Dagbog – Kenya

Hotel Sarova Panafric, Nairobi, torsdag den 13. juni 2002
Turen mod Kenya startede kl. 16.10 med KLM til Amsterdam, hvor vi ankom ca. 1½ time senere. Vi fik prøvet hollandsk McDonalds inden afgangen mod Nairobi med Kenya Airways kl. 20.55. Næsten ni timers flyvning ventede forude. Det var begrænset, hvad vi fik af søvn ombord; i stedet fik vi set både Monsters Inc. og Shallow Hall på hver vores lille fjernsynsskærm i løbet af aftenen og natten.

Hotel Sarova Panafric, Nairobi, fredag den 14. juni 2002
Vi fik serveret morgenmad ombord kl. 5 og landede i Nairobi kl. 6.10 lokaltid. Der måtte vi af med 100 dollars til et stykke rødt papir, der skulle forestille et visum. Derefter kørte vi til hotellet Sarova Panafric og nåede et par timers søvn inden frokosten: stor buffet med kenyansk mad.

Da Nairobi jo også bliver kaldt for Nairobbery, blev vi advaret mod at begive os til byens centrum på egen hånd. Det er ikke for sjovt, at hotellet og de fleste boligkomplekser i byen er omgivet af hegn og indgangene bevogtes af bevæbnede vagter!

Om eftermiddagen var vi på udflugt til Karen Blixens kaffefarm ca. ½ times kørsel fra centrum, inden det store kødgilde på restaurant Carnivore udenfor Nairobi om aftenen. Vi smagte blandt andet struds, zebra, gnu, antilope, impala og krokodille. Det meste smagte overraskende godt!

Sarova Shaba Lodge, Shaba National Reserve, lørdag den 15. juni 2002
Vi kørte fra hotellet i Nairobi kl. 8.45 i minibus, som vi delte med et midaldrende norsk par samt et jævnaldrende dansk par.

Vi kørte og kørte – i alt 340 km.! Først på asfalt, så på hullet asfalt og så på huller uden asfalt! 80 km/t på Kenyan-Ethiopian Highway var en ekstrem rystende oplevelse! Vi spiste frokost på en lodge nær Mount Kenya (5.199 meter højt), som dog ikke var synlig på grund af skyer. Korte stop ved souvenirshops langs vejen blandt andet ved ækvator, hvor vi fik demonstreret coriolis-effekten.

Sarova Shaba Lodge, Shaba National Reserve, søndag den 16. juni 2002
Turens første game drive begyndte kl. 7. Vi kørte 500 meter fra lodgen – og der sad en løve i vejkanten!! Vi kørte rundt i Buffalo Springs og Samburu reservaterne og tilbage til Shaba Lodge til frokost og en tur i poolen, inden vi tog ud på game drive igen i Shaba-reservatet og så flere dyr. Tilbage på lodgen nåede vi lige vand-volley i poolen inden aftensmaden.

Lodgen lå lige ud til Evaso Ngiro-floden med krokodiller, og den aften lykkedes det at tillokke en enkelt fed krokodille samt en mindre unge i vandet til fodringen. Af frygt for nærgående krokodiller, sad der hele natten en mand bevæbnet med maskinpistol og holdt vagt kun få meter fra vores værelse.

Dyr, vi så den dag: Krokodille, struds, netgiraf, impala, antilope, gazelle, elefant, løve, gepard, zebra, bavian, vortesvin, oryx, dik dik, varan, marabou-stork, sjakal, vandbuk og firben.

Sarova Lion Hill, Lake Nakuru Nationalpark, mandag den 17. juni 2002
Vi kørte fra Shaba Lodge kl. 7 og igen ud på Kenya-Ethiopian Highway godt 310 km. til Lake Nakuru Nationalpark. På vejen dertil gjorde vi hold ved et par souvenirshops samt ved Thomsons Fall, hvor vi spiste frokost.

Om eftermiddagen kom vi til Lake Nakuru, hvor vi startede lige på og hårdt med en game drive. Synet af de ca. en million flamingoer i søen var overvældende! På udsigtspunktet var en bavian ved at plyndre vores minibus, mens vi kiggede ud over den lyserøde sø. Vi overnattede på Sarova Lion Hill i en hytte med udsigt over søen.

Dyr, vi så den dag: Flamingo(!), pelikan, bøffel, næsehorn (både sorte og “hvide”), marabou-stork, bavian, klippegrævling, gazelle, leopard, giraf og næsehornsbille.

Sarova Mara Camp, Masai Mara Nationalpark, tirsdag den 18. juni 2002
Kl. 7 kørte vi fra Lake Nakuru mod Masai Mara-reservatet i det sydlige Kenya – en tur på ca. 320 km. Endnu en souvenirshop på vejen, hvor vi købte vores første souvenir – en trægiraf i forholdet 1:1 (næsten da…).

Fra landevejen så vi flokke af både giraffer, zebraer, gnuer og diverse antiloper. Vi besøgte en Masaier-landsby med 22 indbyggere, hvor vi blev budt velkommen med dans. Vi var inde i et af deres huse bygget af kolort. I landsbyens største hus på ca. 10 m2 boede fem personer og deres babydyr – altså deres kalve og lam, som skulle beskyttes fra områdets vilde dyr.

Vi sluttede dagen med game drive i Masai Mara, hvor vi blandt andet så girafslåskamp samt ophidsede elefanter, som vi måtte “flygte” fra samt to hanløver, der var i gang med at spise en nedlagt vandbuk.

I Savora Mara Camp skulle vi overnatte i telt – selvfølgelig både med elektricitet, toilet og bad.

Dyr, vi så den dag: Elefant, løve, gepard, giraf, zebra, gnu, vandbuk, gazelle, bøffel, buskbuk, koantilope, firben og topi.

Sarova Mara Camp, Masai Mara Nationalpark, onsdag den 19. juni 2002
Game drive kl. 7.30, hvor vi kørte gennem reservatet til grænsen til Tanzania til Mara-floden.  Vi så grænsen og var over den, så vi kom også til Tanzania!

I floden så vi mange flodheste og endda en meget lille unge, som var født under regntiden i maj. Ved floden så vi også flere krokodiller, inden vi til frokost vendte tilbage til campen. Ud på den sidste game drive kl. 16 var vi på jagt efter leoparder, men forgæves. Vi så dog både hyæner og to små nuttede løveunger godt gemt i det høje græs.

Dyr, vi så den dag: Flodhest, krokodille, skildpadde, hyæner og så mange andre, som vi også tidligere havde set.

Indiana Hotel, Mombasa, torsdag den 20. juni 2002
Afrejse fra teltet i Masai Mara kl. 7.30. Kørslen på 280 km. fra reservatet mod Nairobi var næsten som en game drive. Vi fik set blandt andet sjakaler og gnuer på tæt hold. Vi spiste frokost lige udenfor Nairobi, og kl. 17.30 lettede vi mod Mombasa.

Udenfor flyet i Mombasa blev vi mødt af en trykkende hede og høj luftfugtighed. Vi kørte gennem Mombasa til vores hotel på nordkysten, hvor vi tjekkede ind sent om aftenen. Gik tidligt i seng uden aftensmad – mætte efter en uges safari.

Dyr, vi så den dag: sjakal, gnu og mange andre set før.

Indiana Hotel, Mombasa, torsdag den 20. juni til torsdag den 27. juni 2002
Den sidste uge tilbragte vi i en lejlighed på Hotel Indiana ca. 12 km. nord for Mombasa. Mombasa er Kenyas næststørste by med mere end ½ million indbyggere og ligger ud til Det Indiske Ocean.

I løbet af ugen besøgte vi blandt centrum af Mombasa og landbyens Akamba, hvor ikke mindre end 3.500 arbejdere i et arbejdskollektiv håndlaver træfigurer, som sælges som souvenirs overalt i Kenya. Vi besøgte også SOS Børneby, hvor forældreløse børn bor i huse i “søskendeflokke”. Hvert hus består af 8 – 10 børn og en “mor”, som bor fast hos dem. Derudover besøgte vi landsbyen Bombolulu lige udenfor Mombasa. Landsbyen har ca. 4.000 indbyggere. De fleste bor flere familier sammen i huse uden strøm og vand. En familie bor på et værelse på 8 m2 og deler toilet (= hul i jorden) med husets syv andre familier.

Ellers brugte vi en stor del af ugen på at slappe af ved poolen og gå ture langs stranden, hvor strandens beach boys ville købe både vores tennissokker og hårelastikker. Selvfølgelig badede vi i Det indiske Ocean, hvor vandet var varmere end luften. Vi købte ind i det lokale supermarked og lavede selv mad flere aftener i lejligheden. Ellers spiste vi på en kinesisk samt en indisk restaurant lige ved hotellet.

Vejret hele ugen: Mellem 25 – 30 grader, få skyer – dog en enkelt formiddag med regn. Havet var ca. 30 grader!

Onsdag den 26. juni fløj vi først til Nairobi og derefter videre til København med flyskift i Amsterdam med ankomst den efterfølgende dag.

Behøver vi at skrive, at vi var godt trætte, da vi kom hjem torsdag efter 14 dage med oplevelser?!