Dagbog – Berlin sommer 2015

Neuköln, Berlin, kl. 21.45, fredag den 29. maj 2015
Vi var oppe kl. 3.30, og kl. 4.30 kørte vi hjemme fra. Vores gps syntes, at vi skulle på sightseeing i det sydsjællandske og ledte os fra motorvejen 30 km. tidligere end nødvendigt. Vi ankom dog til færgen i god tid alligevel.

Morgenmad og leg på færgen, og så var Valdemar klar til at tage endnu en lur på den sidste del af køreturen til Berlin.

Efter at have pakket ud i lejligheden, provianterede vi i en nærliggende Lidl, så nu er køleskabet fyldt op med mad til de kommende dage. På tilbagevejen til lejligheden købte vi kebab med til frokost. Efter frokost tog vi på en legeplads, så Valdemar kunne få rørt sig lidt efter de mange timer i autostolen.

På vej hjem fra legepladsen fik vi en trist opringning hjemmefra. Vores gamle kat, Fister, var blevet meget syg, og selv med behandling, vurderede dyrehospitalet, at den kun havde 30 – 40 % chance for at overleve. Vi måtte derfor træffe beslutningen om, at den blev aflivet. Fister var 17 år, havde hjertefejl og nyreproblemer, så vi vidste jo, at den ikke levede længe endnu, men vi var rigtigt kede af, at det skete, mens vi ikke var hjemme.

Tilbage i lejligheden var der tid til at få samlet og leget med Valdemars nye legosæt, inden aftensmaden og efterfølgende planlægning af morgendagens aktiviteter.

Neuköln, Berlin, kl. 20.15, lørdag den 30. maj 2015
Da vi havde fået gjort os klar efter morgenmaden, gik vi til stationen. Derfra tog vi toget til Gesundbrunnen Center – et shoppingcenter lidt uden for centrum. Vi kom, før butikkerne åbnede, men der var heldigvis lidt ”spil”, som vi alle tre kunne underholde os med.

Da vi havde været centeret rundt og shoppet lidt legetøj til Valdemar, købte vi et par madbrød og satte os udenfor i solen og spiste dem. Derfra gik vi mod centrum til Bernauer Straße til Gedenktstätte Berliner Mauer. Der kan man se et stykke af Berlin-murens indermur, en udkigstårn og et stykke ingenmandsland – stykket mellem Berlin-muren og indermuren mod Østberlin. Samtidig kan man læse om livet langs muren. Meget interessant.

Fra Bernauer Straße navigerede vi efter fjernsynstårnet. Vi søgte skyggen, for solen bagte – trods enkelte dråber ind i mellem. Da vi nåede Alexander Platz, handlede vi lidt i madafdelingen i stormagasinet, Galleria, mens Valdemar fik en god lur i klapvognen.

Alexander Platz var et menneskemylder – primært børn, og det var ikke helt nemt at komme hen over pladsen med klapvognen. Der blev afholdt ’Welt Spiel Tag’, og bl.a. Lego har rigt repræsenteret med telte med aktiviteter for børn. I shoppingcenteret, Alexa, besøgte vi foodcourten – hvilken skuffelse. En kylling-wrap med ananas og salatmix bestod 90 % af icebergsalat og dårlig karrydressing, så den røg ud, og Casper syntes, at smoothien med kiwi smagte af salatdressing.

Valdemar vågnede, da vi var i toget på vej hjem. Et besøg i Karstadt nåede vi også, inden vi sidst på eftermiddagen var tilbage i lejligheden til hygge og leg både før og efter aftensmaden. I legetøjsafdelingen i Karstadt var Valdemar svær at løsrive fra en kuglebane.

Valdemar har sovet et stykke tid nu, og vi er også godt brugte. Skridttælleren siger, at vi har gået omkring 20.000 skridt. Der er tysk fodboldpokalfinale i fjernsynet (hvilket forklarer de mange gule Dortmund-fans, som vi har set i løbet af dagen), så Casper holder sig nok vågen til at se kampen færdig.

Neuköln, Berlin, kl. 20.30, søndag den 31. maj 2015
Efter morgenmaden blev klapvognen pakket, og vi begav os ud i kvarteret. Ved floden var et større loppemarked ved at pakke ud. Selvom vi absolut ikke er til loppefund, var det hyggeligt at gå igennem.

Fra loppemarkedet gik vi videre til Görlitzer Park, hvor ”bondegården” desværre ikke var åben endnu. Vi tilbragte noget tid på legepladsen, og Valdemar fik indviet det sandsæt, som vi købte i går. Parken var lidt tarveligt og skummel, men godt besøgt – måske en del var hjemløse, der stadig lå og sov på græsarealerne?

Vi fortsatte med kurs mod centrum og nåede Alexander Platz sidst på formiddagen. På vejen kom vi bl.a. forbi, hvad der mest mindede om et usselt, mini-Christiania, og så selvfølgelig endnu en legeplads. På stationen ved Alexander Platz købte vi lidt at spise og drikke og satte os så ved de små trampoliner ved fjernsynstårnet og nyd frokosten, mens Valdemar hyggede sig gevaldigt på trampolin og ”snurretop”. Igen stødte vi på cykelløbet Garmin Velothon.

En tur rundt om Alexanderplatz (fordi vi gik den forkerte vej) og så videre ud af mod Unter der Linden – bl.a. forbi domkirken, hvor mange sad på græsset og nød det gode vejr. Da vi nåede et kunstmarked ved floden, bad Valdemar selv om at komme helt ned at lægge i klapvognen, så han kunne tage en lur. Vi fortsatte på gåben via Unter der Linden til Brandenburger Tor. I vores søgen efter et sted at hvile benene, endte vi på caféen ved Fassbender & Rausch, den overdådige chokoladebutik. Kaffe, kakao og lækre kager.

Som vi stod på perronen for at tage toget hjem, vågnede Valdemar. Kl. 16 var vi tilbage i lejligheden – med godt 15 km. i benene.

Da Valdemar efter aftensmaden havde fået en tur i badekaret og derefter var lagt i seng, var det tid til at smage de små chokolader, som vi havde købt med hjem fra Fassbender & Rausch. Ud af tre chokolader var der kun en, som vi kunne lide. De andre var simpelthen for intense i smagen. Så hellere en plade Ritter Sport!

I dag var vores sidste dag alene her i Berlin. I morgen kommer Farmor og Farfar og er sammen med os resten af ugen.

Neuköln, Berlin, kl. 22.00, mandag den 1. juni 2015
Vi startede dagen med besøg på en nærliggende legeplads, inden vi tog i supermarkedet i kælderen i Karstadt. Det åbnede heldigvis tidligere end resten af butikken – adgang via en særlig indgang. Det var ikke noget problem at bære Valdemar i klapvognen ned ad trapperne, men det var noget andet, da vi skulle ud igen, hvor klapvognen var blevet fyldt med varer. Derfor valgte vi lige at kigge lidt mere i butikken, så klokken blev 10, og elevatoren begyndte at køre op til stueetagen.

Omkring middagstid kom Farmor og Farfar, og så spiste vi alle frokost i lejligheden. At finde en hønsesalat uden enten ananas, mango eller mandarin havde været umuligt, men det er selvfølgelig også altid sjovt at smage på noget nyt. Efter frokosten gik vi en tur i området og fik handlet lidt mere ind. Da vi ikke kunne finde brun farin (til irsk kaffe) i Aldi, endte vi tilbage i supermarkedet i Karstadt, hvor udvalget jo er enormt.

Efterfølgende slappede vi lidt i lejligheden, inden vi – i regnvejr – gik en tur på legepladsen. Valdemar var i regntøj naturligvis, mens vi andre søgte ly i et legehus. Fra legepladsen var der ikke mange meter til den pakistanske restaurant, hvor vi havde planlagt at spise aftensmad. Som forventet smagte det utroligt godt – selv Valdemar guffede løs af ris, kylling, sovs og naanbrød. Tilbage i lejligheden kom chokolade og andet slik på bordet sammen med irsk kaffe, da Valdemar var lagt i seng.

Vi er nu rykket ind i køjesengen og har overladt dobbeltsengen til Farmor og Farfar. Så længe det knager, så holder det – siger ordsproget. Og med Casper i overkøjen, håber Britt virkelig, at det er sandt!

Neuköln, Berlin, kl. 22.15, tirsdag den 2. juni 2015
Farfar var en tur til bageren i morges, men inden da havde vi dog nået at give Valdemar lidt morgenmad. Da vi alle havde gjort os klar, tog vi afsted.

Vi startede med at tage toget til Alexanderplatz, hvor Valdemar endnu en gang hyggede på trampolinerne ved fjernsynstårnet. Derfra gik vi en del af den samme rute, som vi også tilbagelagde forleden dag – nemlig over museumsøen og ud af Unter der Linden. Det gik ikke så stærkt på grund af de små pauser for at Valdemar eksempelvis kunne kigge på en gravko eller løbe rundt om et springvand. Klokken blev derfor omkring 12, da vi nåede frem til Ritter Sport.

Tæt derved var vi inde i DRIVE – Volkwagen Group Forum, hvor vi fandt en tro kopi af vores egen bil i modelbil. Sådan en skulle Valdemar selvfølgelig have, selvom ekspedienten mere end en gang sagde, at det var et samleobjekt og ikke legetøj (hvilket også afspejlede sig i prisen!). Derinde var også udstillet en del luksusbiler, som vi kiggede på, inden vi gik de sidste par hundrede meter til Ritter Sport.

Selvfølgelig skulle vi hver lave vores egen plade Ritter Sport, og mens vores chokolader størknede, satte vi os op i caféen og fik hver en kage og kaffe/kakao til – naturligvis med Ritter Sport i det hele. Det smagte virkeligt lækkert, hvilket Valdemar også var enig i. Han smagte et stykke af alle vores andres kager. Efter caféen shoppede vi løs i butikken – og da vi lagde vores køb sammen, nåede vi over grænsen på 45 euro, som gav en gratis Ritter Sport-taske. Efter at have løbet Ritter Sport-butikken rundt mange gange, bad Valdemar selv om at komme ned at lægge i klapvognen efterfølgende. Han måtte dog lige vente til et bleskift var overstået – og endte med at sidde og sove hængende i klapvognen.

På den smukke Gendarmenmarkt besøgte vi igen chokoladebutikken, Fassbender & Rausch – dog uden at købe noget. Derfra fortsatte vi via Mall of Berlin til Potzdamer Platz blot for at konstatere, at det jo ikke var der, at KaDeWe lå. Vi tog derfor toget det sidste stykke… Armani-jakkesæt og en Gucci-skindkjole størrelse 2 år til 12.000 kr. kiggede vi på i børnetøjsafdelingen, inden vi tog op i supermarkedet. Paté, skinke og ost m.m. røg i kurven til aftensmaden, inden vi tog toget hjem.

På æsken til Valdemars nye Passat stod, at den ikke var til børn under 14 år, og der gik da heller ikke lang tid, før et hjul røg af og forsvandt. Det blev heldigvis fundet senere og kan forhåbentlig sættes på igen.

Aftensmaden stod som nævnt på diverse delikatesser fra KaDeWe, og efterfølgende skulle vores hjemmelavede Ritter Sport-chokolader smages. Farfars chokolade med bl.a. peber var ikke favoritten…

Neuköln, Berlin, kl. 22.15, onsdag den 3. juni 2015
I dag havde vi aftalt, at Farmor og Farfar passede Valdemar, så vi fik en dag for os selv. Den dag havde vi besluttet at bruge på shopping.

Vi tog toget til Alexanderplatz og efter lidt shopping i Galleria og Primark, tog vi toget videre til starten af Kurfürstendamm. Et kig ind i Gedächtniskirche var det eneste kulturelle indslag, inden vi tog butikkerne fra en ende af. Frokosten indtog vi på en italiensk restaurant, og så videre derud af. Da der begyndte at blive længere og længere imellem de interessante butikker, fandt vi en togstation og kørte til Mall of Berlin. Efter at have været hele centeret rundt, tog vi tilbage til Alexanderplatz, hvor vi bl.a. besøgte shoppingcenteret, Alexa (der var vi også forleden dag).

Det var efterhånden blevet sent på eftermiddagen, så vi vendte næsen mod lejligheden. Farmor og Farfar var ikke hjemme til at lukke os ind, men var på en legeplads tæt på, hvor vi så gik hen og var et stykke tid sammen med dem. Forleden havde vi stort set legepladsen for sig selv, men her sent på eftermiddagen var der fyldt med børn og deres forældre. Børnene fik til vores store overraskelse lov at kravle rundt i vand og mudder.

I stedet for at tage ud at spise, købte vi mad på en nærliggende restaurant og tog det med tilbage i lejligheden – store wienerschnitzler med pommes frites og salat.

Valdemar har stort set været på legepladser hele dagen med Farmor og Farfar – med undtagelse af en lur hjemme i lejligheden – så vi er ikke i tvivl om, at han også har haft en skøn dag. Vi har også nydt at kunne shoppe igennem, og det har resulteret i bl.a. otte t-shirts, tre par shorts og en solhat til Valdemar samt lidt tøj til os andre også.

Neuköln, Berlin, kl. 22.30, torsdag den 4. juni 2015
I dag var vi tidligere ude af døren end de andre dage. Vi skulle nemlig i zoologisk have og ville gerne være der tidligt, så vi kunne nå mest muligt, inden Valdemar var klar til middagslur.

Kl. 9.30 nåede vi frem til zoo efter en togtur gennem centrum af Berlin. Denne gang tog vi S-bahn, som jo kører i 2. sals højde. Det betød, at der var rigeligt at kigge på ud af vinduerne i modsætningen til U-bahnens underjordiske ruter. Valdemar kommenterede livligt undervejs, hvad vi så – også til andre passagerer.

Allerede før vi kom til Zoo, spurgte Valdemar efter løverne, så det var første stop. Efter børnezoo – hvor Valdemar overraskende nok turde nærme sig gederne og endda håndfodre et gedekid – sluttede vi af på legepladsen sammen med mange andre børn fra diverse institutioner. Derefter bad Valdemar selv om en lur, og mens han sov, fik vi andre frokost. Havens restaurant viste sig at være et cafeteria med begrænset udvalg, så vi valgte alle fire curry wurst. Fra Zoo tog vi til centrum, hvor vi igen besøgte butikken, Primark, med de meget lave priser. Både Britt og Valdemar fik lidt mere tøj. Midt på eftermiddagen var vi tilbage i lejligheden. Farmor gik ned i gården med Valdemar og blæste sæbebobler, mens vi andre slappede i sofaen.

Farmor og Farfar havde syntes så godt om den pakistanske restaurant, som vi besøgte forleden, at de foreslog, at vi spiste der igen. Endnu en gang diskede de op med lækker mad – naturligvis fire nye retter, som vi delte. Valdemar havde helt styr på at bestille mælk hos tjeneren. Han er en meget utålmodig kunde.

I morgen er det tid til at vende næsen hjemad…

Gedser Havn, Danmark, kl. 20.00 fredag den 5. juni 2015
I dag var afrejsedag, så efter morgenmaden gik vi i gang med at pakke. Vi har en del mere med hjem end vi havde med ud, så der var langt fra plads i taskerne. Farmor og Farfar sendte vi på legepladsen med Valdemar, og så gik vi i gang med at gøre lejligheden rent. Lejligheden var ikke særlig pæn, da vi ankom, men det blev den nu. Da vi var færdige, gik vi til legepladsen. Vores bil havde holdt en uge i gården under et træ. Den var blevet overskidt, så Casper måtte en tur ned og vaske bil, da vi kom tilbage, for det var stort set umuligt at se ud af forruden.

Resterne fra køleskabet spiste vi til frokost, inden vi forlod lejligheden og lagde Berlin bag os. Vi havde planlagt at køre til Alter Strom i Warnemünde og gå en tur der inden færgeafgangen. Men da det tog en time at køre igennem Berlin, kunne vi godt regne ud, at vi ikke havde så meget tid, som først antaget. Den ekstra tid blev derfor i stedet brugt på en rasteplads ikke langt fra færgen. Valdemar ville gerne lege indenfor i cafeteriaets legerum fremfor udenfor på legepladsen. Det var stegende hedt udenfor i solen, så vi andre satte pris på at være indenfor, hvor der var køligere.

Næste stop var Border Shop og så færgen. Ved færgelejet var der tid til at kigge på de mange både, der sejlede forbi, da færgen var lidt forsinket. Efter aftensmad på færgen var der tid til både at shoppe lidt og så ellers bare lege. Valdemar fik brændt en masse energi af og falder nu forhåbentlig snart i søvn i autostolen.