Dagbog – Berlin jul 2015

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 21.30, mandag den 28. december 2015
Kl. 4.40 kørte vi afsted, og kl. 7 var vi ombord på færgen mod Rostock sammen med Kim, Pia og Daniel.

Sidst på formiddagen ankom vi til lejligheden her i Berlin – den samme, som vi lejede sidste år til nytår. Vi var ikke i lejligheden længe, førend vi tog afsted mod centrum. Med sporvognen til Alexanderplatz, hvor vi efter en hurtig frokost på Burger King, tog toget videre. I KaDeWe kiggede vi lidt i legetøjsafdelingen, inden vi shoppede løs i delikatesseafdelingen. Ost, skinke, fisk m.m. blev købt med hjem til aftensmaden. Vi rundede lige supermarkedet for at proviantere det sidste, inden vi vendte tilbage til lejligheden sidst på eftermiddagen.

Vi havde jo alle været tidligt oppe, så vi var lidt trætte – med undtagelse af Valdemar, der jo havde sovet meste af køreturen både til og fra færgen. En stor kuglebane blev bygget inden aftensmaden, der bestod af alle lækkerierne fra KaDeWe. Efter maden smuttede Casper, Kim og Daniel en tur i det nærliggende MediaMarkt for at købe en forlængerledning. Den sørger nu for strøm til Daniels medbragte PS4, så de tre store drenge kan spille fodbold.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 23.15, tirsdag den 29. december 2015
Da morgenmaden var indtaget, og vi alle havde fået gjort os klar, gik vi hen og tog sporvognen til Alexanderplatz. Vi startede med at shoppe igennem i Primark. Vi fik fyldt en masse i kurven og kom ud derfra med flere store poser. Egentlig var planen at tage frokosten hos Ritter Sport, men efter at have tilbragt en del mere tid i Primark end planlagt, lavede vi planerne om og spiste frokost i food courten i shoppingcenteret, Alexa. Derefter tog vi toget videre.

Valdemar var blevet træt og ville have en lur, men uden en sut blev der krise. Britt måtte en tur ind på et apotek for at købe et par sutter, og da en af dem først – efter lidt tøven – var blevet accepteret, holdt Valdemar endelig op med at græde og faldt i søvn.

Fassbinder & Rausch blev besøgt, inden vi langsomt nærmede os Ritter Sport. Efter lidt venten fik vi plads i caféen, og lige inden de lækre kager kom på bordet, vækkede vi Valdemar. Efter kaffe, kakao og kage var vi parate til at vende næsen hjemad – efter selvfølgelig at have købt lidt chokolade i butikken.

På vejen hjem stak vi lige hovederne ind i en nærliggende indisk restaurant, hvor vi snuppede et par menukort, da de bekræftede, at de lavede take away. Nogle få, men vigtige fornødenheder blev købt i Rewe, inden vi endelig kom tilbage til lejligheden. Efter et par timers afslapning gik Casper og Kim efter aftensmad og vendte tilbage med fem indiske retter og rigeligt med naan-brød. Det hele smagte lækkert! Da Valdemar var lagt i seng, fik de store drenge igen gang i fodboldspil på PS4

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 21.00, onsdag den 30. december 2015
Starten på dagen i dag var blot en gentagelse fra i går: ”Da morgenmaden var indtaget, og vi alle havde fået gjort os klar, gik vi hen og tog sporvognen til Alexanderplatz.”

Vi startede med at finde restauranten, hvor vi har bestilt bord til i morgen aften – dels for at se, hvor den rent faktisk lå, og for at se, om den også så ok ud. Derfra gik vi hen til trampolinerne ved fjernsynstårnet, så Valdemar (og Daniel) kunne hoppe lidt. Imens gik Britt, Pia og Kim en tur i Primark. Det primære formål var at købe vanter og huer. Der blev købt vanter/handsker til Valdemar, Casper og Kim – og huer til Pia, Daniel og Kim. Temperaturen var nemlig lige faldet lidt i forhold til i går – tæt på frysepunktet, men heldigvis fortsat en flot, blå himmel. Efter Primark (hvor der også røg lidt andet tøj til Valdemar i kurven), tog vi toget videre til Kurfürstendamm. Frokosten blev indtaget i cafeteriaet i Karstadt på øverste etage med flot udsigt.

Efterfølgende fortsatte vi ud ad Kurfürstendamm for at finde et bestemt værtshus, som Kim havde læst om. Det lykkedes os at finde det, men desværre var det lukket. Vi satte derfor kurs mod den nærmeste station. På vejen kom vi forbi ’Haus der 100 Biere’ – et værtshus/spisested med mindst 100 forskellige øl på menukortet. Det måtte selvfølgelig prøves! Casper valgte en tysk øl, mens vi andre gik efter det mere eksotiske som øl fra henholdsvis Frankrig, Italien og Hawaii. Cola til Daniel og banansaft til Valdemar, selvfølgelig.

På vejen hjem gik vi en tur i Rewe – sammen med rigtigt mange andre! Køen gik helt ned i den anden ende af butikken! Alle skulle lige handle ind til nytår ligesom os. Daniel, Casper og Valdemar smuttede hjem for at lege med en nyindkøbt bilbane til Valdemar, mens vi andre stod i kø. Aftensmaden blev hjemmelavede burgere i lejligheden. Efter maden smuttede alle fire drenge en tur i MediaMarkt, inden den nu igen står på hygge med irsk kaffe og varm kakao.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 3.00, fredag den 1. januar 2016
Heller ikke i dag havde vi de store planer. Vi gjorde os hurtigt færdige efter morgenmaden og tog så ned på en nærliggende legeplads med Valdemar, mens Kim, Pia og Daniel gjorde sig klar. Vi mødtes så ved sporvognen og tog ind til Alexanderplatz. Vi startede i C&A, hvor der igen blev shoppet. Tre trøjer til Casper og to trøjer og to par bukser til Valdemar.

Britt nåede en tur i Alexa og købe at par sko, mens Casper sammen med de andre tog i Galeria. Efter et besøg i legetøjsafdelingen, var vi alle i Galerias supermarked, hvor det sidste til nytårsaften blev købt – bl.a. fyrværkeri. Vi kan se, at tyskerne har et ”lidt” andet forhold til fyrværkeri end i Danmark. Udover, at det kan købes på lige fod med andre varer i butikkerne, er sikkerhedsbriller ikke-eksisterende – og kanonslag ligger blandt alt det andet fyrværkeri: 3 stk. for 4 euro. Inden vi tog sporvognen hjem, blev det vigtigste købt: donuts fra Dunkin’ Donuts til kl. 24. Efter frokosten hjemme i lejligheden tog vi alle en slapper på hver vores måde. For Valdemar, Pia og Britt betød det en lur på langs, mens de store drenge spillede playstation.

Kl. 18.30 havde vi bestilt bord på en italiensk restaurant lige ved Alexanderplatz. Her var ingen fast nytårsmenu, men frit valg fra menukortet, så den stod bl.a. på tomatsalat og bruschetta efterfulgt af surf’n’turf og wienerschnitzel. Valdemar var meget begejstret for sin pizza med kaninører – omend han stort set kun spiste skinken derfra. Til dessert fik Valdemar gjort et godt indhug i Daniels lækre tiramisu. Da vi kl. 21 forlod restauranten, var der masser af mennesker på Alexanderplatz – og der blev fyret fyrværkeri af i stor stil! Vi tog sporvognen hjem og fyrede lidt fyrværkeri af på gaden for Valdemars skyld.

Oppe i lejligheden – der til anledningen var blevet pyntet med serpentiner (”julepynt”, som Valdemar kaldte det) – stod den på hygge med transmission fra Branderburger Tor. Selvfølgelig skulle vi se 90 års fødselsdag – i den tyske version, hvor den indledes med en forklaring af historien på tysk. Valdemar havde svært ved at se det sjove i den: ”Hvornår kommer det sjove?”, spurgte han et par gange…

Midnat var det tid til champagne og donuts. Valdemar var utroligt nok stadig vågen og havde svært ved at vente, da først de farvestrålende donuts kom på bordet. Naturligvis ville han gerne smage den lilla først. Vi var alle en tur på gaden for at kigge på fyrværkeri, hvor Kim og Daniel også fyrede noget af. Valdemar var utroligt nok ikke skræmt af de mange kanonslag, som vi kunne høre.

Lidt over et blev Valdemar lagt i seng, mens vi andre hyggede noget tid. Vi håber, at han sover længe i morgen, da vi nok også har behov for det samme…

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 21.15, fredag den 1. januar 2016
Efter alt for lidt søvn stod vi op kl. 9 i morges. Første opgave var at få ryddet efter i går – som at få fjernet alle serpentinerne. Først omkring kl. 10.30 kom der liv i Kim, Pia og Daniel. De var jo ikke blevet vækket tidligt af Valdemar. På det tidspunkt var Britt ved at være klar til at få lidt luft, så sammen med Valdemar var det afsted ud i luften.

Mens de andre spiste morgenmad og slappede, gik Britt og Valdemar en god tur. Det var lidt af en udfordring at styre klapvognen uden om de mange glasskår, der flød på gaden sammen med rigelige mængder af fyrværkeri-affald. Planen var at besøge den jødiske kirkegård på Schönenbauer Allé, men da vi endelig fandt den, viste det sig, at der desværre var lukket. Næste stop var legepladsen på Kollwitz Platz. Der hyggede Valdemar sig gevaldigt, indtil Casper ringede og fortalte, at nu var de kommet afsted med sporvognen.

Sammen tog vi alle sporvognen til Alexanderplatz, hvor vi gik en runde. Frokosten blev indtaget på det store ølsted, HofBrau, hvor Kim dog som den eneste tog en fadøl. Vi andre holdt os til den flade, lunkne cola. Efter frokosten fandt vi sporvognen hjem til lejligheden. Resten af eftermiddagen blev brugt på ren afslapning med spil. Valdemar, der ikke havde sovet til middag, endte med at falde i søvn i sofaen kl. 17.30. Vi håber, at han ikke vågner alt for tidligt i morgen…

Aftensmaden blev hentet på den nærliggende grillbar – bruger og fritter var meget passende til 1. januar! Efter maden blev taskerne pakket. Så i morgen tidligt skal der lige købes lidt frisk morgenbrød, så vi kan klare køreturen hjem.