Dagbog – Berlin nytår 2014

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 22.00, lørdag den 27. december 2014
Dagen startede tidligt, da vi kørte hjemmefra allerede kl. 4.30. Ved færgen i Gedser mødtes vi med Kim, Pia & Daniel, og ombord på færgen fik vi morgenmad.

Fra færgen og til Berlin kørte vi igennem et flot, sneklædt landskab. I Berlin fandt vi nemt lejligheden. Opgangen så lidt dunkel ud, så vi blev positivt overraskede over den store, lyse lejlighed. Mens Pia og Britt pakkede ud, gik Casper, Kim og Daniel til et nærliggende supermarked for at proviantere. Vi fik fyldt køleskabet med mad og drikke og kunne efterfølgende nyde en stor frokost i lejligheden.

Efter at have hængt lidt ud i lejligheden, gik vi en tur i området, hvor vi blandt andet var inde og kigge i et stort elektronikmarked. Inden vi gik, fyrede vi godt op for radiatorerne i håb om at få lidt varme i den kolde lejlighed. Trods frosten gik vi en god, lang tur. Tilbage i lejligheden var det tid til kaffe og kage, mens drengene spillede fodbold på Daniels medbragte PS4.

Aftensmaden indtog vi på en kinesisk restaurant tæt herpå. Der var ikke mange hundrede meter dertil, men frosten bed alligevel godt. Buffeten i restauranten var enkel, men kostede til gengæld heller ikke mere end knapt 11 euro pr. person – og så talte Daniel for et barn, mens Valdemar var helt gratis. Altså en billig omgang.

Igen fik drengene spillet lidt fodbold, mens Pia og Britt prøvede at hitte rundt i guidebøgerne for at finde et mål for morgendagen, hvor butikkerne jo har lukket. I eftermiddags fandt vi nemlig ud af, at Stasi-museet, som vi havde talt om at besøge, pt. er lukket på grund af renovering, mens der i Berliner Unterwelt ikke er adgang for børn under 7 år. Den tyske børneværnslov tillader simpelthen ikke, at så små børn hører de grusomme historier, som åbenbart bliver fortalt på de guidede ture.

Før kl. 22 var vi alle godt trætte og besluttede os derfor for at gå i seng. Vi har trods alt også været meget tidligt oppe alle sammen…

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 22.30, søndag den 28. december 2014
Efter morgenmaden i lejligheden begav vi os ud i det kolde vejr. Temperaturen var vist lige under frysepunktet, men heldigvis ingen vind. Vi gik til den nærmeste togstation. Vi kunne huske fra sidste år, at der var en del at spare ved at købe en gruppedagsbillet til byens offentlige transport, og vi mente ikke, at det var muligt at købe billetten i sporvognene.

Efter at have købt en dagsbillet, tog vi sporvognen til Alexander Platz. Boderne ved julemarkedet var stadigt åbne, så der gik vi en tur rundt. Der duftede sødt af julelækkerier, men vi smagte ikke på noget af det. Frokosten blev indtaget på en fancy, italiensk restaurant ved fjernsynstårnet. Der var et lidt underligt bestillingssystem, men maden var lækker, og indretningen flot.

Fra Alexander Platz tog vi sporvognen til Gedenkstätte Berlin, Hohenschönhausen – stedet, hvor Stasi havde deres varetægtsfængsel. Turen fra sporvognen til fængslet var lidt småfarlig. Der var simpelthen spejlglat på fortovet, hvor der kun nogle steder var spredt småsten ud over islaget. Vi valgte til sidst at gå midt på vejbanen, hvor der var mindre is.

Ved Hohenschönhausen var der tid til en kop kaffe at varme sig på, inden den engelskguidede tur. Det var ikke muligt at tage klapvognen med på turen, og da Valdemar lå og sov, valgte Casper ikke at tage med på turen. Den guidede tur startede med en halv times film om stedet. Derefter gik vi rundt på stedet med en guide. Vi besøgte først den ældste fængselsbygning og hørte om fangernes liv i de små fængselsceller. Vores guide talte langsomt, gentog sig selv og holdt nogle irriterende kunstpauser. Da han samtidig fortalte, at den guidede del af turen tog 1½ time, var vi ved at opgive. Som vores turgruppe bevægede sig fra den gamle fængselsbygning til den nye, lavede vi derfor en sniger og forlod stedet efter blot en halv times tur.

I mellemtiden havde Casper og Valdemar hygget på en nærliggende legeplads, og vi mødtes så ved sporvognen. Vi kørte til Alexander Platz, hvor vi inden skiftet til den næste sporvogn lige nåede en tur i Dunkin’ Donuts og købe en stor æske med blandede donuts. Nogen gange er verden ikke særlig stor, hvilket vi fik bekræftet, da Britt i sporvognen mødte en veninde fra gymnasiet, som hun ikke havde set i næsten 20 år.

Da vi kom tilbage til lejligheden, gik Kim i gang med at lave aftensmad: lækker spaghetti med kødsovs, som faldt i alles smag. Imens tumlede Valdemar og Daniel rundt og legede. Valdemar nyder at lege med Daniel. Efter maden sad de tre store drenge i sofaen og spillede på hver deres telefon/tablet, inden de efterfølgende igen i dag spillede FIFA på playstationen. Æsken med donuts kom på bordet, da Valdemar var lagt i seng, og det lykkedes os da at gøre et godt indhug i æskens indhold.

Kl. 22 trak Pia og Britt sig tilbage til soveværelserne, mens drengene fortsatte med deres fodboldspil suppleret med øl og slik. Ren hygge!

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 22.45, mandag den 29. december 2014
Kl. 7 i morges stod vi op, mens Kim, Pia og Daniel sov lidt længere. Som den sidste vågnede Valdemar efter kl. 9, mens vi andre var i gang med morgenmaden. Det havde sneet kraftigt i nat, så udenfor var alt dækket af et tykt lag sne – meget flot.

Vi tog sporvognen til Alexander Platz og så U-bahn derfra til Potsdamer Platz, hvor vi besøgte Sony Center. Selve butikken var lidt af en skuffelse, men bygningskomplekset var imponerede – ikke mindst på grund af de mange juletræer. Efter Sony besøgte vi det nærliggende Mall of Berlin, hvor vi alle fik shoppet lidt, inden vi spiste frokost i centerets food court. Drengene skulle selvfølgelig have curry wurst.

Dagens næste stop var det gamle stormagasin, KaDeWe, hvor vi shoppede lidt mere. Vi købte lidt legetøj til Valdemar, men nøjedes med at kigge i blandt andet børnetøjsafdelingen. Der var kun dyre mærker, og trods udsalg var der intet, der fristede. I centerets velassorterede delikatesseafdeling købte vi ind til aftensmad: ost, pølse, skinke og fisk. Alt så meget indbydende ud. Tilbage med U-Bahn efterfulgt af sporvognen. Mens Valdemar hyggede i sneen sammen med Britt, handlede Casper, Kim, Pia og Daniel ind i vores lokale supermarked, Rewe. På vejen hjem fik Daniel lært Valdemar et nyt ord: snebold.

Daniel havde i KaDeWe købt to små racerbiler, og for Valdemar var det en fryd at se dem køre. Allerbedst, da Daniel kørte dem i mellem benene på Valdemar.

Vores mange delikatesser fra KaDeWe blev nydt til aftensmad. Vi havde blandt andet købt ostekonfekt – små kugler af friskost med blandt andet kakao, kokos og nødder. De smagte rigtigt godt, men vi havde svært ved at smage og tro på, at de faktisk var lavet på ost. Efterfølgende var der dømt afslapning i sofaerne. Igen var Casper, Kim og Daniel opslugt af et fodboldspil, men vi fik da også vist vores feriebilleder fra New Zealand. Da Valdemar var lagt i seng, kom der igen donuts på bordet. Vi har nu kun to tilbage ud af de 12, som vi købte i går.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 23.00, tirsdag den 30. december 2014
I dag stod der shopping på programmet. Efter morgenmaden tog vi derfor sporvognen til Alexander Platz og derfra videre til starten af Kurfürstendam. Ved Gedächtniskirche var også i år et stor julemarked, som vi selvfølgelig gik igennem.

Temperaturen i dag føltes lidt højere end de forrige par dage. Det blæste ikke, og da det i løbet af formiddagen begyndte at sne, var det ikke koldt nok til, at sneen lagde sig. Der lå dog stadig rigeligt med sne fra i går nat… Vi var inde og kigge i mange butikker og fik da også købt lidt i flere af dem. I et lille center hyggede Valdemar sig med at kigge på deres juleudstillingen med bamser i karruseller, gynger og lignende. Frokosten blev indtaget i en meget stor, men alligevel hyggelig, gammel ’biersalon’. Igen i dag valgte Casper og Kim curry wurst.

Efter frokost blev det til mere shopping – herunder endnu et besøg i KaDeWe – inden vi tog toget tilbage til Alexander Platz. Mens Casper og Kim tog toget videre ud for at besøge en ølbutik, besøgte vi andre stormagasinet, Gallerie. Ølbutikken viste sig at være lukket, så Kim og Casper tilbragte i stedet lidt tid på en ’bierbar’ på stationen. Imens lunede Pia og Daniel sig med lidt varmt at drikke fra Starbucks, mens Valdemar hoppede i trampolin udenfor.

Igen i dag mødte Britt sin veninde fra gymnasiet – denne gang på stationen ved Alexander Platz. Meget pudsigt.

Kim og Pia handlede i Rewe, mens Casper, Daniel og Valdemar hyggede i sneen. Det tog Valdemar lidt tid at forstå det med sneboldskamp. Han var ikke meget for at kaste den store snebold, som Daniel havde lavet til ham.

Tilbage i lejligheden var det tid til aftensmad – igen brød med lækker ost, pølse, skinke m.m. Bagefter fik Valdemar og Daniel rigtigt tumlet. Trods en aldersforskel på 11 år hygger de sig godt sammen. Aftenen var en gentagelse af de forrige: hygge i sofaen med øl, vin, chips, slik og donuts, mens Casper, Kim og Daniel spillede fodboldsspil.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 02.45, torsdag den 1. januar 2015
Casper stod op som den første i morges. Da vi andre begyndte at stå op, gik han dog i seng igen, da han nemlig ikke havde det så godt.

Temperaturen var steget nogle grader siden i går, så det meste af sneen var smeltet i løbet af natten. Det var bare gråt, diset og vådt udenfor – dog heldigvis kun støvregn.

Vi overvejede at prøve at besøge en ny ølbutik som erstatning for den lukkede, som Casper og Kim besøgte i går. Vi droppede det dog igen, da risikoen for, at den havde lukket her nytårsaftensdag var for stor til, at vi gad tage turen dertil. I stedet tog vi til Alexander Platz, mens Casper blev hjemme under dynen. Vi gik en tur i stormagasinet, Gallerie, hvor der i delikatesseafdelingen blev provianteret nogle specialøl. Mens Pia, Kim og Daniel købte ”kransekage” hos Dunkin’ Donuts, gik Britt med Valdemar til trampolinerne ved fjernsynstårnet.

Slæbende på øl og donuts tog Pia, Kim og Daniel efterfølgende hjem og handlede i supermarkedet på vejen. Vi forventer, at alle butikker har lukket 1. januar, så køleskabet skulle fyldes op.

Britt og Valdemar tog efterfølgende på en lille sightseeing – først forbi det røde rådhus og derefter hen for at se Berliner Dom på afstand. Der var for mange trapper til klapvognen (eller en længere gåtur) for at se domkirken på tæt hold, så det må blive en anden gang. Efter en tur igennem Nikolai Viertel-kvarteret blev det igen til lidt hoppen på trampolinerne ved siden af alle de fordrukne hjemløse, inden en shoppetur i det store indkøbscenter, Alexa. Der købte Britt en del tøj til Valdemar, inden turen hjem med sporvognen.

Hjemme i lejligheden igen tog Britt og Valdemar en sen eftermiddagslur, mens Pia blot tog en slapper. Daniel, Kim og Casper spillede endnu en gang lidt fodbold. Omkring kl. 18 var vi alle kommet i det pæne tøj. Vi tog sporvognen et par stop og gik det sidste stykke til den indiske restaurant, hvor vi havde booket bord. Maden var lækker, og vi fik spist rigeligt, så det gjorde egentlig ikke så meget, at der ikke var nogen desserter på menukortet, der fristede.

Tilbage i lejligheden dækkede vi op med utallige skåle med slik og chips, og der kom øl og drinks på bordet. Valdemar hyggede igen med Daniel til vores alles fornøjelse. Først efter kl. 23 gik Valdemar omkuld og blev båret ind i seng. Midnat skålede vi i champagne og spiste donuts, inden Daniel, Kim, Casper og Pia gik på gaden for at fyre lidt nytårskrudt af. Allerede fra kl. 18 havde der været godt gang i fyrværkeriet her i kvarteret, og efter kl. 24 kom der rigtigt gang i den. Britt nød udsigten fra stuevinduet.

Kl. 2.30 var vi alle godt trætte. Casper og Kim har talt om at deltage i et nytårsmotionsløb, der starter kl. 12 ved Brandenburger Tor. Lige nu er vi alle godt smadrede, så vi kan være lidt i tvivl om, hvorvidt vi kommer afsted om blot nogle få timer.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 22.15, torsdag den 1. januar 2015
Nytårsmotionsløbet blev ikke til noget. Først kl. 10.30 sad vi nemlig ved morgenbordet, så det var ikke realistisk at nå frem til Brandenburger Tor i god tid før løbets start. Selv Valdemar sov til kl. 9.30.

Eftersom butikker m.m. var lukkede her på årets første dag, besluttede vi os for at tage til East Side Gallery – et sted, hvor kunstnere fra 20 forskellige lande få måneder efter murens fald udsmykkede en strækning på 1300 meter af Berlinmuren langs med floden, Spree. Da vi efter en tur i sporvogn efterfulgt af S-bahn kom frem til muren, fandt vi ud af, at vi langt fra var de eneste, der havde fået den idé. Der var virkelig mange mennesker! Vi gik langs muren og så de mange, flotte kunstværker. Efterfølgende valgte vi at gå tilbage til Alexander Platz, mens Pia, Kim og Daniel gik op og tog toget tilbage til centrum.

Gåturen fra East Side Gallery var ikke videre spændende. Først da vi var næsten fremme ved centrum, kunne vi komme til at gå langs vandet, og Valdemar fik lov at løbe lidt rundt. Det var efterhånden blevet midt på eftermiddagen, så Valdemar gik hurtigt omkuld i klapvognen. Vi gik et stykke af den tur, som Britt og Valdemar gik alene i går. I dag tog domkirken og rådhuset sig noget bedre ud, da vi i dag fik glæde af lidt blå himmel og sol. Frokosten blev indtaget på en restaurant i Nikolai Viertel-kvarteret. Ægte berliner-mad: Britt fik boulette (kødbolle) med kartoffelmos, mens Casper tog det sikre valg: curry wurst for tredje dag i træk. Omkring kl. 16 var vi tilbage i lejligheden, og få minutterefter kom Pia, Kim og Daniel også hjem.

Den sene eftermiddag blev brugt på ren afslapning med spil og læsning, inden hjemmelavede burgere til aftensmad. Kim og Pia stod for kokkereringen. Efter maden kom der igen donuts og slik på bordet, mens drengene spillede fodbold, Pia læste, og Britt lavede hjemmeside.

Prenzlauer Berg, Berlin, kl. 22.30, fredag den 2. januar 2015
Eftersom butikkerne i dag havde åbent igen, havde vi planlagt at bruge dagen på lidt mere shopping. Efter morgenmaden tog vi derfor sporvognen til Alexander Platz og gik en tur i det store shoppingcenter, Alexa. Vi var hele Alexa rundt, men købte faktisk intet. Frokosten blev indtaget i den store food court. Vi behøver vist ikke at nævne, hvad Casper og Kim fik til frokost? Kameraet røg en tur på gulvet, og da Casper med lidt vold fik dækslet af, var der fyldt med splintret glas…

Temperaturen var igen steget et par grader, så det føltes næsten lunt udenfor i modsætning til frostvejret på feriens første dage. Til gengæld var det igen gråt, blæsende og lidt vådt.

Med sporvognen tilbage til lejligheden, valgte vi at stige af halvvejs, mens Pia, Kim og Daniel fortsatte hjem. Vi var på jagt efter noget legetøj i et bestemt (tysk) mærke til Valdemar og havde set, at der skulle være et par forhandlere i området. Vi fandt hurtigt den ene – en lækker legetøjsbutik, der bare desværre havde ferielukket. Vi satte derefter kurs mod lejligheden. Da Valdemar fald i søvn i klapvognen, valgte vi at forlænge gåturen en times tid. Det betød, at vi fik set en større del af kvarteret, som vi ellers ikke rigtigt har været rundt i. Vi har jo de fleste dage taget sporvognen til centrum. Vi var dog heller ikke gået glip af så meget heromkring.

Da vi hjemme fik mulighed for at inspicere vores kamera lidt nærmere, kunne vi konstatere, at det kun var filteret, der var smadret. Glasset på selve linsen var dog vist også trykket lidt ind, for der var kommet små stykker glas ind i linsen. Kameraet virkede stadig.

Vi nåede at slappe et par timer i lejligheden, inden vi alle tog ud for at spise aftensmad. Vi havde besluttet at prøve et rigtigt tysk spisested, som vi havde set fra sporvognen. Da vi kom derind, lignede det mest et værthus – og der lugtede kraftigt af røg. I stedet faldt valget derfor på en lille café inde ved siden af, hvor de faktisk havde wienerschnitzel på menukortet. Det skulle vi alle have. Selv Valdemar spiste et stykke schnitzel, men nægtede at røre sin egen tomatsuppe. Før og under maden underholdte Valdemar os andre med sin ‘rygerstemme’.

Med sporvognen tilbage – og så lige en tur i Rewe for at købe lidt med hjem. Igen igen stod den på Irish coffee, slik, chokolade, chips og donuts, mens drengene spillede FIFA. I morgen tidligt skal bilen pakkes inden turen hjem. Så håber vi, at færgerne sejler igen. Pia mor har nemlig ringet og fortalt, at alle færgerne i dag har været indstillet på grund af storm…