land i Rostock kørte vi ikke så langt – nemlig kun godt 20 km. til en ladestation ved en McDonalds. Egentlig burde vi havde strøm nok på bilen til at kunne nå helt til Berlin, men for en sikkerheds skyld – og så spiste vi frokost der, inden det sidste lange køretur til Berlin med blot en kort strække-ben-pause halvvejs.

Vi fandt heldigvis en parkeringsplads tæt på lejligheden og fik hurtigt læsset af. Derefter gik vi en tur i området omkring lejligheden, som vi ikke har besøgt tidligere. Vi kiggede efter potentielle steder at spise aftensmad de kommende dage og fandt flere appetitlige spisesteder. I dag ville vi dog gerne spise hjemme, så vi købte en gang sushi med hjem. I Edeka fik vi købt rigeligt af primært snacks og drikkevarer, så nu kan vi klare os de næste par dage.

Mens Casper fik arbejdet lidt, tog Valdemar og Britt et spil Uno på altanen efter aftensmaden i det lune vejr. Vi gruer for vejrudsigten de kommende dage – op til 37 grader!

Schöneberg, Berlin, kl. 20.15, onsdag den 3. august 2022
Efter morgenmaden lagde vi ud med en god gåtur. Med en lille omvej omkring det lidt skuffende marked på Winterfeldtplatz, var kurset sat mod en Rolls Royce-forhandler et godt stykke væk. Det betød, at allerede kl. 10 havde vi nået dagens første 10.000 skridt – og så var vi endnu ikke fremme.

Valdemars yndlingsbilmærke er Rolls Royce, og han blev da heller ikke skuffet, da vi kom til butikken, hvor der udenfor holdt tre store, flotte biler. Lidt skuffende var det måske, at dørene blev lukket – og ikke gik op, når vi nærmede os. Vi tænkte, at sælgeren måske lige var ude i et ærinde og kiggede derfor på biler hos naboen: Ferrari. Der kom sælgeren dog ud på parkeringspladsen og fortalte, at vi ikke måtte tage billeder af bilerne, da det ikke var salgsbiler, men private biler. Heller ikke de nye biler i udstillingen måtte vi tage billeder af. BMW og Mini-forhandlerne ved siden havde heldigvis ingen problemer med vores kamera. Tilbage til Rolls Royce-forhandleren gik dørene stadig ikke op, men efter lidt ventetid kom vi endelig ind. Sælgeren havde simpelthen fået sat dørene på en forkert indstilling og kunne ikke få dem til at åbne.

Efter at have kigget på biler tog vi undergrunden til Kurfürstendamm, hvor vi efter et par besøg i nogle butikker, fandt et sted at spise frokost. Pizzaerne var ok, og Britts simple salat smagte fint, men så heller ikke mere end det. Ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ramte vi netop det kvarter på dagen, hvor der blev holdt dagens eneste gudstjeneste, så vi kiggede videre i butikker, som vi bevægede os ud af Ku’damm. Besøget i KaDeWe blev lidt længere end tiltænkt, da vi efter at have kigget længe i deres lækre legetøjsafdeling, simpelthen ikke kunne finde en udgang. Vi var fanget i en labyrint af Gucci, Dolce & Gabbana og andre luksusmærker. Et sted mellem KaDeWe og vores lejlighed besøgte vi, hvad der skulle være et af Berlins bedste issteder. Isen var også virkelig også lækker og gjorde godt i varmen.

Tilbage i lejligheden midt på eftermiddagen sad Britt lidt i solen på altanen, men gav hurtigt op og rykkede ind i skyggen til Valdemar og Casper. Efter en time i lejligheden gik vi ud igen – først for at finde et ladested til bilen til brug, inden vi skal hjem, og derefter for at spise aftensmad. Vi valgte et af de steder, som vi havde udset os allerede i går, nemlig et döner-sted. Det var dog kun Britt, der kastede sig ud en döner med det hele, mens Casper og Valdemar valgte det sikre – nemlig currywurst og cheeseburger. Og så alligevel ikke, for Valdemar kunne ikke lide kødet i sin burger, så den forblev næsten urørt. På vej tilbage til lejligheden gik vi en lille omvej forbi Schöneberg Rådhus, osede i en lækker ’papirhandel’, og Britt kiggede lige ind i en åben kirke.

Tilbage i lejligheden sidder vi nu og sveder og har lige spist en is hver…

Schöneberg, Berlin, kl. 20.15, torsdag den 4. august 2022
Allerede fra morgenstunden var det varmt udenfor. Vores teori var, at med dagens vejrudsigt, ville det være mest behageligt at være indenfor i butikker med aircondition.

Med undergrunden nåede vi frem til Alexanderplatz kort efter, at Primark var åbnet – og derfra var det tid til at besøge pladsens andre butikker, og vi fik da også købt lidt tøj til os alle sammen. Valdemar ville rigtigt gerne ind og have en boblevaffel samme sted, som han var med Farmor og Farfar, da vi var her i vinterferien. Derfor blev dagens frokost boblevaffel.

Under alle vores mange besøg i Berlin er vi gået forbi det røde rådhus, men i dag var første gang, at vi oplevede, at der var åbent. Indenfor var utroligt smukt. Kort efter passerede vi Friedrichswerdersche Kirche, der umiddelbart også altid har været lukket, hver gang vi er kommet forbi. Også her var åbent, og indenfor var en udstilling med skulpturer. Måske har der altid været adgang disse steder, men de åbne døre her som sommeren indbød bare til at kigge indenfor…

Næste stop var Ritter Sport, hvor Valdemar selvfølgelig skulle lave sin egen chokolade – samme opskrift som de sidste mange gange. Caféen på 1. sal er stadig lukket, så mens chokoladen størknede, gik vi en tur på Gendarmenmarkt. Casper og Valdemar sad dog i skyggen og ventede, mens Britt kiggede ind i en af sidebygningerne på den franske domkirke.

Temperaturen blev ved med at stige, så vi søgte igen indenfor i nogle kølige butikker – denne gang i Mall of Berlin. Vi var kun inde i enkelte udvalgte butikker, men fik da shoppet lidt; bl.a. jakkesæt til Casper. Derfra var det med undergrunden tilbage.

Temperaturen var kommet op på 37 grader, og uden skyer på himlen var det virkelig varmt udenfor. Tilbage i lejligheden var der også godt varmt. Da det var tid til aftensmad, blev det derfor også kun til en kort gåtur til en nærliggende café med et omfattende burgerudvalg. Denne gang faldt burgeren heldigvis i Valdemars smag. Fryseren skulle fyldes op med is, så vi var en tur i Penny på vej tilbage til lejligheden.

Temperaturen er nede på 34 grader, men inden vind. Vi holder altandøren lukket for ikke at lukke for meget varm luft ind. Så nu sidder vi igen bare og sveder og gruer for, om vi overhovedet får sovet i nat.

Schöneberg, Berlin, kl. 21.00, fredag den 5. august 2022
Vi blev helt glade, da vi vågnede op til en himmel fyldt med skyer og en temperatur under 25 grader. I går var det simpelthen for varmt, så vi nød den kølige luft, da vi tog afsted efter morgenmaden. For forandringens skyld gik vi til en anden undergrundsstation end de andre dage, og på vejen kom vi til Valdemars store fornøjelse forbi en bilforhandler med biler i særklasse.

Vi tog undergrunden enkelte stop og tog den så på gåben igennem det meste af Tiergarten. Faktisk begyndte det at regne en smule, men vi blev mere våde, da vi gik forbi en sprinkler i parken end af regndråberne. Ved Brandenburger Tor var en installation, hvor Ruslands behandling af Ukraines befolkning blev sammenlignet med jødeudryddelsen, og ved den russiske ambassade var det spærret af, så det ikke var muligt at komme tæt på – og på den anden side af vejen havde mange lagt deres mening om Rusland.
Sidst vi besøgte VW-gruppens showroom, DRIVE, var det en skuffende oplevelse, så vi blev positivt overraskede denne gang, da vi mødte en fed udstilling om bilens udvikling.

Vi spiste frokost på en italiensk restaurant. Britt havde ikke lyst til pizza og bestilte i stedet focaccia med parmaskinke og bøffelmozzarella – og fik en pizza uden tomatsovs, men med parmaskinke og bøffelmozzarella. ”Det er en focaccia”, påstod tjeneren.

I Rausch-chokoladehus havde Valdemar i går set, at de lavede isruller, og det ville han gerne smage. Derfor gik vi efter frokosten tilbage til Rausch, men måtte konstatere, at DJ Ice Rolls først begyndte at lave is en lille times tid senere. Ventetiden brugte vi ved en lille gåtur i området, i La Fayette og i et par andre butiksarkader i nærheden. Da vi kom tilbage, fik vi forklaret koncepten for isrullerne. Først købte man den chokolade, som man gerne ville have i isen, og på en iskold, roterende metalplade, blev chokoladen hakket i flydende mælk, mens mælken frøs til is. Valdemar havde valgt to stykker chokolade med henholdsvis marcipan og jordbær og fik i isen også tilsat friske hindbær, hindbærdrys og jordbærsovs. Det hele rullet sammen blev serveret i en spiselig vaffelskål og med en spiselig ske. Det var en virkelig god smagskombination og en sjov oplevelse at se det blive lavet.

På gåben fortsatte vi til Alexanderplatz, hvor vi blandede en pose chokolader i Lindt Chokolade, kiggede lidt i enkelte butikker i Alexa og til sidst købte donuts fra Dunkin´ Donuts til aftenens dessert, inden vi tog undergrunden hjem. Donuts er en tradition her i Berlin, siden vi fik det som erstatning til kransekage nytårsaften, da vi var her tilbage i 2013.

Mens Valdemar stenede med en skærm, fik Casper og Britt sat bilen til at lade tæt ved lejligheden, og derefter var der tid til et spil fisk og en donut. For en gangs skyld spiste vi hjemme i lejligheden: resterne af pizza og ”focaccia” fra frokost suppleret med en færdigfrostret fra supermarkedet. Dejligt nemt!

Temperaturen udenfor er nu nået ned på 21 grader, så vi nød den kølige luft, da vi gik en tur og fik hentet bilen. Bilen ladede kun få minutters gang herfra, men vi gik en lidt længere tur, mens Valdemar igen blev hjemme med tablet og slik. Vi vidste godt, at Schöneberg, som vi bor i, er Berlins ultimative regnbuekvarter, men alligevel er vi overraskede over, hvor tydeligt det er i gadebilledet. Her blot et par uger efter året Pride Parade hænger der naturligvis regnbueflag alle steder, men det er også tydeligt på caféer og i butikker. Butikker med ”halsbånd” til voksne ligger der f.eks. en del af, og selv farvehandlere, apoteker og lignende har permanente regnbuer i udstillinger og på butiksfacader. Meget farvestrålende.

Schöneberg, Berlin, kl. 20.30, lørdag den 6. august 2022
Som tidligere nævnt har vi ikke tidligere boet i Schöneberg, så når nu vi var her, var det meget naturligt at se nogle af de seværdigheder, som kvarteret kan byde på. Derfor startede vi med en tur rundt for at kigge på street art. Generelt er der mange flotte gavlmalerier her i Berlin, men netop området mellem U Bülowstraße og U Nollendorfplatz har rigtigt meget street art. Selv det lokale Edeka-supermarked var med på idéen med fede malerier i butikken.

Vi købte i onsdags en billet, der gav os fri offentlig transport i hele august for blot 9 euro. Dette i kombination med lejlighedens beliggenhed og det, at det faktisk har været rigtigt varmt, har betydet, at vi har kørt væsentlig mere med offentlig transport, end vi normalt gør her i Berlin. Alligevel har vi ikke på noget tidspunkt kørt med sporvogn, og det savnede Valdemar. Efter at have travet rundt og kigget på street art, kørte vi derfor til Alexanderplatz, hvorfra vi tog sporvognen ud til Weißensee. Helt som vi husker det fra et tidligere besøg år tilbage, havde legepladsen et kæmpe hamsterhjul, hvor Casper og Valdemar fik løbet nogle omgange. Et kort smut ned og kigge ud over søen og derefter en kort gåtur til Valdemars yndlingsspisested for at få frokost.

I dag havde vi feriens eneste fastlagte aktivitet, så vi begav os med sporvogn og efterfølgende S-tog til udkanten af Berlin. Da vi steg af toget, blev vi på perronen og stationen mødt af mere end 100 kampklædte betjente! Vi fandt hurtigt ud af, at opbuddet af betjente havde noget at gøre med fodbold… Flere betjente kastede straks et blik på Caspers fodboldstrøje, men den rød-hvide landsholdstrøje fik dem til at slappe af.

Udenfor stationen holdt mandskabsvogne i lange rækker, og ved det nærmeste lyskryds kom endnu flere kørende, ligesom krydset var fyldt med betjente. Det viste sig, at der skulle være sæsonstart i Bundesligaen, og dette med et derby mellem de to Berlin-hold, Hertha BSC og Union Berlin. Og det enorme politiopbud skyldes, at Herthas fan marcherede gennem Unions kvarter og skulle køre til stadion med særlige togafgange fra stationen, hvor vi netop var steget af. Vi blev selvfølgelig stående og så endnu flere betjente komme gående efterfulgt af de mange fans. Politiet advarede os og andre, der havde taget opstilling i krydset, mod at fotografere fansene – sikkert af frygt for ballade. Eneste ballade, som vi oplevede, var dog et enkelt kanonslag, der blev kastet mod politiet tæt på os. Vi rykkede så lidt tilbage…

Da vi havde brugt lidt tid på fanmarchen, måtte vi sætte det lange ben foran på gåturen gennem skoven Pläntewald for at nå vores aftale: rundvisning i den gamle forlystelsespark, Spreepark. Selvom de fleste gamle forlystelser nu er fjernet efter forlystelsesparkens lukning i 2001, var der stadig enkelte tilbage, der gav området en særlig stemning. Vores guide var underholdende og fortalte en masse om parkens historie og de fremtidige planer. Inden vi tog S-toget tilbage mod lejligheden, fik vi et flot kig ned ad Spree mod centrum af Berlin.

Da vi på vejen tilbage til lejligheden passerede Gedächtniskirche, stak Britt lige hovedet ind i for at konstatere, at kirkerummet stadig er lige så flot indefra, som den nye kirke er grim udefra.

Også i dag nået vi lige 1 ½ times tid tilbage i lejligheden, førend vi gik ud for at spise aftensmad. På en legeplads var endnu et hamsterhjul, der skulle prøves. Intet besøg i Berlin uden at spise indisk mad! Og heldigvis havde vi i går fundet en indisk restaurant ganske tæt herpå. Nan-brødet var tørt, men ellers skuffede de indiske retter ikke.

Nu er kufferterne pakket, så vi er klar til en tidlig afgang i morgen. Kommer vi afsted så tidligt som planlagt, har vi nemlig besluttet at stoppe på vejen mod færgen for at kigge på flere gavlmalerier ved Art Park Tegel, hvor kendte kunstnere har udsmykket gavlene på de ellers kedelige højhuse.