Dagbog – London 2019

Presidental Suites, Marylebone, London, kl. 20.30, søndag den 14. april 2019
Sidst på formiddagen nåede vi Kastrup Lufthavn i god tid til vores fly. Vi havde derfor rigelig tid til at spise frokost og gå rundt og kigge på butikker inden afgang. Flyveturen tog 1½ time, så vi var fremme før planlagt, og vi var hurtigt ude af lufthavnen.

Med en optankning på vores OysterCards fandt vi undergrunden og hyggede os på togturen mod Londons centrum. Et enkelt skift og et enkelt stop med sidste undergrund, og så stod vi mere eller mindre midt på Oxford Street midt i menneskemylderet. Valdemar blev straks fascineret af de store dobbeltdækkerbusser, men endnu mere af de gamle sorte taxier, som der jo var flest af på Oxford Street.

Små 10 minutter tog gåturen til hotellet. Vores hotellejlighed har, hvad vi skal bruge – om end på meget lidt plads. Vi fik hurtigt pakket ud og gik så afsted igen. På vores gåtur fik vi set et grimt eksempel på road rage: en chauffør blev af uvisse grunde sur på en scooterchauffør, truede ham med en knytnæve og endte med bevidst at køre ind i ham, da han stillede sig i vejen. Ingen kom fysisk til skade.

Vi gik blot et par blokke omkring hotellet og så lige en tur forbi Selfridges på Oxford Street, da Valdemar gerne ville have et billede af de mange taxier, der holdt og ventede udenfor. Da vi kom ind i Selfridges, var der kun fem minutter til lukketid, så blev blev kun til et hurtigt kig i slikafdelingen med påskeæg i alle størrelser og afskygninger og en tur igennem food hall’en, der bød på en masse lækker mad. I stueetagen under vores hotel ligger en lille Tesco, så der fik vi fyldt en kurv med morgenmad, chokolade, pålæg, grøntsager – og aftensmad: et par små pizzaer til at varme i ovnen, nogle sandwiches og en gang pastasalat.

Tilbage i lejligheden var det tid til aftensmad efterfulgt af lidt hygge og så sengetid.

Presidental Suites, Marylebone, London, kl. 19.15, mandag den 15. april 2019
Vi sov tidligt i går, så vi vågnede selvfølgelig også tidligt. Så klokken otte var vi færdig med morgenmad og på vej afsted.

Vi satte kurs mod Hyde Park, hvor vi gik på egernjagt. Vi så flere, men selvom vi lokkede med nødder, var de lidt sky og stak af, når vi nærmede os. Vi havde mere held med parakitterne. De gad ikke at spise brød, men var vilde med nødderne. Til Valdemars store fornøjelse, landede en af dem på Caspers hoved. Vi fik gået en god tur igennem parken og efter et legepladsstop satte til sidst kurs mod Buckingham Palace. Sammen med tusinde andre ville vi se vagtskiftet. Vi fik ikke pladser i første parket, men til gengæld nogle fine siddepladser på en mur, så vi slap for at stå op og vente.

På afstand fik vi set både heste, vagter og orkester inden vi via The Mall fortsatte til Trafalgar Square, hvor vi spiste frokost på en pub: Casper fik pie, og Britt og Valdemar delte en portion fish’n’chips. Fra Trafalgar Square gik vi til Leicester Square. Vi følte os lidt dumme at stå i kø for at komme i Lego-butikken – heldigvis ikke særligt lang tid. Lige over for besøgte vi M&M World: chokoladepastiller og merchandise i flere etager! Selvfølgelig skulle vi blande nogle M&Ms, selvom kiloprisen var mange gange højere end i det lokale supermarked.

På Piccadilly Circus var en større, fredelig klimademonstration i gang med et massiv politiopbud, og de store gader som bl.a. Regent Street og Oxford Street var spærret af på grund af demonstrationen. Vi fandt senere ud af, at afspærringen ikke var planlagt, men en del af aktivisternes protest, der kan gentage sig de følgende dage. Butikkerne var ikke lukkede, så vi fik shoppet lidt. I boghandleren, Waterstones, tilbragte vi mere end en halv time og kom ud med flere kilo bøger. Udvalget af store, lækre (coffee table) bøger er bare større og så til væsentlig færre penge. Efter en is var Valdemar klar tid at gå videre. Der var bl.a. energi til næsten en time i Hamleys. I Next og Gap købte vi lidt trøjer til Valdemar, mens vi blot kiggede i Disney, inden vi nåede helt hjem til hotellet.

Vi var kun på værelset i kort tid, inden vi gik ud for at spise aftensmad. Vi havde travet rundt hele dagen, så vi valgte et nærliggende burgersted; Gourmet Burger Kitchen. De burgere, som vi spiste i lufthavnen i går, var ret triste, men aftenens burgere var virkelig lækre. Vi er nu både godt trætte og mætte…

Presidental Suites, Marylebone, London, kl. 19.15, tirsdag den 16. april 2019
Endnu en gang var vi tidligt ud af døren. Vi gik ud af Baker Street til Regent Park, hvor der endelig var et egern, der ville spise en af vores nødder.

Desværre kunne vi konstatere, at legepladsen først åbnede kl. 10, så forbi Londons centrale moske gik vi tilbage til Baker Street. Planen var at tage bussen til Westminster… Men efter forgæves at have kigget efter den rigtige bus, droppede vi til sidst at tage bussen. Gårdagens klimaaktivister blokerer stadig det centrale London, så bussen kørte ikke – og de fleste andre kørte ikke særligt langt, da de ikke kunne krydse Oxford St.

Da vi med undergrunden kom til Westminster, kunne vi også her se dele af en omfattende demonstration, så alle veje var spærret for motortrafik. Om det skyldes demonstrationerne, eller politiopbuddet altid er så massivt omkring parlamentsbygningen, ved vi ikke. Big Bens klokketårn var pakket totalt ind i stillads – ligesom også Westminster Abbey og Parlamentet var delvist pakket ind. Vi havde overvejet at besøge Westminster Abbey, men nøjedes med at beundre kirken udefra. Bag parlamentet fandt vi en fin lille, legeplads, hvor Valdemar kunne slå sig løs, inden vi gik tilbage mod centrum.

Efter at have fået burger, fritter og andet friture de sidste par dage, var det helt rart at spise en let frokost med salat og sandwich. Ved Covent Garden morede vi os gevaldigt over en gadeartist, inden vi kl. 12 var klar til dessert. Det blev den vildeste dessert, vi nogensinde havde fået: en udhulet, halv vandmelon fyldt med milk shake, is, candy floss, vafler, skumfiduser og slik. Der var rigeligt til os alle tre.

Også i dag var de centrale gader blokeret af klimaktivister, og der var diverse happenings på gaderne i stedet. Heller ikke i dag forhindrede det os i at shoppe. Vores indkøb bærer præg af, at Valdemar pt. e ret glad for Minecraft: det blev til både t-shirt, sokker, boxershorts og sengetøj med Minecraft. Og i en boghandel fik vi købt endnu en bog til vores nye bogreol derhjemme. Det er dog endnu ikke lykkedes os at finde den Minecraft-bamse, som Valdemar godt kunne tænke sig.

Aftensmaden købte vi i Selfridges food hall: diverse salater, et par små pies og et par mini-forårruller. Vi var tidligt tilbage på hotellet og endte med at spise aftensmad allerede kl. 17.

Også i dag har vi fået gået ca. 15 km., men i dag er vi alligevel meget mere trætte end i går. Når Valdemar lige om lidt smutter i seng, gør vi det samme – og det er ikke kun, fordi vi ikke har så mange andre steder at være her på hotelværelset, medmindre vi vil sidde ved den lille spiseplads ved køkkenet.

Presidental Suites, Marylebone, London, kl. 19.45, onsdag den 17. april 2019
Også i dag havde klokken kun lige passeret otte, da vi var på gaden. Vi blev overrasket over at se, at mange butikker faktisk havde åbent så tidligt. Vi havde da også Primark stort set for os selv, da vi gik igennem (uden at købe noget).

Vi havde håbet at kunne fange en bus på den anden side af Marble Arch, men der var heller ingen busser. Til gengæld var pladsen omdannet til en stor lejr med utallige telter til alle klimaaktiviterne, der har besat Londons gader. Vi gik derfor en tur igennem Hyde Park til Kensington Gardens og Kensington Palace. Der var det faktisk tilladt at fodre ænder og fugle, men ikke med hvad som helst. Efter fuglefrø blev man anbefalet at fodre dem med fuldkornsbrød eller brune ris. Ikke noget med hvide kulhydrater! Vi havde altså ikke andet end lidt hvidt toastbrød…

Lidt efter kl. 10 var vi nået frem til National Historie Museum, hvor vi stod i kø sammen med flere hundrede andre. Det gik hurtigt med at komme ind, men der var virkelig mange indenfor. Valdemar syntes, at jordskælvssimulatoren var det mest interessante, mens det blev en kamp at komme igennem dinosaur-afdelingen, hvor vi bare gik i kø.

Ikke langt fra museet fandt vi en café, hvor vi spiste en let frokost. Et hurtigt smut igennem Harrods og så tilbage igennem Hyde Park. Endelig fandt vi nogle egern, der var modige nok til at spise af hånden.

Vi havde lovet Valdemar en tur med dobbeltdækkerbus, men havde glemt vores rejsekort, så vi måtte et smut hjem forbi hotellet. Efter en halv times pause på hotellet gik vi på jagt efter en bus. Trods alle omlægningerne lykkedes det os at finde den rigtige bus. Vi fik pladser på første række øverst oppe. For at få en god køretur ud af det, tog vi bussen en del ekstra stop og så tog en anden bus tilbage til Regent’s Park.

Forleden havde vi været der så tidligt, at legepladsen endnu ikke var åben. Her sidst på eftermiddagen var der åbent og fyldt med børn og forældre fra mange forskellige nationaliteter.

Efter en times leg var Valdemar endelig klar til at gå hjemad. Vi måtte lige ind et sted og købe solcreme. Temperaturen er steget, så Valdemar har måtte tage en af sine nye Minecraft-t-shirt i brug, og hans ører er irriterede af solen, så solcreme må der til, da vejret blot bliver endnu bedre de kommende dage.

På vejen stoppede vi ved en italiensk restaurant – lige ved siden af burgerstedet, hvor vi spiste forleden. Valdemar er lidt kræsen, så vi blev helt glade for at se et børnemenukort, hvor pasta blot med smør og skinke faktisk var en ret, så vi ikke skulle lave specialbestillinger. Vi fik alle tre retter mad, så det var godt, at vi ikke skulle trille så langt hjem bagefter.

Valdemar nåede op på over 34.000 skridt i dag! Meget godt klaret, når man kun er seks år gammel!

Presidental Suites, Marylebone, London, kl. 20.15, torsdag den 18. april 2019
I dag skulle vi i byen og spise morgenmad, så allerede kl. 7.15 sad vi i undergrunden. Vi havde nemlig booket bord på Duck & Waffle – en restaurant, der ligger på 40. etage i Heron Tower.

Vi kom frem i god tid og nåede en lille gåtur i området. Dresscoden på restauranten var smart casual – hvilket vores ferietøj absolut ikke kan leve op til – og de havde skrevet i deres bekræftelse på bookingen, at de forbeholdt sig ret til at afvise folk. Vi fik dog lov at komme ind.

Som navnet næsten antyder, er deres specialitet vafler med andelår. Det sprang vi dog over. Casper tog en full english breakfast, Britt karamelisede bananer med vaffel og is – og Valdemar ville gerne bare have vaffel og bacon. Vaflen blev dog serveret med vaniljeis. Da vi forlod restauranten, var skyerne endelig forsvundet så meget, at vi kunne se den fantastiske udsigt. Britt måtte dog ikke tage billeder med sit kamera – kun med telefonen. ”City policy” blev der sagt…

Efter morgenmaden gik vi en tur i området med de nye skyskrabere, inden vi fortsatte videre til Tower of London. Vi så dog kun borgen udefra, inden vi gik over Tower Brigde. Vi valgte at gå hele vejen til London Eye – en god, lang tur, der bl.a. førte os igennem det hyggelige Borough Market. Ved London Eye spiste vi et par sandwich, inden det var vores tur til at stå i kø. Med billetter købt i forvejen, stod vi ”kun” i kø i en lille times tid. Vi havde en fantastisk udsigt på turen rundt i det enorme pariserhjul – en tur, som Valdemar havde glædet sig til i flere uger.

Fra London Eye fortsatte vi videre til fods. Ved Trafalgar Square købte vi nogle is, som vi sad på pladsen og spiste, mens vi bagte i solen. Godt, vi havde købt solcreme i går! Da vi efterfølgende krydsede pladsen, blev vi tilbudt gratis sodavandsis. Is med prosecco og en alkoholprocent på 3,8 til de voksne og mango/chili-is til Valdemar. Sælgerens køleboks var vist gået i stykker, så de halvt optøede is blev foræret væk.

Turen tilbage til hotellet tog nogle timer – bl.a. på grund af mange butiksbesøg. Flere bøger og mere tøj til Valdemar – og så lidt legetøj i Hamleys blev det til. Vi købte bl.a. t-shirts til både Casper og Valdemar, da vi har fået for lidt med hjemmefra – og med en temperatur i morgen på over 20 grader og høj sol ligesom i dag, duer det ikke med lange ærmer.

Klimaaktivisterne er stadig i gang, men her til eftermiddag kunne vi konstatere, at bilerne nu havde fået lov at køre på en del af Oxford Street, men stadig ingen busser.

Sidst på eftermiddagen nåede vi endelig hotellet. Vi blev dog kun hjemme, indtil det var tid til aftensmad. Det blev italiensk ligesom i går – og også tre retter til hver. Utroligt, som vi kan blive ved med at spise.

Vi havde troet, at alt stort set havde lukket i morgen, Langfredag. Vi har dog fundet ud af, at alt stort har åbent! Så måske bliver det alligevel til lidt mere shopping i morgen…?

Presidental Suites, Marylebone, London, kl. 20.30, fredag den 19. april 2019
Som alle andre dage var vi tidligt afsted – og næsten som sædvanligt satte vi kurs mod Marple Arch og Hyde Park. Pladsen ved Marple Arch var fortsat en stor teltplads for de mange klimaaktivister med vasketelt og fælleskøkken.

Vi slentrede igennem parken, men kom alligevel til legepladsen i Kensington Garden 40 minutter før den åbnede. Vi valgte derfor at fortsætte til Portobello Road, hvor markedet var ved at åbne. Vi gik hele vejen igennem markedet og kiggede på de mange boder, inden vi fandt en bus, der kunne bringe os tilbage til Kensington Garden. Det er jo ikke meget, vi har fået kørt i dobbeltdækkerbus – og Valdemar er vild med det.

Legepladsen var nu åben og fyldt med børn og forældre. Det var en stor, lækker legeplads med noget for alle aldre. Efter en lille times tid havde Valdemar dog fået nok og ville hellere lege med et par pinde, som han havde fundet i parken tidligere på dagen. Vi gik igennem byen og endte med at spise frokost i Victoria Stations food court. Derfra gik vi videre, forbi Buckingham og igennem St. James’s park. Vi satsede på at se pelikanerne blive fodret kl. 14.30. Vi havde nær misset det, da Valdemar selvfølgelig skulle på toilettet, som vi stod og ventede. Vi nåede dog tilbage lige i rette tid til at stå i første parket til fodringen af de enorme fugle.

På vejen tilbage til hotellet holdt vi pit stop på Starbucks, så først sidst på eftermiddagen nåede vi tilbage til hotellet. På turen havde vi naturligvis været inde i flere butikker, men alligevel kom vi tilbage helt uden at have købt noget. Vi havde selvfølgelig også ”shoppet færdigt” i går, da vi jo havde troet, at alt var lukket her Langfredag.

Aftensmaden valgte vi at spise samme sted som forleden aften: på et lækkert burgersted her tæt på hotellet. I morgen tidligt står den på pakning af kufferter og så hjemad.

Klimaaktiviterne, der har lammet trafikken i Londons centrum siden mandag, proklamerede i går, at de i dag ville opgradere deres aktion og lamme Heathrow lufthavn. Vi kan dog læse os frem til, at den aktion var en fuser. Vi regner derfor ikke med at få problemer, når vi skal hjem i morgen.

Valdemars skridttæller viser, at han i dag har gået næsten 39.000 skridt, så det bliver godt at komme hjem og hvile benene resten af påskedagene.