Dagbog – Tallinn

Revall Inn, Tallinn, kl. 21.20, torsdag den 5. april 2007
Det er godt, at vi har tradition for at tage hjemmefra i god tid, når vi skal på ferie. Med mere end 20 minutters venten på toget og en times kø til check in i Kastrup Lufthavn – og en kortere kø til sikkerhedskontrollen – nåede vi kun hurtigt at købe et par sandwich, inden det var tid til at bevæge sig til gaten.

Vel ankommet til Tallinn til tiden efter en flyvetur på en time og tyve minutter, tog vi en taxa til vores hotel. Vi blev positivt overraskede! Vi havde jo frygtet lidt, hvad vi ville få for blot 275 kr. for en overnatning. Men hotellet er rigtigt pænt og ligger blot et par hundrede meter fra den gamle bydel.

Selvfølgelig lagde vi ud med flere timers traven rundt i byen. Igennem den gamle bydel, forbi flere flotte kirker (som vi senere vil se indefra) og ud i udkanten af centrum, hvor gamle træhuse afløser de flotte gamle middelalderbygninger i centrum. Vi gik ind i hvad, vi troede, var et indkøbscenter. Det mindede nu mere om et indendørs kræmmermarked – dog kun nye varer.

Aftensmaden indtog vi på ’Olde Hansa’. Eftersigende har man ikke været i Tallinn, hvis man ikke har spist på ’Olde Hansa’, så det måtte vi prøve. Rigtig middelalder mad serveret i rigtig middelalder stemning! Eneste belysning var stearinlys, møblementet solide træborde og bænke, vægmalerier overalt, tjenere i datidens beklædning og så live musik – selvfølgelig middelaldermusik!

Maden var et kapitel for sig! Det smagte utroligt godt, men sammensætningen var nok det særeste, som vi har prøvet. Britt fik eksempelvis pølser lavet af kød af vildsvin, elg og bjørn. Dertil blev serveret sauerkraut, løgmarmelade, sød syltet ingefær, skovbær og dressing med peberrod. For at fuldende smagsoplevelsen fik Britt et krus kaneløl til maden.

Efter maden fandt vi et rigtigt indkøbscenter med butikker som Vero Moda og Esprit. Hvad vi har set indtil nu, koster varerne her i Tallinn ca. det halve af, hvad det gør i Danmark. Undtaget er dog spiritus og vin, som næsten er dyrere end derhjemme.

Vi slutter aftenen her på hotelværelset med en estisk øl.

Revall Inn, Tallinn, kl. 20.50, fredag den 6. april 2007
Vi fandt hurtigt ud af, at alle kirker havde lukket i dag, da det jo er langfredag. Derfor måtte vi finde på noget andet og besluttede os for at gå ud til Kadrieorg-parken. Det er Tallinn største og vist også den flotteste park anlagt omkring et mindre slot. Parken ligger et par kilometre nord for byens centrum.

Desværre havde vi gået mindst et par kilometre, før vi fandt ud af, at vi gik mod vest igennem den lidt triste forstad. Så der var ikke andet for at gå samme vej tilbage, til vi igen var så tæt på byen, at vejene omkring os var med på vores bykort. Selvom vejen til Kadrieorg-parken dermed blev lidt længere end planlagt, kom vi derud. Parken ligger ud til vandet. Det blæste dog for meget til en gåtur langs vandet, så i stedet besøgte vi et hyggeligt lille kagehus i parken.

Derefter gik vi tilbage til den gamle middelalder bydel, men købte dog en stak billetter til bus og sporvogn i tilfælde af, at vi på et senere tidspunkt skulle ende langt væk fra det hele (i den forkerte retning), som vi gjorde i formiddags.

Frokosten blev græsk og aftensmaden italiensk. Ind i mellem disse måltider gik vi igen rundt i den gamle bydel, ligesom vi besøgte et større moderne shoppingcenter lige udenfor bymuren.

Revall Inn, Tallinn, kl. 21.10, lørdag den 7. april 2007
I dag havde kirkerne åbent – og det benyttede vi os af i stor stil. I alt var vi inde i fem kirker, hvor af den mest imponerende var den russisk-ortodokse, Aleksander Nevskij-katedralen, som også udefra er helt enestående. Både i den og i en anden russisk-ortodoks kirke var der messe, da vi besøgte kirken. Det var bare med til at gøre oplevelsen af kirkerne endnu mere spændende.

Skt. Olai-kirken var imponerende på grund af sin størrelse, men det var tårnet, der tog pusten fra os. Og det var ikke kun på grund af de 231 trin derop! Deroppe var blæsten rigtig kraftig, og vi var bange for, at vi skulle blæse ud over kanten! Men ud på den smalle passage rundt om tårnet kom vi da for at nyde den fantastiske udsigt over Tallinns gamle bydel!

Ved en tilfældighed kom vi forbi stedet, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219. Vi vidste godt, at det var et eller andet sted i Tallinn, men havde ingen idé om hvor. Derfor blev vi lidt overraskede, da vi stødte på stedet, da vi ville ind og kigge i en baggård.

Da vi jo købte en stak billetter til bus og sporvogn i går, ville vi prøve en tur i en sporvogn i dag. Vi kunne dog ikke finde ud af at stemple billetterne i sporvognen, så vi har fortsat 10 billetter tilbage.

Aftensmaden indtog vi på en af de få restauranter i byen, der serverer rigtig estisk mad. Maden var slet ikke så speciel, som vi havde forventet. Britts mad kunne sagtens betegnes som en forfinet udgave af fiskefilet med remoulade – ja, de har remoulade her i Estland! Men en varm honningøl, som Britt fik til, fås nok ikke i Danmark.

Dessertudvalget på restauranten var ikke så sindsoprivende, så vi valgte den sikre løsning: en lille bøtte is og en lokal øl fra det nærmeste supermarked.

Revall Inn, Tallinn, kl. 21.35, søndag den 8. april 2007
I dag lykkedes det os at få brugt nogle af de mange billetter til de offentlige transportmidler, som vi købte forleden. I formiddags tog vi nemlig bussen ud af byen til Pirita-stranden ca. syv kilometre udenfor byen – og denne gang fandt vi ud af at stemple billetterne. Der gik vi en tur ved det store spa-hotel og forbi det olympiske sejlanlæg, der blev bygget til OL i 1980. Sejlsportsdelen af legene blev nemlig dengang afholdt her ved Tallinn.

Tilbage i den gamle bydel besøgte vi et mindre marked, hvor der hovedsageligt blev solgt strikvarer. Og så gik vi ellers bare rundt og kiggede – og tog lidt flere billeder af vores yndlingsmotiv her i byen: den russisk-ortodokse katedral på Toompea.

Kl. 15.30 havde vi bestilt tid til massage på et nærliggende spa-hotel. En times kropsmassage var dejligt, selvom der også blev taget lidt hårdt fat en gang i mellem. Britt har fået et blåt mærke på lænden som bevis på dette.

Hvor vi i går aftes blev afvist, da alt var optaget, lykkedes det os her til aften at få bord på den russiske restaurant, Troika, på rådhuspladsen. Der fik vi russisk husmandskost med russisk øl til. Det smagte rigtigt godt!

Heller ikke i dag har vi set termometeret på rådhuspladsen komme over 3 grader. Men til gengæld har vinden ikke været så kraftig og skyerne få, så i dag har det ikke været så bidende koldt som de forrige dage.