Dagbog – Berlin nytår 2013

Neuköln, Berlin, kl. 22.00, søndag den 29. december 2013
Dagen startede meget tidligt – allerede kl. 4.15 kørte vi afsted mod færgen i Gedser med Valdemar sovende i autostolen på bagsædet. Vi havde motorvejen stort set for os selv, så vi kom hurtigt frem. Ved færgelejet mødtes vi med Kim, Pia og Daniel.

Færgeoverfarten gik glat, og snart var vi på de tyske motorveje med kurs mod Berlin. Også her var det sparsomt med trafikken det meste af vejen. Knap 2½ time tog køreturen fra færgen til lejligheden her lidt uden for centrum af Berlin. Hos Frau Lehmann fik vi nøglen. Pia var klar til at begå sig på tysk, men Frau Lehmann talte perfekt engelsk, så ingen problemer der. Vi blev positivt overraskede over lejligheden. Den var rummelig, pæn og lys – trods gråvejret udenfor.

Daniel, Kim og Casper begav sig ud for at finde et supermarked for at proviantere til frokost, men kom hjem tomhændede. Alt var lukket. Derfor begav de sig afsted igen for at finde et pizzeria, og denne gang lykkedes missionen, så vi kunne få lidt at spise. Efter frokosten stod den på ren afslapning i lejligheden. Xboxen kom også i brug, inden vi gik en tur i området. Tilbage i lejligheden var det blev tid til en kop kaffe og donuts. Aftensmaden blev indtaget på en pakistansk restaurant ganske tæt på lejligheden. Det var utrolig lækker mad til billige penge.

Eftersom vi jo alle havde været tidligt oppe, var vi enige om at gå tidligt i seng. De fleste af os snotter også utroligt (der skal købes flere Kleenex!), så en god, lang nats søvn vil nok være en god idé inden morgendagens sightseeing.

Neuköln, Berlin, kl. 21.45, mandag den 30. december 2013
Vi startede dagen med frisk morgenbrød, som vi havde hentet hos den nærliggende bager. Kim & Pia har kobberbryllup i dag, og selvom de ikke ville fejres, havde vi en lille gave med. Daniel (eller var det mon Kim?!) havde også en lille gave til Pia.

Desværre var Kim blevet noget mere sløj end i går, så vi lavede lidt om på dagens planer. Check Point Charlie, som Kim også meget gerne ville med til, blev udskudt til fordel for fjernsynstårnet. Kim blev så hjemme under dynen.

At finde ned på den rigtige perron med elevator var ikke helt nemt, men det lykkedes. Billetautomaten ville ikke tage sedler eller kort, så vi måtte en tur i billetkontoret. Det sparede os for ca. 8 euro, da det viste sig, at vi var nok til en billig gruppebillet. Ved fjernsynstårnet blev vi mødt af en lang kø, da andre også havde set, at den flotte, blå himmel var perfekt til at nyde udsigten. 20 minutter tog det at komme frem til billetlugen, hvor det så viste sig, at der var yderligere 1 time og 20 minutters ventetid på at komme op i tårnet. Ventetiden blev tilbragt med en gåtur rundt på Alexander Platz samt med et ophold på Starbucks. Faktisk endte der med at gå mere end 2½ time, fra vi stillede os i kø, til det blev vores tur til at komme op i fjernsynstårnet!

Efter fjernsynstårnet var det blevet tid til frokost, som vi indtog på Burger King. Kim havde fået det lidt bedre og tilsluttede sig til os der. Cheeseburger var lige noget for Valdemar. Fra Burger King gik turen med S-Bahn til Ritter Sport Bunte Shokowelt. Der skulle vi selvfølgelig kreere vores egen plade Ritter Sport. Mens chokoladen størknede, gik vi en tur rundt på Gendarmenmarkt.

Vi provianterede i et supermarked på vej hjem, og efterfølgende blev Casper, Kim og Daniel sendt efter aftensmad: sandwichs fra et nærliggende spisested – og rugbrødsmadder og tomat til Valdemar.

Også i dag var vi godt trætte, så efter lidt Xbox-spil for drengene, var vi alle klar til at gå tidligt i seng. Kim var allerede faldet i søvn på sofaen. Flere af os snotter, hoster og har lidt ru stemmer, men vi håber da at være friske nok i morgen til at se lidt mere af Berlin.

Neuköln, Berlin, kl. 2.30, onsdag den 1. januar 2014
Efter en tur hos bageren og morgenmad i lejligheden tog vi alle afsted til Check Point Charlie. Der besøgte vi først den udendørs udstilling om muren og så den gamle grænsepost, inden vi besøgte museet. Mest interessant var det at læse om de mange kreative flugtforsøg over muren fra øst til vest.

Eftersom det jo var nytårsaftensdag lukkede butikkerne tidligt. Vi ville gerne nå lidt shopping og tog derfor tilbage til Karstadt på Hermannplatz først på eftermiddagen. Vi fik købt lidt tøj til Valdemar. Derefter købte vi nogle sandwich med hjem til frokost i lejligheden. Eftermiddagen gik med ren afslapning – og for drengenes vedkommende igen lidt spil.

Omkring kl. 18 var vi parate til at tage afsted til middag. Vi havde booket bord på en restaurant på Unter den Linden. Valdemar var faldet i søvn på vej til restauranten, men vågnede og var noget utilfreds – sikkert over den høje temperatur i restauranten. Derfor måtte Casper lige ud at rulle et kvarters tid med klapvognen, så Valdemar faldt i søvn igen.

Da klokken var 21.30, havde vi stadig ikke fået serveret vores hovedretter. Dette undrede os, da vi havde fået at vide, at vi skulle være ude fra restauranten kl.21.30. Næste hold spisende gæster kom nemlig kl. 22. Overtjeneren sagde dog, at vi ikke skulle være nervøse – vi kunne sidde, så længe vi ønskede. Kort efter fik vi heldigvis vores mad – super lækkert!

Efter maden valgte vi at tage direkte tilbage til lejligheden. Et kig ned ad Unter Der Linden mod Brandenburger Tor viste tusindvis af mennesker! Traditionen tro så vi 90 års fødselsdag – denne gang i den tyske udgave, hvor der først blev forklaret på tysk, hvad den handlede om. Kransekagen kl. 12 var skiftet ud med donuts, og vi savnede lidt at høre rådhusklokkerne. Ellers havde vi bare en rigtig hyggelig aften, hvor vi blandt andet fra altanen mod gården kunne skimte og bestemt høre rigeligt med fyrværkeri. Her i Tyskland er kanonslag stadig lovlige, så det gik ikke stille for sig.

Vi er nu klar til at sove – og frygter lidt, at Valdemar vågner om måske 3 timers tid.

Neuköln, Berlin, kl. 23.30, onsdag den 1. januar 2014
Kl. 6.35 var Valdemar frisk, så Britt var tidligt oppe. Daniel, der sov i stuen, kunne så heller ikke undgå at blive vækket, da Valdemar tumlede rundt. Casper fik lige sovet lidt længere, men kl. 9.30 var vi alligevel på gaden for at se lidt på byen. Så kunne Daniel, Kim og Pia sove lidt længere.

Vi tog toget til bymidten tæt ved Check Point Charlie, hvor der var næsten tomt for turister. Vi havde glemt et kort eller en guidebog, så det var ikke helt nemt at finde mindemærket for de jøder, der blev dræbt under 2. verdenskrig. Vi endte fejlagtigt ved det jødiske museum og gik derefter tilbage til vores udgangspunkt ved Check Point Charlie. Der fik vi så lige lidt morgenmad på McD, inden vi endelig gik i den rigtige retning og nåede frem til mindesmærket, der ligger tæt ved Brandenburger Tor og Rigsdagsbygningen. Så fik vi set disse steder også.

Daniel, Kim og Pia var i mellemtiden stået op, så de kom ind og mødte os ved Brandenburger Tor. Efter endnu et smut forbi Rigsdagen, fandt vi en café på Unter den Linden, hvor vi ville have varmen. Det var nemlig godt koldt i dag. Caféen havde vist glemt at tænde for varmen, så efter lidt varme drikke, gik vi på jagt efter et opvarmet sted at få frokost.

Efter frokost (curry wurst til flere af os) tog vi toget til Gedächtniskirche, hvor vi var en tur inde i den nye del af kirken. Den gamle kirke var under renovering, så vi kom kun til forhallen. Ved kirken var et hyggeligt julemarked, hvor både Britt og Pia købte en halskæde. Det var efterhånden blevet sen eftermiddag, så vi satte kurs hjemad. Der blev det lige tid til kaffe og spil inden aftensmaden. Valdemar hyggede sig gevaldigt med at lege med balloner med Daniel. Det er bare lykken!

Aftensmaden blev igen indtaget på den nærliggende pakistanske restaurant. Endnu engang super lækker mad! Vi prøvede at få trætte Valdemar til at sove på vej til restauranten, men det var ikke så nemt. I stedet fik han hygget sig på restauranten, hvor han også fik spist en del krydret, pakistansk mad.

Lidt Uno, øl og de sidste donuts – og så er vi klar til at gå i seng nu. Vi er enige om, at det var været en utrolig hyggelig tur, og det er sikkert ikke sidste gang, at vi tager herned, hvis vi igen kan få lov at låne lejligheden af Britts kollega. I morgen tidligt står den på pakning af biler og rengøring inden køretuen hjemad.