Dagbog – Berlin sommer 2017

Neuköln, Berlin, kl. 22.15, onsdag den 24. maj 2017
Vores plan var at tage en færge fra Gedser kl. 17, men allerede kl. 14.50 var vi fremme ved færgeterminalen med et håb om, at vi kunne komme med en færge tidligere. Det kunne vi heldigvis, så kl. 15 sejlede vi mod Tyskland.

Køreturen fra færgen til Berlin foregik næsten gnidningsløst. Hvor ellers end i Tyskland kan man køre i en fyldt inderbane med 135 km/t? Og andre gange virkelig føle sig som en søndagsbilist med 130 km/t, når den ene store bil efter den næste overhaler med langt højere hastighed? Enkelte steder på turen var der dog en del kø, så vi næsten holdt stille.

Vi stoppede ved vores yndlingssupermarked, Rewe, i Prenzlauer Berg, og provianterede. Vi havde lige glemt, at det jo er helligdag i morgen, så køen i butikken var rimelig lang. Fra Rewe fortsatte vi de sidste 10 km. til lejligheden her i Neuköln.

Valdemar havde spist i bilen på vej hertil, så efter han havde spist et Kinder-æg-look a like, som vi købte i Rewe, var han helt klar til at gå i seng. Derefter fik vi lidt nem mad – og om lidt er vi også klar til at gå i seng.

Neuköln, Berlin, kl. 19.15, torsdag den 25. maj 2017
I dag var det jo Kr. Himmelfarsdag, så alle butikker havde lukket. Derfor havde vi planlagt at besøge et hindu-tempel lidt længere ude af byen, som skulle have åbent. Klokken var ikke meget over otte, førend vi var på gaden og på vej.

Turen gik gennem en del af byen, som vi ikke har besøgt tidligere – selvom det jo faktisk er tæt her på lejligheden, hvor vi jo har været et par gange tidligere. Der var vel 4 km. derud, som vi tilbagelagde i flot solskinsvejr.

Da vi endelig kom ud til templet, havde det lukket på grund af renovering. Lidt af en skuffelse, at vi måtte nøjes med at se det udefra. Tæt ved templet fandt vi U-bahnen og tog ind til centrum. I byen vrimlede det med mennesker iført orange tørklæder. Det viste sig at være deltagere i en kæmpe kristen ungdomsfestival, hvis aktiviteter vi stødte på flere steder rundt omkring i byen. Vi kom forbi Topografie des Terror – en udstilling om det delte Berlin, hvor et stykke af muren fortsat stod. Derefter var vi forbi Check Point Charlie, hvor det naturligvis vrimlede med turister (os inkl.)

Et sted, der ikke havde lukket, var Ritter Sport Schokowelt. Selvfølgelig skulle Valdemar lave sin egen plade Ritter Sport, og mens den lå på køl, hyggede vi med kage og chokolade i caféen og shoppede i butikken.

Når vi har været i Berlin til nytår, har Brandenburger Tor været pakket ind i hegn og stilladser på grund af nytårsfesten. Derfor ønskede Britt at få et billede af Brandenburger Tor alene. På vej dertil løb vi igennem labyrinten ved det jødiske monument – omringet af afspærringer og politi i rigeligt mængder. Også ved Brandenburger Tor bredte den kristne festival sig – her med en koncert, der helt havde afspærret området. Så det var slet ikke muligt at komme i nærheden af porten. Ved den britiske ambassade lå blomster og bamser for ofrene for terrorangrebet i Manchester forleden dag. Vi tænker, at terrorangrebet i kombination med den kristne festival er årsagen til det massive politiopbud, som vi har mødt overalt i Berlin i dag.

Vi fortsatte ad Unter der Linden, der var spærret for biler det første stykke, så vi kunne gå på vejen det første stykke til Alexanderplatz. Også der var der festival med boder og korsang. Valdemar fik en stor, lilla ballon. Ved foden af fjernsynstårnet var det pause ved trampolinerne, inden vi gik videre.

Det var midt på eftermiddagen, da vi nåede tilbage til lejligheden. Vi fik alle hvilet fødderne, og Casper og Valdemar fik bygget lidt Lego. Til aften skulle vi naturligvis på den gode pakistanske restaurant, der ligger her i gaden.

Valdemar nægtede at spise og var bare en lille, urolig unge. Til sidst fik vi ham dog overbevist om, at der ikke var dessert, hvis han ikke spiste noget – og da vi mere eller mindre havde rejst os for at gå, gled det sidste kylling endelig ned. Lækker mad som hver gang!

Desserten blev nogle stykker af den hjemmelavede Ritter Sport: hvid chokolade med skumfiduser, Smarties og rice crispies. I morgen er butikkerne igen åbne – og så skal vi shoppe!

Neuköln, Berlin, kl. 20.45, fredag den 26. maj 2017
Før kl 8.30 var vi afsted og begav os afsted mod Alexanderplatz på gåben. Vi nåede dog ikke langt, for vi gjorde holdt ved en stor legeplads, som Valdemar havde helt for sig selv. Derfor endte klokken også med at blive 9.30, førend vi nåede Alexanderplatz. Der var første stop Primark.

Vi shoppede ikke helt vildt, men lidt røg der da i kurven til både Valdemar og Britt. Flere butikker på pladsen blev besøgt (vi tilbragte mindst ½ time i legetøjsafdelingen i Galeria med at bygge Lego!), inden det blev frokosttid. Frokosten blev ren tysk nationalspise: curry wurst og döner kebab. Valdemar hoppede lidt på trampolin, inden vi shoppede lidt mere i Alexa.

Fra Alexa vendte vi næsen hjemad igen. Omkring halvvejs gjorde vi pit stop med is og sodavand og derfra videre til en stor legeplads. Der var et stort gummibælte et stor hit – især, når Casper fik børnene på det til at ryge op i luften. Da vi gik videre, gik vi igennem det tyrkiske marked langs Spree.

Hvor vi i går havde flot sol formiddag og overskyet eftermiddag, var det lige omvendt i dag. I formiddags var det overskyet, men eftermiddag bagte solen fra en næsten skyfri himmel. Derfor var der også godt gang i vandet på legepladsen tæt ved lejligheden. Nogle børn rendte nøgne rundt, men Valdemar nøjedes altså med bare tæer og opsmøgede bukser – og så blev der plasket med vand.

Fra legepladsen gik vi til Karstadt, hvor der igen blev shoppet lidt. I supermarkedet og delikatessen i kælderen købte vi ind til aftensmad, inden vi gik hjem. 10½time havde vi været på benene. Da Valdemar for kort tid siden blev langt i seng, faldt han da også hurtigt i søvn – forståeligt nok.

Neuköln, Berlin, kl. 19.45, lørdag den 27. maj 2017
Lejligheden her er til salg, og i dag ville ejendomsmægleren kommer forbi med en mulig køber. Inden vi gik ud ad døren, sørgede vi derfor lige, at lejligheden så præsentabel ud. Også i dag havde vi planer om at shoppe. Derfor tog vi toget til et stort shoppingcenter – primært på jagt efter et bestemt par sko til Valdemar.

Vi fandt ingen sko til Valdemar, men lidt tøj og endnu et par sko til Britt. Inden vi forlod shoppingcenteret, spiste vi lidt yoghurtis. Vi tog toget tilbage til Hermannplatz og besøgte den lille dyrepark i Hasenheide-folkepark. Valdemar syntes nu, at legepladsen var det sjoveste.

På McDonalds spiste vi en sen frokost. Valdemar havde som sædvanligt spist rugbrødsmadder løbende, så hans Happy Meal var urørt. Efter McD gik vi tilbage til lejligheden og tog en slapper, inden vi sidst på eftermiddagen tog på legepladsen, hvor vi også var i går. I næste 1½ time hyggede Valdemar med vand og mudder sammen med de andre børn. De havde en fest! På vej tilbage til lejligheden gik vi omkring den pakistanske restaurant, hvor vi spiste forleden. I dag valgte vi dog at tage mad med hjem. Forleden måtte Valdemar nærmest tvinges til at spise, mens kylling, ris og naan i dag bare røg ned. Og efter lidt slik til dessert, er Valdemar kun i dag med at fortære det kolde Happy Meal fra frokost.

I morgen går turen hjem, så vi skal lige have pakket, inden vi går i seng… Vi har så lige to arbejdsdage, inden vi igen har ferie. På onsdag tager vi nemlig til Disneyland Paris.